Τρέξιμο ή περπάτημα για καύση λίπους;

Τρέξιμο ή περπάτημα για καύση λίπους;

Και το περπάτημα και το τρέξιμο μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική μας κατάσταση και να μας χαρίσουν υγεία και ευεξία. Όταν, όμως, βασικός μας στόχος είναι το κάψιμο λίπους, ποια από τις δύο αυτές μορφές άσκησης είναι καλύτερο να προτιμήσουμε;

Οι περισσότεροι υποθέτουμε ότι το τρέξιμο είναι πιο αποτελεσματικό στην καύση λίπους, συγκριτικά με το περπάτημα. Επιβεβαιώνεται, όμως, αυτή η υπόθεση από την επιστήμη;
Μια μελέτη του 2013 ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο… δίλημμα και συνέκρινε την αλλαγή βάρους σε σχεδόν 50.000 άτομα που έτρεχαν ή περπατούσαν τακτικά για αρκετά χρόνια.1
Σύμφωνα με ορισμένα από τα συμπεράσματα της μελέτης :

  • το περπάτημα οδήγησε σε απώλεια βάρους για σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες
  • υπήρξε κι ένα αναπάντεχο εύρημα: το περπάτημα οδήγησε πρακτικά σε παρόμοια απώλεια κιλών όσο και το τρέξιμο, στις γυναίκες που δεν ήταν υπέρβαρες.

Εάν, λοιπόν, στοχεύουμε στην απώλεια βάρους και, συνεπώς, στο κάψιμο λίπους, το τρέξιμο είναι η ιδανική επιλογή, με την προϋπόθεση ότι η κατάσταση της υγείας μας το επιτρέπει.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το τρέξιμο υποστηρίζει σημαντικά και το κάψιμο του κοιλιακού λίπους, το οποίο συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι να επιλέξουμε, λοιπόν;

Στην περίπτωση που είμαστε αρχάριοι, το περπάτημα αποτελεί ένα καλό ξεκίνημα. Περπατάμε για 30 λεπτά τουλάχιστον επί 5 ημέρες την εβδομάδα. Και φροντίζουμε να αυξάνουμε σταδιακά τη διάρκεια της προπόνησης, τον ρυθμό, αλλά και τη δυσκολία, περπατώντας, για παράδειγμα, σε ανηφορικά εδάφη.
Καθώς αποκτάμε μεγαλύτερες αντοχές, όμως, εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας ακόμη πιο δυναμικό περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο ή εναλλαγή χαλαρού και γρήγορου τρεξίματος. Προσέχουμε, βεβαίως, να μην αυξάνουμε την ένταση, την ταχύτητα και την απόσταση πολύ απότομα, προκειμένου να μην τραυματιστούμε.
Επιπλέον, μετά την άσκηση, είναι εξίσου σημαντικό να μην παρασυρόμαστε σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε αρνητικό το… ισοζύγιο «καύσης-πρόσληψης» θερμίδων και, αντίστοιχα, να διατηρήσουμε τα επίπεδα του σωματικού μας λίπους χαμηλά.
kaysi-lipous

Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας;

Όποια και αν είναι η απόφασή μας, απαραίτητη προϋπόθεση για να τελεσφορήσει είναι η συνέπεια.
Με άλλα λόγια, είτε επιλέξουμε αποκλειστικά το περπάτημα ή το τρέξιμο, είτε επιλέξουμε να ξεκινήσουμε με περπάτημα και να προχωρήσουμε σταδιακά σε τζόκινγκ, θα μπορέσουμε να κάψουμε λίπος και να βελτιώσουμε την υγεία και την εμφάνισή μας μόνο εφόσον ασκούμαστε τακτικά σε εβδομαδιαία βάση.
Άλλωστε, τελικά, η καλύτερη άσκηση για κάψιμο λίπους είναι αυτή που κάνουμε πραγματικά με πρόγραμμα και αφοσίωση.

Σε κάθε μας προπόνηση, το SiderAL® Sport είναι δίπλα μας!

Το SiderAL® Sport είναι κατάλληλο για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων του οργανισμού μας λόγω σωματικής άσκησης ή πνευματικής κόπωσης, σε περιπτώσεις μη ισορροπημένης διατροφής.
Περιέχει 10 δραστικά συστατικά, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και βιοτίνη και χρησιμοποιεί τη σουκροσωμική τεχνολογία για τη μεταφορά και απόδοση του σιδήρου και των βιταμινών στον οργανισμό. Χάρη σε αυτήν, εξασφαλίζεται υψηλή απορρόφηση του σιδήρου και των βιταμινών από τον οργανισμό και αποφεύγονται οι ενοχλητικές ανεπιθύμητες ενέργειες που συχνά εμφανίζουν τα σκευάσματα που περιέχουν σίδηρο (όπως δυσκοιλιότητα κλπ.).

Παραπομπή
1.https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2013/04000/Greater_Weight_Loss_from_Running_than_Walking.13.aspx

Πηγές
https://www.verywellfit.com/walking-vs-running-for-weight-loss-3973819
https://www.calendar-uk.co.uk/faq/is-it-better-to-run-or-walk-5km

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
πρωτεΐνη

Πρωτεΐνη: Ο ρόλος της στην αθλητική διατροφή

Τα σπορ του καλοκαιριού

, , , , ,