Tag Archives: eat_better

Τι είναι το φυλλικό οξύ και γιατί το έχουμε ανάγκη;

Πολύτιμος «σύμμαχος» της καλής υγείας αποτελεί το φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο σε όλες τις ηλικίες. Γνωστό και ως βιταμίνη Β9, είναι «διάσημο» για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην αιμοποίηση, στην πρόληψη συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου, στη νόσο του Alzheimer, αλλά και σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Όμως το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει […]

Αναιμία: Τα συμπτώματα και τα σημάδια των δρομέων

H αναιμία είναι μια πολύ συνηθισμένη αιματολογική πάθηση. Εάν δεν οφείλεται σε κάποια γενετική βλάβη, όπως είναι οι θαλασσαιμίες (μεσογειακή αναιμία κ.λπ.), μπορεί να προκληθεί κυρίως από την απώλεια αίματος, αλλά και από την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό, είτε λόγω διατροφής είτε λόγω κακής απορρόφησής του, οπότε μιλάμε για σιδηροπενική αναιμία. Όταν ο οργανισμός έχει […]

Μαύρη σοκολάτα: Ανεβάζοντας «γλυκά» την απόδοσή μας

Η μαύρη σοκολάτα, η οποία έχει ήδη φανεί ότι δρα ευεργετικά στην καρδιαγγειακή υγεία, αποδεικνύεται τώρα ότι μπορεί να δώσει μια επιπλέον ώθηση και στην προπόνησή μας, αν καταναλωθεί σε τακτική βάση. Το βασικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας, το κακάο, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, και συγκεκριμένα φλαβονοειδή, γεγονός που της έχει εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια […]

Πώς να τρώμε σωστά, κάνοντας παράλληλα οικονομία. Πρακτικές συμβουλές που μας λύνουν τα χέρια

«Τρώω σωστά, στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής» δεν σημαίνει «τρώω ό,τι να ’ναι, αρκεί να κατατάσσεται στις διαιτητικές τροφές». Σημαίνει «επιλέγω να καταναλώνω ποιοτικές τροφές, φροντίζοντας να τις αξιοποιώ στο έπακρον». Οι τρόποι για να το πετύχουμε αυτό είναι πολλοί. Αρκεί μόνο να τους ανακαλύψουμε!  Φρούτα και λαχανικά • Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής. […]

Συκώτι: η «φυσική» πολυβιταμίνη

Αποτελεί ένα εκλεκτό μεζέ και, αν και δεν είναι δημοφιλές φαγητό, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως μια «φυσική» πολυβιταμίνη. Ο λόγος για το συκώτι, το οποίο τρώγεται είτε σκέτο ή σε συνδυασμό με άλλα κρέατα. Πλέον, σε όλο και περισσότερες κουζίνες έχει κερδίσει μια από τις πρώτες θέσεις, καθώς γιατροί και διατροφολόγοι προτρέπουν, όχι απλώς […]

Περί γευμάτων. Επιστροφή στα βασικά!

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και, κυρίως, η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία τα καταναλώνουμε, επιδρούν στην υγεία και την ευεξία μας. Εξίσου σημαντικά για μια υγιεινή διατροφή είναι και ο αριθμός των γευμάτων μέσα στην ημέρα, ο τρόπος κατανάλωσής τους, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο γευματίζουμε. Οι βασικές οδηγίες που περιλαμβάνονται στον […]

Αυτοί οι φυσικοί λιποδιαλύτες που δεν γνωρίζετε!

«Επίθεση» στο λίπος φαίνεται ότι κάνουν ορισμένα τρόφιμα, λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχουν. Μάλιστα, κατά καιρούς μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων για να διαπιστωθεί αν τελικά έχουν την ιδιότητα να «ξυπνούν» τον μεταβολισμό και να αυξάνουν τις καύσεις. Πάρτε μια… γεύση από τις τροφές εκείνες, που θεωρούνται φυσικοί λιποδιαλύτες. Μούρα Τα φρούτα της οικογένειας […]

Οι top τροφές σε βιταμίνη Β12 και τρεις απολαυστικές συνταγές

Μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι η βιταμίνη Β12, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Ειδικά στην περίπτωση όσων ασκούνται ή κάνουν αθλήματα αντοχής, όπως τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, βάδισμα, η βιταμίνη Β12 θεωρείται απαραίτητο «συστατικό» για την ανάπλαση και συντήρηση των ιστών, τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος […]

Άπαχη πρωτεΐνη: Οι καλύτερες διατροφικές πηγές της

Ο καλύτερος σύμμαχος όλων όσων θέλουν να αδυνατίσουν αλλά και να «χτίσουν» σώμα είναι η πρωτεΐνη. Όμως, για να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα που χαρίζει απλόχερα στον οργανισμό, κρίνεται σημαντικό από τους ειδικούς να καταναλώνεται η σωστή ποσότητα και ποιότητα. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Mayo Clinic, η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα βασικά θρεπτικά […]