Ενοχλητικό φούσκωμα; Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αισθανθεί ένα ενοχλητικό φούσκωμα στο στομάχι μετά από τα πολλά απανωτά εορταστικά τραπέζια, αλλά και σε άσχετες περιόδους που, ενδεχομένως, να μην είχαμε καταναλώσει προηγουμένως υπερβολικές ποσότητες φαγητού. Τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αποφύγουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί το φούσκωμα;

Το φούσκωμα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερφαγίας, να οφείλεται σε τυμπανισμό, στον εγκλωβισμό δηλαδή αερίων στο στομάχι ή στο έντερο, που προκαλούν την αίσθηση διόγκωσης στην περιοχή της κοιλιάς, σε δυσπεψία κ.α.. Το σίγουρο είναι πως αυτή η άβολη αίσθηση στην κοιλιακή χώρα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του γεύματος και όχι μόνο μετά από αυτό, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας. Πρέπει, λοιπόν, να πάρουμε τα μέτρα μας!
Πολλές φορές, το φούσκωμα μπορεί να οφείλεται σε γαστρεντερικές παθήσεις, όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή τη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, σε έλκη ή σε παθήσεις της χοληδόχου κύστης, σε δυσανεξία στη λακτόζη, σε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα ή ακόμη και σε σοβαρότερες παθήσεις.
Είναι σαφές πως η κάθε πάθηση έχει τη δική της θεραπευτική αντιμετώπιση, και μόνο ο γιατρός είναι αρμόδιος για να καθορίσει τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, το φούσκωμα και πολλά από τα συνοδά του συμπτώματα –ανάλογα πάντα από την αιτία πρόκλησής του–, όπως καούρα, ξινίλες, πόνος στο στομάχι κ.α., μπορούν να προληφθούν, αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες στην καθημερινότητά μας, οι οποίες λειτουργούν επιβαρυντικά.

foyskwma

Tips και συμβουλές για να αποφύγουμε το φούσκωμα

  • Εντοπίζουμε, καταγράφουμε και αποφεύγουμε τις τροφές που “βαραίνουν” το στομάχι μας και μας προκαλούν δυσπεψία.
  • Περιορίζουμε τις τροφές και τα ποτά που προκαλούν αέρια. Ανάμεσα σε αυτές είναι τα φασόλια, τα κρεμύδια, η φρουκτόζη, το μπρόκολο, το λάχανο, τα ανθρακούχα ποτά κ.α..
  • Τρώμε πέντε ή έξι μικρά γεύματα, αντί δύο ή τρία μεγάλα την ημέρα. Μικρότερες ποσότητες τροφής, μικρότερη επιβάρυνση στο στομάχι μας και ευκολότερη πέψη.
  • Αποφεύγουμε την υπερφαγία. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και η προηγούμενη συμβουλή, καθώς ικανοποιώντας την πείνα μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα, δεν “πέφτουμε με τα μούτρα” μετά στο φαγητό, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες.
  • Τρώμε αργά και μασάμε καλά την τροφή μας.
  • Περιορίζουμε ή κόβουμε εντελώς την καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα.
  • Αποφεύγουμε (όσο μπορούμε) τα junk food. Το γρήγορο φαγητό είναι και εύκολο και, κακά τα ψέματα, νόστιμο πολλές φορές. Ωστόσο, οι τροφές αυτές πολλές φορές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, κακά λιπαρά και ζάχαρη.
  • Μιας και αναφέρθηκε παραπάνω, καλό είναι να περιορίσουμε, επίσης, όσο μπορούμε, και το αλάτι στη διατροφή μας.
  • Περιορίζουμε το στρες και το άγχος. Αυτό ίσως να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, ωστόσο θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες, ώστε να διαχειριζόμαστε καλύτερα την πίεση της καθημερινότητας, κάτι που θα ωφελήσει όχι μόνο το γαστρεντερικό μας σύστημα, αλλά και τη συνολική μας υγεία και ευεξία.

Σβήνουμε τις ενοχλήσεις με Gerdoff ®!

To Gerdoff ® είναι ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν, σε μορφή λειχόμενων δισκίων, το οποίο χάρη στην πρωτότυπη και καινοτόμο σύνθεσή του, μειώνει γρήγορα τα συμπτώματα της παλινδρόμησης, και της δυσπεψίας, ανακουφίζει από την καούρα και προστατεύει από την ερεθιστική δράση του υδροχλωρικού οξέος που παράγεται στο στομάχι.
Με τρία δραστικά συστατικά, προσφέρει τρία σημαντικά οφέλη, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων: 1. Ανακουφίζει γρήγορα από τα συμπτώματα 2. Προστατεύει ως μόνωση τον οισοφάγο και το στομάχι από την προσβολή των γαστρικών υγρών. 3. Βοηθά στην επούλωση των αλλοιώσεων του βλεννογόνου.

 

ΠΗΓΕΣ
https://www.webmd.com/heartburn-gerd/indigestion
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/indigestion/diagnosis-treatment/drc-20352215