«Πιάσιμο» μετά την άσκηση: Πώς αντιμετωπίζεται;

«Πιάσιμο» μετά την άσκηση: Πώς αντιμετωπίζεται;

Το «πιάσιμο» το οποίο παρουσιάζεται λίγες ώρες μετά από μια προπόνηση και διαρκεί για 1 έως 3 ημέρες, είναι φυσιολογικό. Υπάρχει τρόπος, όμως, να επιταχύνουμε την υποχώρησή του;

Τα «μυστικά» για αμεσότερη αντιμετώπιση του πιασίματος είναι τα ακόλουθα:

1.Η κίνηση

Συνήθως, όταν νιώθουμε πιασμένοι, η πρώτη μας σκέψη είναι η ξεκούραση του «πονεμένου» σημείου του σώματος.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η επιλογή αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη. Για την ακρίβεια, η ανάπαυση μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και τη δυσκαμψία, αντί να διευκολύνει την υποχώρηση του πιασίματος.
Οι απαλές κινήσεις στη διάρκεια της ημέρας, αντιθέτως, είναι δυνατό να μειώσουν τον πόνο. Για να διατηρήσουμε τους μυς σε κίνηση, δοκιμάζουμε γιόγκα ή περπάτημα, ποδηλασία και κολύμπι ήπιας έντασης.

2.Το μασάζ

Το μασάζ συμβάλλει στην αποκατάσταση του πιασίματος μεταξύ των προπονήσεων.
Σε μια ανασκόπηση μελετών του 2017, τα άτομα που τους προσφέρθηκε μασάζ 24, 48 ή 72 ώρες μετά από μια έντονη προπόνηση ανέφεραν σημαντικά λιγότερο πόνο από τα άτομα που δεν έλαβαν μασάζ μετά την προπόνηση. Το μασάζ, δε, 48 ώρες μετά την προπόνηση φάνηκε να είναι πιο αποδοτικό.
Βεβαίως, το επαγγελματικό μασάζ μετά από κάθε προπόνηση δεν είναι για όλους εφικτό. Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να κάνουμε μαλάξεις οι ίδιοι στις γάμπες, τους μηρούς, τους γλουτούς, τα χέρια, και τους ώμους μας.

3.Το μπάνιο

Μια ανασκόπηση μελετών του 2016 διαπίστωσε ότι ένα μπάνιο διάρκειας 10 έως 15 λεπτών σε κρύο νερό (10-15 °C) μείωσε τον βαθμό του πιασίματος.
Αν η ιδέα ενός κρύου ντους δεν είναι για εμάς, μπορούμε εναλλακτικά να δοκιμάσουμε ένα ζεστό αφρόλουτρο μεγαλύτερης διάρκειας, ή να εφαρμόσουμε στο πιασμένο σημείο μια θερμοφόρα. Η θερμοφόρα και το ζεστό μπάνιο μπορούν να απαλύνουν την ενόχληση και την ακαμψία που συνοδεύουν το πιάσιμο μετά από άσκηση.

piasimo-meta-tin-askisi

4.Τα τοπικά αναλγητικά

Τα τοπικά αναλγητικά, σε μορφή κρέμας, είναι προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου σε περίπτωση πιασίματος.
Ιδανικό για τη χρήση αυτή είναι το Cetilar. Πρόκειται για κρέμα τοπικής χρήσης, πλούσια σε κετυλιωμένα λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης, κατάλληλη για την αντιμετώπιση του πόνου και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας σε μυς, αρθρώσεις και τένοντες με φυσικό τρόπο.
Η έντονη σωματική καταπόνηση, οι τραυματισμοί ή ορισμένα νοσήματα μπορεί να τροποποιήσουν τη συγκέντρωσή των λιπαρών οξέων, επηρεάζοντας αρνητικά τη φλεγμονώδη διαδικασία και την ελαστικότητα των ιστών. Το Cetilar αποκαθιστά τη συγκέντρωση των λιπαρών οξέων στην πάσχουσα περιοχή με αποτέλεσμα την αναστολή της φλεγμονώδους διαδικασίας και τη λίπανση των ιστών.

Προσέχουμε, για να… μην πιαστούμε!

Για να μην πιαστούμε μετά από την προπόνησή μας, δίνουμε σημασία:

  • Στην προθέρμανση: Αφιερώνουμε 5-10 λεπτά πριν από κάθε μας προπόνηση σε δυναμικές διατάσεις.
  • Στην αποθεραπεία: Πάντα ολοκληρώνουμε την προπόνηση με στατικές διατάσεις. Δεν θα αποτρέψουν απαραίτητα το πιάσιμο, αλλά μπορεί να ενισχύσουν την ευελιξία στις αρθρώσεις και τους μυς.
  • Στην κλιμάκωση της δυσκολίας: Αυξάνουμε την ένταση των προπονήσεων σταδιακά, προκειμένου να ενισχύουμε τις αντοχές μας, ενώ παράλληλα μειώνουμε και τις πιθανότητες για πιάσιμο.
  • Στη συχνότητα των προπονήσεων: Οι ειδικοί προτείνουν να εξασφαλίζουμε τουλάχιστον μία ημέρα ανάπαυσης μεταξύ έντονων προπονήσεων.

 

Πηγές
https://www.healthline.com/health/doms
https://www.livestrong.com/article/331739-extreme-fatigue-after-exercise/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
πρωτεΐνη

Πρωτεΐνη: Ο ρόλος της στην αθλητική διατροφή

Τα σπορ του καλοκαιριού

, , , , ,