Μεσημεριανός ύπνος: Τελικά μας κάνει καλό;

Ο μεσημεριανός ύπνος μας ωφελεί; Και αν ναι, υπό ποιά προϋπόθεση;

Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί, πράγματι, να μας προσφέρει την ξεκούραση που χρειαζόμαστε, ώστε να αποδίδουμε καλύτερα στην καθημερινότητά μας.
Για την ακρίβεια, με τη μεσημεριανή σιέστα:

1.Καλύπτουμε τις χαμένες ώρες ύπνου

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειαζόμαστε περίπου 7 με 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ωστόσο, οι οικογενειακές, επαγγελματικές και κοινωνικές μας υποχρεώσεις έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον συνολικό χρόνο που κοιμόμαστε, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται… χαμένες ώρες ύπνου.
Ο μεσημεριανός ύπνος είναι ένας τρόπος για να καλύψουμε τις χαμένες αυτές ώρες. Ενδεικτικά, ένας 10λεπτος μεσημεριανός ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την κούραση και την υπνηλία για έως και δύο ώρες μετά από αυτόν.

2.Βελτιώνουμε τη γνώση και την απόδοσή μας

Οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη συνολική μας υγεία, την ικανότητά μας να διαχειριστούμε το στρες, τις γνωστικές μας λειτουργίες και τη μνήμη μας, ενώ παράλληλα μπορούν να αυξήσουν και τα ατυχήματα στην εργασία και στο σπίτι.
Στην περίπτωση τέτοιων διαταραχών, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Και αυτό, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ικανότητα του εγκεφάλου να εδραιώνει τις αναμνήσεις, να ρυθμίζει τα συναισθήματα πιο αποτελεσματικά και να ενισχύει τη γνωστική μας απόδοση.

Mesimerianos-ypnos

Η βασική προϋπόθεση

Βεβαίως, τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου εξαρτώνται άμεσα από τη διάρκειά του.
Για την ακρίβεια, ένας μεσημεριανός ύπνος με μέση διάρκεια 30 λεπτών φαίνεται ότι μπορεί να μας εξασφαλίσει την ανάπαυση που τόσο έχουμε ανάγκη, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.
Αντιθέτως, οι μεσημεριανοί ύπνοι που διαρκούν περισσότερο από 30 λεπτά είναι πιο πιθανό να μας προκαλέσουν υπνηλία και αδράνεια την υπόλοιπη ημέρα.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγάλης διάρκειας μεσημεριανός ύπνος έχει συσχετιστεί και με άλλα ζητήματα υγείας. Μεταξύ αυτών, αναφέρονται οι εξής διαπιστώσεις:

 • Οι τακτικοί και παρατεταμένοι μεσημεριανοί ύπνοι συνδέονται με αύξηση της φλεγμονής στους ηλικιωμένους, ενώ οι γυναίκες μέσης ηλικίας που κοιμούνται περισσότερο από μία ώρα το μεσημέρι έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν υπέρταση.
 • Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος εμφράγματος μετά από μεσημεριανούς ύπνους μεγάλης διάρκειας σε άτομα με ιστορικό καρδιακών προβλημάτων. Αυτός ο κίνδυνος οφείλεται σε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου, η οποία στη συνέχεια αυξάνεται γρήγορα μόλις ξυπνήσουν, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς στους ηλικιωμένους.

5 tips για ποιοτικό μεσημεριανό ύπνο!

 1. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή μάσκα ματιών, αν μας ενοχλεί το φως.
 2. Βρίσκουμε ένα άνετο μέρος για να κοιμηθούμε. Αν και ο καναπές μπορεί να μοιάζει πιο… ελκυστικός για σιέστα, το κρεβάτι μας θα είναι σίγουρα πιο άνετο, ενώ και η ηρεμία του υπνοδωματίου θα μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε γρηγορότερα.
 3. Για να μην χάσουμε τη μέρα μας… κοιμώμενοι, ρυθμίζουμε ένα ξυπνητήρι για περίπου 30 λεπτά, προκειμένου να αποκομίσουμε τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου, αλλά χωρίς να αισθανόμαστε υπνηλία αμέσως μετά.
 4. Εξασφαλίζουμε μια μέση θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό μας.
 5. Αν ταλαιπωρούμαστε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δοκιμάζουμε να μεταφέρουμε το μεσημεριανό μας γεύμα μετά τον υπνάκο μας.

Mesimerianos-ypnos

Και… για να κοιμόμαστε γλυκά και το βράδυ, έχουμε πάντοτε στο ντουλάπι μας τη Valetonina®!

Η Valetonina® έχει έναν καινοτόμο σχεδιασμό, ο οποίος επιτρέπει την απελευθέρωση των δύο συστατικών της σε διαφορετικούς χρόνους:

  • Η επικάλυψη του δισκίου, η οποία περιέχει τη μελατονίνη, διαλύεται γρήγορα συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να αποκοιμηθούμε.
  • Στο εσωτερικό του δισκίου βρίσκεται η βαλεριάνα, η οποία απελευθερώνεται σε δεύτερο χρόνο, προσφέροντας έναν παρατεταμένο και ήρεμο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το αποτέλεσμα είναι ένας αναζωογονητικός ύπνος αλλά και ένα ευχάριστο ξύπνημα που βελτιώνει την ευεξία, τη διάθεση και την ανταπόκριση στην καθημερινή δραστηριότητα.

 

Πηγές
https://www.sleepfoundation.org/circadian-rhythm/siestas