Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

Το μαγνήσιο αποτελεί ένα βασικό ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό μας, καθώς εμπλέκεται σε πληθώρα σημαντικών διεργασιών. Μεταξύ αυτών η λειτουργία του εγκεφάλου, ο ενεργειακός μεταβολισμός, αλλά και η λειτουργία των μυών.

Όσον αφορά το τελευταίο, φαίνεται πως η πρόσληψη μιας ικανοποιητικής ποσότητας μαγνησίου στη διατροφή μας θα μπορούσε να προλάβει τις μυϊκές κράμπες και επίσης να συμβάλλει στη διαχείριση της ινομυαλγίας.
Αναλυτικότερα:

• Μαγνήσιο για τις μυϊκές κράμπες

Στους μυς μας, το ασβέστιο συνδέεται με πρωτεΐνες (π.χ. με τη μυοσίνη), διαδικασία η οποία οδηγεί στη συστολή των μυών.
Το μαγνήσιο ανταγωνίζεται το ασβέστιο (δρα ως φυσικός αναστολέας του ασβεστίου), προκειμένου να βοηθήσει τους μυς να χαλαρώσουν μετά τη σύσπαση.
Στην περίπτωση που το σώμα μας δεν διαθέτει αρκετό μαγνήσιο για να ανταγωνιστεί το ασβέστιο, οι μύες μας μπορεί να συστέλλονται πάρα πολύ, προκαλώντας μυϊκές κράμπες ή μυϊκούς σπασμούς.

• Μαγνήσιο για τα συμπτώματα της ινομυαλγίας

Ως ινομυαλγία ορίζεται ένα σύνολο συμπτωμάτων τα οποία συνήθως εμφανίζονται μαζί, αλλά δεν έχουν σαφή αιτιολογία.
Το κυριότερο από αυτά είναι ο χρόνιος μυϊκός πόνος. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης υπερευαισθησία στον πόνο.
Το μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση και των δύο συμπτωμάτων:

-Όσον αφορά την υπερευαισθησία στον πόνο

Με τον όρο «υπερευαισθησία στον πόνο» εννοούμε την πιο έντονη αίσθηση του πόνου ή την αίσθηση του πόνου ως απάντηση σε καταστάσεις που κανονικά δεν είναι επώδυνες, όπως το άγγιγμα ή ένα ελαφρύ χτύπημα.
Η υπερευαισθησία πιθανότατα προκύπτει λόγω ορισμένων νευρολογικών αλλαγών που μεταβάλλουν την αντίληψη του πόνου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον υποδοχέα NMDA, ο οποίος ενεργοποιείται σε φυσιολογικά επίπεδα όταν υπάρχει κάποιο είδος επώδυνου ερεθίσματος, αλλά στα άτομα με ινομυαλγία υπερ-ενεργοποιείται. Ή την ακετυλοχολίνη (έναν νευροδιαβιβαστή), η οποία μερικές φορές απελευθερώνεται σε υπερβολική συγκέντρωση στα άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία, προκαλώντας έντονο πόνο.
Το μαγνήσιο μπλοκάρει τον υποδοχέα NMDA και μπορεί να εμποδίσει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης μειώνοντας το αίσθημα του πόνου.

μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

-Όσον αφορά τον μυϊκό πόνο

Η ινομυαλγία μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκό πόνο, δυσκαμψία και μυϊκούς σπασμούς.
Αυτό συνιστά ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με ανεπάρκεια μαγνησίου, καθώς μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητές του είναι να βοηθά τους μυς να χαλαρώνουν μετά από μια σύσπαση.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι, όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι πολύ χαμηλά, ο οργανισμός απελευθερώνει τα αποθέματα μαγνησίου του στο αίμα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι επαρκές μαγνήσιο είναι διαθέσιμο για την καρδιά. Κατά συνέπεια, οι μύες, οι οποίοι επίσης χρειάζονται μαγνήσιο, το στερούνται και απομένουν ευάλωτοι σε σπασμούς και πόνο.
Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου, επομένως, συμβάλλει στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου και στην ινομυαλγία.

Πηγές μαγνησίου

Η κάλυψη των καθημερινών αναγκών μας σε μαγνήσιο μέσω της διατροφής μας συμβάλλει στη ρύθμιση της έντασης των μυών μας, στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών και στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου.
Το σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν μια καλή πηγή μαγνησίου, όπως και τα αμύγδαλα, τα κάσιους, η σόγια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και οι πατάτες.
Μπορούμε επίσης να πάρουμε συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο, όπως το UltraMag® Oro.

μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Το UltraMag® Oro χρησιμοποιεί για τη μεταφορά και απόδοση του μαγνησίου στον οργανισμό τη σουκροσωμική τεχνολογία. Χάρη σε αυτή, εξασφαλίζεται υψηλή και γρήγορη απορρόφηση του μαγνησίου στο έντερο και αποφεύγονται οι γαστρεντερικές διαταραχές.

 

 

 

 

Πηγές
https: //healthfully.com/magnesium-as-muscle-relaxer-7061177.html
https: //www.medicalnewstoday.com/articles/323393#cherries-and-tart-cherry-juice
https: //www.healthline.com/nutrition/what-does-magnesium-do
https: //aboutmagnesium.com/magnesium-for-fibromyalgia/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

τουρισμός-ύπνου

«Τουρισμός ύπνου»: Το νέο trend που στοχεύει στον καλό ύπνο

, , , , ,