6 + 1 λόγοι για τους πονοκεφάλους μας

6 + 1 λόγοι για τους πονοκεφάλους μας

“Έχω πονοκέφαλο”, “Το κεφάλι μου πάει να σπάσει!” και άλλες πολλές κλασικές εκφράσεις που ακούμε ή λέμε συχνά στην καθημερινότητά μας, για τον επίσης “κλασικό” πονοκέφαλο που εισβάλλει απρόσκλητος στη ζωή μας. Κι αν κάποιες φορές είναι ξεκάθαρη η πηγή του προβλήματος, κάποιες άλλες δεν γνωρίζουμε σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό το “σφυροκόπημα” που νιώθουμε στο κεφάλι μας και δυσκολεύει τις ημέρες και τις νύχτες μας.

Υπάρχουν πολλά είδη πονοκεφάλων, όπως πολλοί είναι και οι λόγοι πρόκλησής τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, ενώ υπάρχουν πάνω από 300 είδη πονοκεφάλων, γνωρίζουμε τις αιτίες μόλις για το 10% από αυτούς. Τα συμπτώματα είναι εκείνα που, τις περισσότερες φορές, θα βοηθήσουν τους ειδικούς να δώσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία, σε περίπτωση που οι πονοκέφαλοι επιμένουν και δεν αντιμετωπίζονται με τα κλασικά αναλγητικά.
Κρύωμα, έμμηνος ρύση, προβλήματα στην όραση, οδοντικά προβλήματα, άγχος και πιεσμένη καθημερινότητα, υψηλή αρτηριακή πίεση, Covid – 19, αϋπνία, hangover και άλλοι τόσοι πιθανοί “ένοχοι” μπορεί να κρύβονται πίσω από τον πόνο στο κεφάλι, ο οποίος χαλάει τη διάθεση και τη μέρα μας.

Ποιοι είναι, όμως, οι πιο συνήθεις και ασυνήθιστοι ύποπτοι για τον πονοκέφαλό μας, πέρα από τις ιώσεις, κάποια λοίμωξη στον λαιμό ή το αυτί, τον κορονοϊό και άλλους πιο “κλασικούς” υπαίτιους;

 1. Αφυδάτωση. Αυτή μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ ή στις αλλαγές που μπορούν να φέρουν στις καθημερινές μας συνήθειες –ανάμεσα στις οποίες και η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας– ένα ταξίδι, η αλλαγή περιβάλλοντος κ.λπ.
 2. Η κακή στάση του σώματος, ειδικά αν κάνουμε δουλειά γραφείου και είμαστε καμπουριασμένοι για πολλές ώρες μπροστά σε ένα υπολογιστή, η καταπόνηση της πλάτης και του αυχένα, αλλά και η κακή στάση ύπνου που ενδέχεται να “πιέσει” το κεφάλι ή τον λαιμό, μπορούν να πυροδοτήσουν τους πονοκεφάλους.
 3. Η έλλειψη ύπνου. Ύπνος και πονοκέφαλος έχουν μία αμφίδρομη σχέση. Όσο πιθανό και συχνό είναι το φαινόμενο να κάνεις κακό ύπνο λόγω πονοκεφάλου, άλλο τόσο συχνό και πιθανό είναι να έχεις πονοκέφαλο λόγω κακού ύπνου.
 4. Το στρες. Κλασικός ένοχος για πολλά ψυχοσωματικά θέματα υγείας, το στρες φαίνεται να αποτελεί μία από τις πιο βασικές αιτίες των συχνών πονοκεφάλων. Είναι πολλοί οι καθημερινοί ερεθιστικοί παράγοντες, όπως κάτι που χάσαμε και δεν μπορούμε να το βρούμε, ένα δύσκολο project στη δουλειά ή η κίνηση στους δρόμους που μπορεί να οδηγήσει σε ένα αργοπορημένο ραντεβού, που μπορούν να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους σε πολλούς ανθρώπους. Η απάντηση του οργανισμού στους στρεσογόνους παράγοντες είναι το σφιγμένο σώμα, το τρίξιμο των δοντιών και άλλες ακούσιες αντιδράσεις που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
 5. Εκτός από το τρίξιμο που αναφέρθηκε πιο πάνω, γενικά τα οδοντικά προβλήματα είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πονοκεφάλων.
  Καφεΐνη. Η αυξημένη κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε υπερένταση, ταχυκαρδία και πονοκέφαλο.
 6. Αλλεργίες, μυρωδιές και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Τα καθαριστικά σπιτιού, τα αρωματικά χώρου, ένα δυνατό άρωμα, ένα θορυβώδες περιβάλλον, ένας χώρος γεμάτος καπνό, τα αλλεργιογόνα, ο έντονος φωτισμός, οι αλλαγές του καιρού, μπορούν με τη σειρά τους να αποτελέσουν πιθανούς παράγοντες “ενεργοποίησης” των πονοκεφάλων.
 7. Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Το σημαντικό είναι, όταν ο πονοκέφαλος επιμένει, είναι παρατεταμένος και δεν υποχωρεί ακόμη και μετά από τη λήψη αναλγητικών ή σε στιγμές χαλάρωσης, να απευθυνθούμε στον ειδικό, ώστε να μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπισή του.

Ibutomol για τον πόνο!

Το Ibutomol περιέχει 2 δραστικά συστατικά, ιβουπροφαίνη 200 mg και παρακεταμόλη 500 mg, τα οποία, χάρη στην ειδική τεχνολογία παραγωγής του δισκίου, απελευθερώνονται ταυτόχρονα.
Το αποτέλεσμα είναι να δρουν συνδυαστικά, εξασφαλίζοντας αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Το Ibutomol είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση του ήπιου και μέτριου πόνου που σχετίζεται με:

 • ημικρανία
 • κεφαλαλγία
 • πόνο περιόδου
 • οδοντικό
 • μυϊκό και
 • ρευματικό πόνο
 • συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, πονόλαιμο και πυρετό.

Και Valetonina για καλό ύπνο!

Κι αφού είδαμε ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο και στο θέμα των πονοκεφάλων, όπως και για τη συνολική μας υγεία, η Valetonina φροντίζει να τον κάνει ένα… εφικτό όνειρο! Με μελατονίνη και βαλεριάνα που, χάρη στον καινοτόμο σχεδιασμό της Valetonina, απελευθερώνονται σε διαφορετικούς χρόνους, σας χαρίζει έναν αναζωογονητικό ύπνο και ένα ευχάριστο ξύπνημα!

 

ΠΗΓΕΣ
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/causes-of-headaches
https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-headaches-basics
https://www.nhs.uk/conditions/headaches/
https://www.mayoclinic.org/symptoms/headache/basics/causes/sym-20050800
https://www.health.harvard.edu/pain/headache-when-to-worry-what-to-do
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tension-headache/in-depth/headaches/art-20046707

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , , , , ,