Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα, με κυριότερα τη δυσφορία και το αίσθημα καψίματος στο στομάχι, στο στέρνο και τον λαιμό. Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα… παλινδρομεί στην καθημερινότητά μας;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκύπτει όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας δεν λειτουργεί σωστά, επιτρέποντας, έτσι, στο οξύ του στομάχου και την τροφή να επιστρέφουν στον οισοφάγο.
Η κατανάλωση των ιδανικών για την περίπτωση τροφών, αλλά και η εφαρμογή ορισμένων άλλων καλών συνηθειών μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στον έλεγχο της παλινδρόμησης οξέος.
Ας δούμε στην πράξη τι είναι καλό να τηρούμε:
1. Καταναλώνουμε:
- Λαχανικά όπως μπρόκολο, σπαράγγια, κουνουπίδι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πατάτες και αγγούρια.
- Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η βρώμη, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών.
- Άπαχα κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα), ψάρια και θαλασσινά. Και αυτά χαρακτηρίζονται για τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος.
- Πηγές υγιεινών φυτικών λιπαρών, όπως είναι τα αβοκάντο, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο και το ηλιέλαιο.
- Επιπλέον, φαίνεται ότι το τζίντζερ το οποίο διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συνιστά έναν φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της καούρας, αλλά και άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων.
2. Αποφεύγουμε:
- Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, διότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι τηγανητές πατάτες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά (π.χ. βούτυρο, πλήρες γάλα, πλήρες τυρί), το τηγανητό μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, το μπέικον, το ζαμπόν, τα παγωτά, τα πατατάκια, οι κρεμώδεις σάλτσες και πολλά ακόμη τρόφιμα.
- Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, τον ανανά, τις ντομάτες και τα παράγωγά τους.
- Τη σοκολάτα, η οποία περιέχει μεθυλοξανθίνη, ένα συστατικό που έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα και αυξάνει την παλινδρόμηση.
- Πικάντικα τρόφιμα, όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο, διότι προκαλούν συμπτώματα καούρας σε πολλούς ανθρώπους.
- Τη μέντα και τα προϊόντα με άρωμα μέντας (π.χ. τσίχλες), καθώς και αυτά προκαλούν συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος.
3. Τρώμε με φειδώ και αργά: Όταν το στομάχι είναι πολύ γεμάτο, μπορεί να υπάρξει εντονότερη παλινδρόμηση στον οισοφάγο. Τα συχνά και μικρά γεύματα είναι προτιμότερα.
4. Λέμε όχι στα ανθρακούχα ποτά, διότι προκαλούν ερυγές, με τις οποίες παλινδρομεί οξύ στον οισοφάγο.
5. Τελειώνουμε το φαγητό τρεις ώρες πριν την ώρα του ύπνου: Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό να μην κοιμόμαστε μετά το μεσημεριανό και να μην τρώμε αργά το βράδυ.
6. Δεν κάνουμε γυμναστική αμέσως μετά το φαγητό: Αποφεύγουμε την έντονη άσκηση για μερικές ώρες μετά το γεύμα. Ένας περίπατος μετά από αυτό αποτελεί καλή ιδέα, αλλά η υψηλότερης έντασης σωματική δραστηριότητα, ειδικά αν περιλαμβάνει σκύψιμο, μπορεί να προωθήσει οξύ στον οισοφάγο.
7. Κοιμόμαστε με το κεφάλι μας ανασηκωμένο μερικά εκατοστά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.
8. Χάνουμε βάρος, αν χρειάζεται: Το αυξημένο βάρος επηρεάζει τη μυϊκή δομή που υποστηρίζει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, μειώνοντας την πίεση που τον κρατά κλειστό και οδηγώντας, κατά συνέπεια, σε παλινδρόμηση και καούρα.
9. Διακόπτουμε το κάπνισμα: H νικοτίνη μπορεί και αυτή να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα.
10. Ελέγχουμε τα φάρμακά μας: Μερικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών αναλγητικών, μπορεί και να χαλαρώσουν τον σφιγκτήρα, αλλά και να ερεθίσουν τον οισοφάγο.
Αν αποτύχουμε να εφαρμόσουμε τα παραπάνω, το GerdOFF® μπορεί να μας προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από την καούρα, τις αναγωγές, την υπερέκκριση οξέος και τη δυσπεψία.
Περιέχει:
- Θειική χονδροϊτίνη, η οποία προσκολλάται στο βλεννογόνο του οισοφάγου και δημιουργεί έναν ανθεκτικό φραγμό, προστατεύοντάς τον από την αρνητική επίδραση των γαστρικών υγρών.
- Υαλουρονικό οξύ, το οποίο ενυδατώνει το βλεννογόνο, συντελεί στην ανανέωση των επιθηλιακών κυττάρων και ενισχύει τον προστατευτικό φραγμό που σχηματίζει η θειική χονδροϊτίνη.
- Υδροξείδιο του αργιλίου, το οποίο δρα ως αντιόξινος παράγοντας και εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου μειώνοντας την αρνητική επίδραση των γαστρικών υγρών στο βλεννογόνο.
Πηγές
https://www.health.harvard.edu/digestive-health/9-ways-to-relieve-acid-reflux-without-medication
https://www.healthline.com/health/gerd/diet-nutrition