Εργαζόμενη γυναίκα : Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες της;

Εργαζόμενη γυναίκα : Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες της;

«Εργαζόμενη γυναίκα» σημαίνει επιβαρυμένο καθημερινό πρόγραμμα και αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια. Πώς μπορεί η διατροφή να ικανοποιήσει τις ανάγκες αυτές;

Η εργαζόμενη γυναίκα είναι σημαντικό να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αν θέλει να διατηρείται ακμαία και υγιής.
Στην περίπτωσή της, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά θεωρούνται τα ακόλουθα:

1. Το φολικό οξύ (και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β)

Το γυναικείο σώμα χρειάζεται φολικό οξύ για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη δημιουργία νέων κυττάρων.
Το τελευταίο, δε, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εφόσον η εργαζόμενη γυναίκα βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία και επιθυμεί να αποκτήσει παιδί.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το φολικό οξύ συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα, από τον οποίο θα προκύψει ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός του εμβρύου.
Το φολικό οξύ περιέχεται στο σπανάκι, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια, τον χυμό πορτοκαλιού, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και τα δημητριακά πρωινού.
Ωστόσο, και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι επίσης σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας και την ανάπτυξη των κυττάρων, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη.
Αυτές μπορεί να τις προσλάβει η εργαζόμενη γυναίκα καταναλώνοντας: πουλερικά, χοιρινό και βόειο κρέας, ψάρια, φασόλια, ηλιόσπορους, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

2. Ο σίδηρος

Ο σίδηρος αποτελεί ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τις γυναίκες, καθώς συμμετέχει σε πολλές διεργασίες, όπως στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.
Οι απαιτήσεις σε σίδηρο, άλλωστε, είναι αυξημένες για την εργαζόμενη γυναίκα που έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο σώμα της, είτε λόγω βαριάς περιόδου είτε λόγω διατροφής ελλιπή σε θρεπτικά συστατικά.
Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι το άπαχο κρέας, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου συνιστάται να καταναλώνεται σε συνδυασμό με βιταμίνη C. Ο συνδυασμός μιας καλής πηγής σιδήρου με μια πηγή βιταμίνης C σε ένα γεύμα είναι ιδανικός.

εργαζόμενη-γυναίκα-διατροφή

3. Η βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή της εργαζόμενης γυναίκας. Και αυτό διότι συμβάλλει στην υγεία των οστών, στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
Η πρόσληψή της μπορεί να ικανοποιηθεί εν μέρει με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, λιπαρών ψαριών (π.χ. σολομού, τόνου) και κρόκων αυγών. Με την έκθεση του σώματος στο ηλιακό φως θα βοηθήσουμε τον οργανισμό να συνθέσει επιπλέον βιταμίνη D.

4. Η βιταμίνη Ε

Η εργαζόμενη γυναίκα χρειάζεται τη βιταμίνη Ε για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, η βιταμίνη Ε, ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει το σώμα της από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.
Την βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα φυτικά έλαια.

5. Το μαγνήσιο

Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση πολλών χημικών αντιδράσεων στο σώμα των εργαζόμενων γυναικών. Μεταξύ αυτών είναι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αρτηριακής πίεσης καθώς και η εύρυθμη λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.
Μαγνήσιο περιέχουν οι ξηροί καρποί, το σπανάκι, τα προϊόντα σόγιας, τα φασόλια, η βρόμη, το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

εργαζόμενη-γυναίκα-διατροφή

5+1 Τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά δεν αποτελούν θρεπτικά συστατικά. Είναι, ωστόσο, απαραίτητα για την υγεία της εργαζόμενης γυναίκας.
Πρόκειται για ευεργετικά βακτήρια που προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας στον κόλπο και στο ουροποιητικό σύστημα.
Οι εργαζόμενες γυναίκες θα βρουν προβιοτικά σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο).

Το SiderAL® Folico και το UltraMag® Oro αποτελούν τα ιδανικά συμπληρώματα διατροφής για την εργαζόμενη γυναίκα!

Το SiderAL® Folico, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία μεταφοράς και απόδοσης του σιδήρου στον οργανισμό, προσφέρει μοναδικά οφέλη:

  • Αυξάνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα και την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Και δεν έχει ενοχλητικές ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα.

Επιπλέον, περιέχει και τις πολύτιμες για την εργαζόμενη γυναίκα βιταμίνες Β6, Β12, C και D.
Το UltraMag® Oro προσφέρει στην εργαζόμενη γυναίκα την ενέργεια που τόσο έχει ανάγκη!
Και αυτό διότι χρησιμοποιεί για τη μεταφορά και απόδοση του μαγνησίου στον οργανισμό τη σουκροσωμική τεχνολογία. Με αυτή εξασφαλίζεται υψηλή και γρήγορη απορρόφηση του μαγνησίου στο έντερο και αποφεύγονται οι γαστρεντερικές διαταραχές.

 

 

 

 

 

Πηγές
https://www.healthline.com/health/healthy-eating/7-nutrients-young-women-need-more-of
https://www.womenshealth.gov/healthy-eating/healthy-eating-and-women

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
φυλλικό-οξύ

Φυλλικό οξύ : Τι είναι και ποιες τροφές το περιέχουν;

πρωτεΐνη και γυναικείο σώμα

Πρωτεΐνη και γυναικείο σώμα: Πώς το αλλάζει και πώς διευκολύνει την απώλεια βάρους;

, , , , ,