«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

Οι γιορτές είναι εποχή ελπίδας και χαράς, αλλά και… «τρεξίματος»! Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κόπωση των Χριστουγέννων;

Πολλοί από εμάς επιθυμούμε να είναι όλα τέλεια τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, να φέρουμε εις πέρας αυτές τις «μεγαλόπνοες» προσδοκίες μας, συχνά χωρίς τη συνδρομή άλλων μελών της οικογένειας.
Αυτό συνεπάγεται τεράστιο «φόρτο εργασίας» γύρω από τη διακόσμηση, την αναζήτηση των ιδανικότερων δώρων, το μαγείρεμα του εορταστικού γεύματος κ.ά.. Και μάλιστα, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να διαχειριστούμε και ένα πλήθος άλλων, καθημερινών υποχρεώσεων.
Όλες αυτές οι προετοιμασίες, σε συνδυασμό με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού/αλκοόλ τις γιορτινές ημέρες, με τον αναστατωμένο ύπνο λόγω των διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων, αλλά και με τον κίνδυνο των εποχικών ιώσεων να «καραδοκεί» στους κλειστούς χώρους, αποτελούν… εγγυημένη συνταγή για εξάντληση πριν ακόμη… «πάει ο παλιός ο χρόνος»!
Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, φέτος, προκειμένου να προλάβουμε το εορταστικό burn-out;

6+1 «εορταστικά» tips

Για να μην καταστραφούν τα… τέλεια Χριστούγεννά μας εξαιτίας της σωματικής μας εξουθένωσης, φροντίζουμε τα εξής:

1.«Προστατεύουμε» τον ύπνο μας

Το αλκοόλ και η καφεΐνη ανήκουν στα διεγερτικά ροφήματα και επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου, καθιστώντας πιο πιθανά τα ξυπνήματα στη διάρκεια της νύχτας μετά την κατανάλωσή τους.
Προσπαθούμε, λοιπόν, να τα καταναλώνουμε με μέτρο και σίγουρα όχι λίγες ώρες πριν ξαπλώσουμε.

2.Πίνουμε αλκοόλ με μέτρο

Ένα παραπάνω όσον αφορά το αλκοόλ, η υπερκατανάλωσή του τις γιορτές, εκτός από τον ύπνο, μπορεί να επιβαρύνει και την υγεία μας γενικότερα.
Προκειμένου να μην «ξεφύγουμε», επιλέγουμε μικρότερα ποτήρια κρασιού και εναλλάσσουμε τα αλκοολούχα ποτά με ένα ποτήρι νερό ή αναψυκτικό χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
Στην περίπτωση που δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε, πίνουμε άφθονο νερό πριν από τον ύπνο, για να ενισχύσουμε την ενυδάτωση του οργανισμού μας και να μειώσουμε μερικές από τις δυσάρεστες επιπτώσεις του hangover.

3.Δεν ξεχνάμε τα φρούτα και τα λαχανικά

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που έχουμε πρόσβαση σε άφθονο φαγητό και λαχταριστά γλυκά, πλούσια σε περιττές θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.
Εάν επιθυμούμε να είμαστε… φουλ στην ενέργεια, προσπαθούμε τις ημέρες που μεσολαβούν μεταξύ των γιορτινών ημερών να ακολουθούμε πιο ελαφριά και ισορροπημένη διατροφή.
Καταναλώνουμε εποχιακά φρούτα και λαχανικά, όπως τα μανταρίνια, τα μήλα, τα κάστανα, τα παντζάρια και πολλά ακόμη. Αυτά θα μας παρέχουν τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που έχουμε ανάγκη, για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εποχής.

burn-out-Χριστουγέννων

4.Δεν φοβόμαστε να πούμε «όχι»

Γνωρίζουμε ότι τα Χριστούγεννα αποτελούν μια συναρπαστική εποχή του χρόνου, κατά την οποία υπάρχουν ευκαιρίες να κάνουμε πολλά πράγματα που συνήθως δεν κάνουμε.
Ωστόσο, αν δεν θέλουμε να καταρρεύσουμε, τολμάμε να αρνηθούμε προσκλήσεις, βόλτες ή οτιδήποτε μπορεί να «απειλήσει» την αντοχή μας.

5.Φροντίζουμε τον εαυτό μας

Εφόσον έχουμε καταφέρει να πούμε μερικά όχι, προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για αυτοφροντίδα.
Εξοικονομούμε, για παράδειγμα, χρόνο για να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε ή να εκτονωθούμε κάνοντας ήπιας έντασης γυμναστική.

6.Παίρνουμε λίγο καθαρό αέρα

Στην περίπτωση που νιώθουμε ότι δεν έχουμε ενέργεια, μπορούμε απλώς να βγούμε έξω.
Μόλις λίγα λεπτά περπάτημα την ημέρα θα κάνει τη διαφορά στα επίπεδα της ενέργειάς μας το δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων.

6+1.Λαμβάνουμε συμπλήρωμα μαγνησίου

Όταν νιώθουμε ότι δεν έχουμε δυνάμεις, εμπιστευόμαστε το UltraMag® Oro!
Το UltraMag® Oro είναι ένα ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής με σουκροσωμικό μαγνήσιο, διότι χρησιμοποιεί τη σουκροσωμική τεχνολογία για τη μεταφορά και απόδοση του μαγνησίου στον οργανισμό. Χάρη σε αυτή, εξασφαλίζεται υψηλή και γρήγορη απορρόφηση του μαγνησίου

 

 

 

Πηγές
https ://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-pathways-experience/202112/holiday-blues-why-christmas-causes-stress
https ://www.nytimes.com/2021/12/22/well/holidays-exhaustion-burnout.html
https ://www.huffingtonpost.co.uk/entry/how-to-make-sure-you-dont-get-christmas-fatigue_uk_5a3b7db2e4b025f99e149a3a

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

τουρισμός-ύπνου

«Τουρισμός ύπνου»: Το νέο trend που στοχεύει στον καλό ύπνο

, , , ,