Τα διαφορετικά στάδια ύπνου: Γιατί είναι τόσο σημαντικά;

Όλα τα στάδια ύπνου είναι σημαντικά για την ανάπαυση και «ανασυγκρότηση» του οργανισμού μας. Ποια είναι αυτά; Και τι ακριβώς μας προσφέρουν;

Τα στάδια ύπνου καθορίζονται με βάση την ανάλυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του ύπνου και, πιο συγκεκριμένα, διαμορφώνονται ως εξής:

Στάδιο 1

Το στάδιο αυτό διαρκεί συνήθως τα επτά πρώτα λεπτά, από τη στιγμή που έχουμε αποκοιμηθεί. Στη διάρκειά του, το σώμα μας δεν έχει χαλαρώσει πλήρως, αν και οι δραστηριότητες του σώματος και του εγκεφάλου αρχίζουν να επιβραδύνονται.
Όσο βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο, είναι εύκολο κάποιος να μας ξυπνήσει. Αν, όμως, δεν διαταραχθεί ο ύπνος μας, θα μεταβούμε γρήγορα στο δεύτερο στάδιο.

Στάδιο 2

Κατά τη διάρκεια του σταδίου 2, το σώμα εισέρχεται σε μια πιο υποτονική κατάσταση. Η θερμοκρασία μας μειώνεται, οι μύες χαλαρώνουν και επιβραδύνεται η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός. Ταυτόχρονα, τα εγκεφαλικά κύματα δείχνουν ένα νέο μοτίβο και η κίνηση των ματιών σταματά. Σε γενικές γραμμές, η εγκεφαλική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση.
Το δεύτερο στάδιο ύπνου μπορεί να διαρκέσει για 10 έως 25 λεπτά κατά τον πρώτο κύκλο ύπνου και κάθε επόμενο στάδιο 2 μπορεί να γίνει μεγαλύτερο στην πορεία της νύχτας. Συνολικά, ένα άτομο συνήθως ξοδεύει περίπου το ήμισυ του χρόνου ύπνου του στο στάδιο αυτό.

stadia-ypnou

Στάδιο 3

Από τα στάδια ύπνου, το τρίτο είναι γνωστό ως «βαθύς ύπνος». Ο μυϊκός τόνος, ο καρδιακός παλμός και ο ρυθμός αναπνοής μειώνονται και άλλο, καθώς το σώμα χαλαρώνει ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, η αρτηριακή πίεση ελαττώνεται και δεν παρατηρούνται κινήσεις των ματιών.
Συνήθως, παραμένουμε σε αυτό το στάδιο για 20-40 λεπτά και είναι πιο δύσκολο να μας ξυπνήσουν. Αν, ωστόσο, κάποιος μας ξυπνήσει, θα νιώθουμε ζαλισμένοι.

Στάδιο 4

Το στάδιο 4 στον κύκλο ύπνου είναι ο ύπνος REM (Rapid Eye Movement – ταχεία κίνηση των ματιών). Ο ύπνος REM είναι περισσότερο γνωστός ως στάδιο του ύπνου στο οποίο βλέπουμε όνειρα.
Σε αυτό το στάδιο, η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται, πλησιάζοντας τα επίπεδα που παρατηρούνται όταν είμαστε ξύπνιοι. Ταυτόχρονα, το σώμα μας βιώνει ατονία, μια προσωρινή παράλυση των μυών, με δύο εξαιρέσεις: τα μάτια και τους μυς που ελέγχουν την αναπνοή.
Υπό κανονικές συνθήκες, δεν μπαίνουμε σε στάδιο ύπνου REM, παρά μόνο αφού έχουμε ήδη κοιμηθεί για περίπου 90 λεπτά. Καθώς η νύχτα προχωρά, τα στάδια REM μεγαλώνουν, ειδικά στο δεύτερο μισό της νύχτας.
Ενώ το πρώτο στάδιο REM μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά, τα επόμενα στάδια REM μπορεί να διαρκέσουν περίπου μία ώρα.

stadia-ypnou

Στάδια ύπνου: Ποια είναι τα οφέλη τους;

Τα στάδια ύπνου είναι σημαντικά επειδή επιτρέπουν στον εγκέφαλο και το σώμα να αναρρώσουν και να αναπτυχθούν. Ενδεικτικά, οι ειδικοί αναφέρουν τα ακόλουθα οφέλη:

• Τα οφέλη του ελαφριού ύπνου

 • Το σώμα μας επεξεργάζεται αναμνήσεις και συναισθήματα.
 • Ο μεταβολισμός αυτορυθμίζεται.
 • Αποκαθίστανται οι μύες.
 • Αναγεννιούνται οι ιστοί.
 • Ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
 • Παράγεται και απελευθερώνεται η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (HGH).

• Τα οφέλη του Σταδίου 3
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το στάδιο είναι κρίσιμο για τη σωματική ανάκαμψη και ανάπτυξη. Μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και άλλες βασικές σωματικές διεργασίες.
Επιπλέον, παρότι η εγκεφαλική δραστηριότητα μειώνεται, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βαθύς ύπνος συμβάλλει στη διορατική σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη μνήμη.
• Τα οφέλη του ύπνου REM
Ο ύπνος REM πιστεύεται ότι είναι απαραίτητος για γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, η μάθηση και η δημιουργικότητα. Χάρη στον ύπνο REM, οι βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις μας γίνονται μακροπρόθεσμες, ενώ περισσότερος ύπνος REM μπορεί να αυξήσει τις δεξιότητές μας στην επίλυση προβλημάτων.
Η λογική περιοχή του εγκεφάλου «παγώνει», αλλά η δημιουργική σκέψη εξακολουθεί να λειτουργεί, γεγονός το οποίο επιτρέπει την αναδιοργάνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας.

Και ο “κλασικός” μας σύμμαχος!

Εάν δυσκολευόμαστε να απολαύσουμε τον βραδινό ύπνο μας και τα οφέλη του, η λύση είναι η Valetonina®!
Η Valetonina®, ένα συμπλήρωμα διατροφής με μελατονίνη και βαλεριάνα, είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του jet lag.
Έχει σχεδιαστεί με μία καινοτόμο προσέγγιση, η οποία επιτρέπει την απελευθέρωση των δύο συστατικών της σε διαφορετικούς χρόνους, εξασφαλίζοντας έτσι διπλή και παρατεταμένη δράση.
Xάρη στην έξυπνη σύνθεσή της και τον καινοτόμο σχεδιασμό της:

 • μειώνει το χρόνο επέλευσης του ύπνου
 • προσφέρει έναν παρατεταμένο, ήρεμο και ποιοτικό ύπνο
 • εξασφαλίζει ένα ευχάριστο ξύπνημα
 • βελτιώνει την ευεξία, τη διάθεση, την καθημερινή δραστηριότητα
 • και επανασυγχρονίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

 

 

 

Πηγές
https ://www.sleepfoundation.org/stages-of-sleep#:~:text=Progressing%20smoothly%20multiple%20times%20through%20the%20sleep%20cycle%2C,the%20mind%20and%20body%20to%20wake%20up%20refreshed
https ://rested.health/sleep-stages/