Πρωτεΐνη: Ο ρόλος της στην αθλητική διατροφή

Πρωτεΐνη: Ο ρόλος της στην αθλητική διατροφή

Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής, ιδιαίτερα, όμως, της διατροφής που ακολουθούν οι αθλητές. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Στόχος της αθλητικής διατροφής είναι να προσφέρει στους αθλητές τη δυνατότητα της μέγιστης απόδοσης. Για να το επιτύχει αυτό, περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε μακροθρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων και η πρωτεΐνη.
Η πρωτεΐνη, πιο συγκεκριμένα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αθλητική διατροφή, καθώς:

1. Αυξάνει τη μυϊκή μάζα
Η πρωτεΐνη βοηθά το σώμα να διατηρήσει την ανάπτυξη των μυών και να μειώσει την απώλεια της μυϊκής μάζας.
Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα που δρουν ως δομικά στοιχεία για τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Κάποια από τα αμινοξέα που συνδυάζονται για να σχηματίσουν πρωτεΐνες, μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό, ενώ άλλα πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής.
Όταν ένα άτομο καταναλώνει πρωτεΐνη, αυτή διασπάται σε αμινοξέα, τα οποία εμπλέκονται σε πολλές διαδικασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων της ανάπτυξης και αποκατάστασης ιστών, της ανοσολογικής λειτουργίας και της παραγωγής ενέργειας.
Όπως και άλλοι ιστοί του σώματος, οι μυϊκές πρωτεΐνες διασπώνται και “ξαναχτίζονται” συνεχώς. Προκειμένου να χτίσει μυς ένα άτομο, πρέπει να καταναλώνει περισσότερη πρωτεΐνη από όση διασπάται.
Εάν ένα άτομο δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, το σώμα του τείνει να διασπά τους μυς για να παρέχει στο σώμα τα αμινοξέα που απαιτούνται για την υποστήριξη των λειτουργιών του σώματος και τη διατήρηση των σημαντικών ιστών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη μυϊκή μάζα και δύναμη.

2. Αποκαθιστά τους μυς
Μετά από μια έντονη προπόνηση, οι αθλητές οφείλουν να επιτρέψουν στους μυς τους να ανακάμψουν.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, το σώμα χρησιμοποιεί αμινοξέα για τη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης, τον κύριο οδηγό της “μυϊκής επισκευής”, αποκατάστασης και ανάπτυξης μετά από έντονες ασκήσεις. Η πρωτεΐνη, λοιπόν, επανορθώνει τη φθορά στις μυϊκές ίνες, με αποτέλεσμα μεγαλύτερους και πιο δυνατούς μυς.

πρωτεΐνη

3. Βελτιώνει τον μεταβολισμό
Ο ισορροπημένος μεταβολικός ρυθμός είναι απαραίτητος για τη γενικότερη υγεία όλων, πόσω μάλλον των αθλητών.
Η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του μεταβολισμού προσωρινά. Όταν οι αθλητές καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, το σώμα τους αναγκάζεται να αφομοιώνει τα τρόφιμα γρηγορότερα, ενισχύοντας τον μεταβολισμό τους.

4. Προσφέρει αίσθημα κορεσμού
Η πρωτεΐνη απαιτεί περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί, ενώ ελέγχει και τα επίπεδα της γκρελίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με το αίσθημα της πείνας.
Κατά συνέπεια, η πρωτεΐνη προάγει το αίσθημα πληρότητας και βοηθά τους αθλητές να διαχειριστούν το βάρος τους πριν από την επόμενη αθλητική τους απόδοση.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης;

  • Αυγά: Τα αυγά είναι μια από τις πιο θρεπτικές πηγές πρωτεΐνης. Ένα αυγό περιέχει περίπου έξι γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια όχι μόνο σε πρωτεΐνες αλλά και σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο και μαγνήσιο.
  • Στήθος κοτόπουλου: Εκτός από πρωτεΐνη, το στήθος κοτόπουλου είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Β, σεληνίου και ψευδαργύρου.
  • Ελληνικό γιαούρτι: Αυτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (περίπου 20 γραμμάρια για κάθε 200 γραμμάρια).
  • Γάλα: Το γάλα είναι μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Εάν έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη, σκεφτόμαστε υποκατάστατα όπως το γάλα αμυγδάλου.
  • Ψάρια: Ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, καθώς και άλλων βασικών βιταμινών και μετάλλων (βιταμίνη Β12, σελήνιο και ιώδιο).
  • Άλλες καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το άπαχο βόειο κρέας, η κινόα, οι φακές, το στήθος γαλοπούλας, οι σπόροι κολοκύθας, το φιστικοβούτυρο, τα πρωτεϊνικά ροφήματα.

πρωτεΐνη

Απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε αθλητικής διατροφής είναι και το SiderAL® Sport!

Το SiderAL® Sport είναι κατάλληλο για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων του οργανισμού μας λόγω σωματικής άσκησης ή πνευματικής κόπωσης.
Περιέχει 10 δραστικά συστατικά, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και βιοτίνη και χρησιμοποιεί τη σουκροσωμική τεχνολογία για τη μεταφορά και απόδοση του σιδήρου και των βιταμινών στον οργανισμό.

Χάρη σε αυτήν, εξασφαλίζεται υψηλή απορρόφηση του σιδήρου και των βιταμινών από τον οργανισμό και αποφεύγονται οι ενοχλητικές ανεπιθύμητες ενέργειες που συχνά εμφανίζουν τα σκευάσματα που περιέχουν σίδηρο (όπως δυσκοιλιότητα κ.λπ.).

 

 

 

 

 

Πηγές
https://www.verywellfit.com/fitness-sports-nutrition-4157142#:~:text=Proteins%20are%20responsible%20for%20muscle%20growth%20and%20recovery,2 g%20per%20kilogram%20of%20body%20weight%20per%20day.
https://www.healthline.com/nutrition/sports-nutrition#macronutrients
https://sportsmedicineweekly.com/science/why-athletes-need-protein/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-much-protein-do-you-need-to-build-muscle#Why-is-protein-important-for-building-muscle

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα

Τα σπορ του καλοκαιριού

Runner,Suffering,From,Leg,Cramp,On,The,Track

Μαγνήσιο: Ευεργετικό για τις κράμπες

, , , ,