Τριχόπτωση στις γυναίκες: Όσα είναι καλό να γνωρίζουμε

Τριχόπτωση στις γυναίκες: Όσα είναι καλό να γνωρίζουμε

Η τριχόπτωση στις γυναίκες είναι αρκετά συχνή. Πού οφείλεται, τι χρειάζεται να προσέχουν οι γυναίκες και πώς μπορούν να την αντιμετωπίσουν;

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η τριχόπτωση αποτελεί ανδρικό πρόβλημα. Ωστόσο, απασχολεί και τις γυναίκες, δεδομένου ότι επηρεάζει τουλάχιστον το ένα τρίτο του γυναικείου πληθυσμού.

Τριχόπτωση στις γυναίκες: Τι την προκαλεί;

Πολλές καταστάσεις ευθύνονται για τη γυναικεία τριχόπτωση. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθες:
• Η ανδρογενετική αλωπεκία: Μια κληρονομική νόσος, που εμφανίζεται στις γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ή 50 ετών. Προκαλεί τριχόπτωση στις γυναίκες και, τελικά, αραίωση των μαλλιών τους στην κορυφή του κεφαλιού.
• Η ύπαρξη φλεγμονώδους πάθησης που επηρεάζει το τριχωτό: Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το έκζεμα, η ψωρίαση, ή η μετωπιαία ινωτική αλωπεκία. Η τελευταία συνήθως προκαλεί ουλές και τριχόπτωση πάνω από το μέτωπο.
• Η εμμηνόπαυση και οι ορμονικές ανισορροπίες: Η τριχόπτωση στις γυναίκες είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, λόγω της μειωμένης παραγωγής των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.
Αυτές οι ορμονικές μεταβολές επιφέρουν ανωμαλίες στον εμμηνορροϊκό κύκλο, ξηροδερμία, νυχτερινές εφιδρώσεις, αύξηση βάρους και κολπική ξηρότητα.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των δυσάρεστων συμπτωμάτων, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες βιώνουν έντονο άγχος, το οποίο μπορεί επίσης να επιδεινώσει την τριχόπτωση.
• Το στρες: Το στρες μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και στα δύο φύλα. Γεγονότα, όπως ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση ή μια σοβαρή ασθένεια, είναι πιθανό να «μπλοκάρουν» ορισμένες διαδικασίες, όπως η ανάπτυξη των μαλλιών.
• Οι διατροφικές ανεπάρκειες: Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων συσχετίζονται με τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών στις γυναίκες.
Επιπλέον, και η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου από τη διατροφή είναι πιθανό να επιβαρύνει τη γυναικεία τριχόπτωση.
Οι γυναίκες, άλλωστε, είναι ήδη επιρρεπείς στην ανεπάρκεια σιδήρου εξαιτίας της απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας.
• Άλλες κοινές αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης είναι: τα πολύ σφιχτά χτενίσματα, η υπερβολική χρήση προϊόντων styling ή συσκευών που θερμαίνουν τα μαλλιά (π.χ. σεσουάρ, πρέσα κ.λπ.).

trixoptwsi-stis-gynaikes

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τριχόπτωση στις γυναίκες;

  • Με φαρμακευτική αγωγή: Εφόσον η γυναικεία τριχόπτωση οφείλεται σε υποκείμενη ιατρικό ζήτημα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη φαρμακευτική αγωγή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι γυναίκες είναι καλό να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να αναζητήσουν προϊόντα που συμβάλλουν στην αναδόμηση των μαλλιών τους.
  • Με καλλωπιστικές επεμβάσεις: Παρότι είναι συνηθέστερη στους άντρες, και οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα της μεταμόσχευσης μαλλιών, στην περίπτωση που η τριχόπτωση και η αραίωση επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία τους.
  • Με την κατάλληλη διατροφή: Η μη κατανάλωση αρκετού κόκκινου κρέατος ή η υιοθέτηση χορτοφαγικής διατροφής επηρεάζουν την τριχόπτωση και στους άνδρες, ιδίως όμως στις γυναίκες.

Το κόκκινο κρέας, όπως και άλλες ζωικές τροφές, είναι πλούσιες σε σίδηρο, ένα σημαντικό μέταλλο για την ανάπτυξη των μαλλιών.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που οι γυναίκες ακολουθούν διατροφή φτωχή σε σίδηρο, είναι σημαντικό να αναζητήσουν το κατάλληλο συμπλήρωμα σιδήρου.

Το SiderAL® Folico αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία μεταφοράς και απόδοσης του σιδήρου στον οργανισμό, προσφέρει μοναδικά οφέλη:

  • Αυξάνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα και την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Βελτιώνει την αποτελεσματικότητα χρησιμοποιώντας μικρή δόση σιδήρου.
  • Και δεν έχει ενοχλητικές ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα.

Το SiderAL® Folico περιέχει επιπλέον Β6, Β12, C και D, βιταμίνες πολύτιμες για τον γυναικείο οργανισμό.

 

 

 

Πηγές
https://www.healthline.com/health/hair-loss-women
https://www.health.harvard.edu/blog/thinning-hair-in-women-why-it-happens-and-what-helps-2020032719267

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , , ,