Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση το καλοκαίρι | Τι πρέπει να αποφεύγουμε;

Κανείς δεν θέλει την περίοδο του καλοκαιριού και ακόμη περισσότερο τις ημέρες των διακοπών, μαζί με τον καύσωνα τριγύρω, να νιώθει και κάψιμο στον οισοφάγο. Πώς πρέπει να διαμορφώνουμε τη διατροφή μας, σε επίπεδο πρόληψης ώστε να…προλάβουμε την γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση;

Βασική αιτία της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Ο μυς αυτός επιτρέπει στην τροφή να περάσει στο στομάχι, αλλά στη συνέχεια κλείνει, προκειμένου να εμποδίζει το οξύ του στομάχου να κινηθεί προς τον λαιμό. Όταν ο οισοφαγικός σφιγκτήρας δεν λειτουργεί σωστά, λοιπόν, το όξινο περιεχόμενο του στομάχου κινείται ανοδικά, προκαλώντας καούρα.
Καούρα, όμως, μπορεί να προκληθεί και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Ποιες είναι αυτές;

Καλοκαιρινές τροφές προς… αποφυγή

Οι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν καούρα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, στην κατηγορία των τροφών αυτών συνήθως περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι «συνήθεις ύποπτοι»:

  • τα λιπαρά κρέατα και τα τηγανητά τρόφιμα, καθώς παραμένουν στο στομάχι περισσότερο, δίνοντας περισσότερη ευκαιρία στο οξύ να… περιπλανηθεί
  • τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους
  • η σοκολάτα
  • η μέντα
  • η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού)
  • οι ντομάτες (ακόμα και σε σάλτσα ή κέτσαπ)
  • τα ανθρακούχα ροφήματα και ο καφές
  • οι πιπεριές
  • το σκόρδο και τα κρεμμύδια.

Ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα εξασθενούν το κράτημα του σφιγκτήρα και ορισμένα άλλα επιδεινώνουν τον ερεθισμό που υπάρχει ήδη.

3 «σύμμαχοι» για την καούρα

Στην περίπτωση που κάνει την εμφάνισή της η καούρα, είναι καλό να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα μπορούν να μας βοηθήσουν να την καταπολεμήσουμε.
Ενδεικτικά, μπορούμε να καταναλώνουμε:
1. Μπανάνες: Η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε μακριά την παλινδρόμηση οξέος. Το κάλιο που περιέχουν οι μπανάνες μειώνει τα επίπεδα του pH στο σώμα.
2. Πεπόνια: Τα πεπόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού, στη μείωση των επιπέδων pH και, τελικά, στην αποφυγή της παλινδρόμησης οξέος.
3. Κρύο γάλα: Το γάλα απορροφά τον σχηματισμό οξέων στο στομάχι, σταματώντας κάθε παλινδρόμηση ή αίσθημα καύσου στο γαστρικό σύστημα. Κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε καούρα, ένα ποτήρι απλό κρύο γάλα χωρίς πρόσθετα ή ζάχαρη μπορεί να μας βοηθήσει.

Gastrooisofagiki-palindromisi

Άλλα tips για την πρόληψη της καούρας

Εκτός από την προσαρμογή της διατροφής μας, για την πρόληψη της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε και τις παρακάτω συμβουλές:
-Γυμναζόμαστε, αλλά δεν τρώμε πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά.
-Χάνουμε βάρος, εάν είμαστε υπέρβαροι.
-Διακόπτουμε το κάπνισμα.
-Ανασηκώνουμε το κρεβάτι μας στην πλευρά του μαξιλαριού.
-Διαχειριζόμαστε το στρες, ώστε να μην παρασυρόμαστε στην κατανάλωση τροφών που μας προκαλούν καούρα.
-Αναζητάμε “συμμάχους” που θα μας ανακουφίσουν, όπως το Gerdoff®. Το Gerdoff® περιέχει υαλουρονικό οξύ, θειική χονδροϊτίνη και υδροξείδιο του αργιλίου και είναι κατάλληλο για τη γρήγορη ανακούφιση από την καούρα, τις αναγωγές, την υπερέκκριση οξέος και τη δυσπεψία.

Πηγές
https://www.webmd.com/heartburn-gerd/features/summer-foods-dont-feel-the-heartburn#1
https://food.ndtv.com/health/7-tips-to-help-you-fight-acidity-this-summer-1684352