Ζεστό ή κρύο; Τι είναι καλύτερο για τον πόνο και τους τραυματισμούς;

Αν χτυπήσουμε, βάζουμε αμέσως πάγο για να μειώσουμε τον πόνο και το πρήξιμο. Αν πονάμε, βάζουμε κάτι ζεστό για να “μαλακώσει ο πόνος”. Εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουμε τα πάντα, από ένα τράβηγμα, μέχρι τον πόνο στις αρθρώσεις, με παγοκύστες ή ζεστά επιθέματα. Και πολλές φορές, μάλιστα, επιτυγχάνουν τον στόχο τους. Το δύσκολο κομμάτι είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε ποιες καταστάσεις απαιτούν ζεστή και ποιες κρύα παρέμβαση, αλλά και πότε είναι καλό να χρησιμοποιούνται και οι δύο!

Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι κάποια στιγμή με ένα τραυματισμό, ένα διάστρεμμα, μία τενοντίτιδα, ένα σφίξιμο στη μέση, ένα πόνο στις αρθρώσεις που ταλαιπωρεί την καθημερινότητά μας. Το ερώτημα είναι, όταν κάτι μας πονάει, τι θα μας ανακουφίσει από τον πόνο; Ο πάγος ή η θερμότητα; Και πότε χρειάζεται να ακολουθήσουμε μία “συνδυαστική θεραπεία”;

Πότε ζέστη πότε κρύο

Ένας άτυπος κανόνας λέει πως πάγο και γενικότερα κρύα επιθέματα βάζουμε στους τραυματισμούς, και ζεστά για τους πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις. Ο πάγος μουδιάζει τον πόνο, μειώνει τη φλεγμονή και το οίδημα με τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, ενώ η θερμότητα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, χαλαρώνει τους σφιγμένους μυς και καταπραΰνει τον πόνο.
Πολλές από τις καταστάσεις πόνου, βέβαια, ενδέχεται να χρήζουν ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Επομένως, αν το πρόβλημα είναι παρατεταμένο και δεν υποχωρεί με τη χρήση ζεστών ή κρύων επιθεμάτων ή με τη βοήθεια μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ειδικό.
Ας δούμε αναλυτικότερα κάποιες περιπτώσεις που μπορούμε να διαχειριστούμε στο σπίτι ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο, σε περίπτωση τραυματισμού, με κρύα ή ζεστά επιθέματα.

Οξείες κακώσεις

Σε οξείς, πρόσφατους τραυματισμούς αποφεύγουμε τη χρήση θερμότητας, καθώς αυτή μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή και να καθυστερήσει την επούλωση. Στους τραυματισμούς αυτούς είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε πάγο, ο οποίος συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μουδιάζει τον πόνο και περιορίζει το πρήξιμο, τη φλεγμονή και τους μώλωπες.
Η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει αν ο τραυματισμός είναι παλαιότερος, καθώς με την αύξηση της ροής του αίματος θα χαλαρώσει τους σφιγμένους μυς, βελτιώνοντας το εύρος κίνησής τους, ενώ επιπλέον θα ανακουφίσει τον πόνο στις αρθρώσεις.

Zesto-i-kryo-kalytero-gia-ton-pono-kai-tous-travmatismoys

Αρθρίτιδα

Η φλεγμονή των αρθρώσεων ή ο πόνος που προκαλείται από φθαρμένο χόνδρο στις αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία σε σημεία όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, οι ώμοι, τα δάχτυλά κ.α. και, σε αυτές τις περιπτώσεις, η θερμότητα, όπως για παράδειγμα ένα ζεστό ντους, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
Η περίπτωση της ουρικής αρθρίτιδας, μίας χρόνιας φλεγμονώδους πάθησης των αρθρώσεων (μεγάλο δάχτυλο ποδιού, αγκώνας, αστράγαλος κ.ά), ειδικά όταν αυτή είναι σε έξαρση, χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Εδώ ο πάγος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και να ανακουφίσει τον πάσχοντα.

Μυϊκή καταπόνηση και διάστρεμμα

Η μυϊκή καταπόνηση και το διάστρεμμα ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν καλύτερα συνδυάζοντας το κρύο με το ζεστό. Ένα τράβηγμα κατά τη διάρκεια μίας δραστηριότητας στο σπίτι, ένα στραμπούληγμα κατά την άθληση κ.α., είναι καλύτερα “να δεχτούν κρύα φροντίδα” στην αρχή, ώστε να μουδιάσει ο πόνος και να περιοριστεί η φλεγμονή, το πρήξιμο και η ερυθρότητα στο σημείο του τραυματισμού. Η θερμότητα μπορεί να ακολουθήσει, αφού υποχωρήσει η φλεγμονή, ώστε να βοηθήσει στην ακαμψία που μπορεί να παρουσιαστεί στην εν λόγω περιοχή.

Τενοντίτιδα και τενοντοπάθεια

Η τενοντίτιδα είναι μία πάθηση που επηρεάζει τους τένοντες, τους συνδετικούς ιστούς μεταξύ των μυών και των οστών μας και, πέραν των αναλγητικών και της ξεκούρασης, ο πάγος μπορεί να απαλύνει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στον πόνο.
Η τενοντοπάθεια, από την άλλη, αν και μοιάζει στα συμπτώματα με την τενοντίτιδα, αποτελεί μία χρόνια πάθηση που οφείλεται στην εκφύλιση του κολλαγόνου του τένοντα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δυσκαμψία. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση, η θερμότητα μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική.

Zesto-i-kryo-kalytero-gia-ton-pono-kai-tous-travmatismoys

Και… μία κρέμα βοηθείας!

Κι αν χρειαζόμαστε ένα χέρι βοηθείας επιπλέον της κρύας και ζεστής προσπάθειας αντιμετώπισης του πόνου, το Cetilar® είναι μία κρέμα τοπικής χρήσης, κατάλληλη για την αντιμετώπιση του πόνου και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας σε μυς, αρθρώσεις και τένοντες με φυσικό τρόπο.
Το Cetilar® αποκαθιστά τη συγκέντρωση των λιπαρών οξέων στην πάσχουσα περιοχή, με αποτέλεσμα την αναστολή της φλεγμονώδους διαδικασίας και τη λίπανση των ιστών.

Είναι κατάλληλη για τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Μυϊκούς πόνους
  • Τενοντίτιδα
  • Σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία
  • Κατά την περίοδο της αποκατάστασης απο φλεγμονή ή τραυματισμούς των αρθρώσεων
  • Τραυματισμούς κατά την άθληση.

 

ΠΗΓΕΣ
https ://health.clevelandclinic.org/should-you-use-ice-or-heat-for-pain-infographic/
https ://www.healthline.com/health/chronic-pain/treating-pain-with-heat-and-cold#takeaway
https ://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tendinitis/expert-answers/tendinitis/faq-20057872
https ://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/ice-packs-vs-warm-compresses-for-pain