Οι μυϊκοί πόνοι αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο. Ποιες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να ευθύνονται για αυτούς; Ο μυϊκός πόνος (μυαλγία) μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως του φύλου τους. Μπορεί να είναι παροδικός ή χρόνιος και να εμφανίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος ή σε όλο το σώμα. Η μυαλγία εκδηλώνεται με βαθύ, σταθερό πόνο ή περιστασιακούς αιχμηρούς πόνους, αλλά ενδέχεται να συνοδεύεται και από πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκές κράμπες και μυϊκούς σπασμούς.
Μυϊκοί πόνοι: Οι πιο συχνές αιτίες
Συχνά, τα άτομα που νιώθουν μυϊκούς πόνους είναι σε θέση να εντοπίσουν εύκολα την αιτία, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις μυαλγίας οφείλονται σε:
- υπερβολική χρήση του μυός κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας
- τραυματισμό κατά τη διάρκεια μιας, σωματικά, απαιτητικής εργασίας ή άσκησης
- παράλειψη της προθέρμανσης και της αποθεραπείας μετά την άσκηση.
Άλλες αιτίες
Βεβαίως, οι μυϊκοί πόνοι μπορεί να οφείλονται και σε σοβαρότερους τραυματισμούς, σε λοιμώξεις, φάρμακα/θεραπείες, νευρομυϊκές διαταραχές ή αυτοάνοσα νοσήματα:
- Τραυματισμοί: Πόνους στους μυς προκαλούν και άλλοι τύποι τραυματισμών, όπως, μεταξύ άλλων, το διάστρεμμα, τα κατάγματα, οι τενοντίτιδες.
- Λοιμώξεις: Οι βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις είναι πιθανό να προκαλέσουν πόνο σε όλο το σώμα. Λοιμώξεις που προκαλούν μυϊκούς πόνους είναι τα κρυολογήματα, η γρίπη κ.λπ..
- Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα και θεραπείες ενδέχεται να προκαλέσουν προσωρινό ή χρόνιο μυϊκό πόνο. Τα αντι-υπερτασικά φάρμακα, οι στατίνες για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, αλλά και οι θεραπείες για τον καρκίνο (χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες) ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.
- Νευρομυϊκές διαταραχές: Οι διαταραχές αυτές (π.χ. η μυϊκή δυστροφία, η βαριά μυασθένεια, η νωτιαία μυϊκή ατροφία κ.ά.) επηρεάζουν τους μυς και τα νεύρα που τους ελέγχουν, και μπορούν να προκαλέσουν μυϊκό πόνο.
- Αυτοάνοσα νοσήματα: Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στον εαυτό του. Στα αυτοάνοσα νοσήματα που προκαλούν μυϊκό πόνο περιλαμβάνονται οι φλεγμονώδεις μυοπάθειες (όπως π.χ. η μυοσίτιδα), ο ερυθηματώδης λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας.
- Άλλες καταστάσεις που ευθύνονται για μυϊκό πόνο είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές, ο υποθυρεοειδισμός, η περιφερική αρτηριακή νόσος, αλλά και τύποι καρκίνου, όπως τα σαρκώματα και η λευχαιμία.Τέλος, η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που συνοδεύεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο και έντονη κόπωση, ενώ διαταράσσει σημαντικά και την καθημερινότητα ενός ατόμου.
Αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων
Προκειμένου ένα άτομο να διαχειριστεί τον μυϊκό πόνο, συνιστάται:
- εφαρμογή πάγου για μια με τρεις ημέρες μετά από τράβηγμα ή διάστρεμμα, ώστε να υποχωρήσει η φλεγμονή
- να εφαρμόζει θερμότητα για κάθε μυϊκό πόνο που επιμένει μετά από τρεις ημέρες
- την ξεκούραση στην περιοχή του σώματος όπου εμφανίζεται ο πόνος
- να κάνει απαλό στρέτσινγκ στον μυ.
Αν ο πόνος επιμένει καλό είναι να συμβουλευόμαστε ειδικό για να γίνει κλινικός έλεγχος ή και παρακλινικές εξετάσεις.
Το Ibutomol είναι ένα νέο σκεύασμα της Win Medica για την αντιμετώπιση του πόνου και του πυρετού. Περιέχει 2 δραστικά συστατικά, ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη, τα οποία, χάρη στην ειδική τεχνολογία παραγωγής του δισκίου, απελευθερώνονται ταυτόχρονα. Tο αποτέλεσμα είναι να δρουν συνδυαστικά, εξασφαλίζοντας αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Το Ibutomol είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση του ήπιου και μέτριου πόνου που σχετίζεται με ημικρανία, κεφαλαλγία, πόνο περιόδου, οδοντικό, μυϊκό και ρευματικό πόνο, συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, πονόλαιμο και πυρετό.
Επιπλέον, η κρέμα τοπικής χρήσης Cetilar της Win Medica, με υψηλή και γρήγορη απορρόφηση, είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση του πόνου και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας σε μυς, αρθρώσεις και τένοντες με φυσικό τρόπο.
Πηγές
https://www.healthline.com/health/muscle-aches
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17669-muscle-pain