«Τουρισμός ύπνου»: Το νέο trend που στοχεύει στον καλό ύπνο

«Τουρισμός ύπνου»: Το νέο trend που στοχεύει στον καλό ύπνο

Με την πρώτη ματιά, διακοπές και ύπνος θεωρούνται μάλλον αντισυμβατικές έννοιες. Κι όμως, οι διακοπές αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε τις συνήθειες του ύπνου μας!

Μετά την πανδημία, «εκτοξεύθηκε» η ανάγκη των ανθρώπων για ποιοτικότερο ύπνο, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα τουριστικά καταλύματα να σχεδιάζουν προγράμματα εστιασμένα σε στρατηγικές υγιούς ύπνου.
Τα προγράμματα του τουρισμού ύπνου ποικίλλουν, καθώς τα ξενοδοχεία προσεγγίζουν το ζητούμενο με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ορισμένα μπορεί να παρέχουν δωμάτια ή ακόμα και εξωτερικούς χώρους ειδικά διαμορφωμένους για την άμεση βελτίωση του ύπνου.
Άλλα καταλύματα μπορεί να προσφέρουν υπηρεσίες χαλάρωσης, αποσκοπώντας στην απαλλαγή από το στρες και, έτσι, προάγοντας τον ξένοιαστο και βαθύ ύπνο με έμμεσο τρόπο.

Τα οφέλη του τουρισμού ύπνου

Σε κάθε περίπτωση, μια ταξιδιωτική εμπειρία τουρισμού ύπνου μόνο να μας ωφελήσει μπορεί. Ας δούμε πώς!

1. Μας προσφέρει καλύτερη ποιότητα ύπνου

Ο τουρισμός ύπνου στοχεύει σε ποιοτικότερο ύπνο, σε ύπνο, δηλαδή που θα μας ξεκουράσει και θα μας αναζωογονήσει.
Ως όρος, πιο συγκεκριμένα, η ποιότητα του ύπνου περιγράφει πόσο επιτυχημένη ή θετική είναι η εμπειρία του ύπνου μας και αξιολογείται με βάση τα εξής κριτήρια:

  • την αποτελεσματικότητα του ύπνου (αναλογία του συνολικού χρόνου ύπνου προς τον χρόνο παραμονής στο κρεβάτι)
  • τη λανθάνουσα κατάσταση ύπνου (δηλ. τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να κοιμηθούμε)
  • τη διάρκεια ύπνου
  • και το πόσο «φρέσκοι» νιώθουμε το πρωί.

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική ευημερία μας, επηρεάζοντας άμεσα την ψυχική, σωματική και συναισθηματική μας υγεία. Επομένως, η έλλειψη καλής ποιότητας ύπνου, ειδικά σε τακτική βάση, επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

2.Μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το στρες

Όταν βιώνουμε στρες, εκκρίνονται ορμόνες που μας διεγείρουν, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Συνεπώς, το έντονο στρες παρεμποδίζει τη σωματική και ψυχική μας χαλάρωση και, τελικά, δυσκολεύει την έλευση του ύπνου και διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου μας.
Τα προγράμματα τουρισμού ύπνου μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση του στρες. Και αυτό διότι αξιοποιούν τεχνικές χαλάρωσης σε περιβάλλοντα ειδικά σχεδιασμένα για να ελαχιστοποιούν το στρες και να προωθούν την ποιότητα του ύπνου.

 

τουρισμός-ύπνου

3.Μας χαρίζει περισσότερη ενέργεια

Ο χορταστικός και βαθύς ύπνος συμβάλλει στην «ανασύνταξη» του οργανισμού μας. Έτσι, όταν κοιμόμαστε καλά, την επόμενη ημέρα έχουμε περισσότερη ενέργεια για… δράση!
Οι ταξιδιωτικές εμπειρίες που στοχεύουν στον καλύτερο ύπνο, λοιπόν, ενισχύουν και τα επίπεδα ενέργειας, τα οποία είναι απαραίτητα εάν προγραμματίζουμε να εξερευνήσουμε το μέρος που έχουμε επισκεφθεί.

4.Βελτιώνει τη διάθεσή μας

Εκτός από τη σωματική ανάπαυση και την περισσότερη ενέργεια, ο καλός ύπνος τονώνει και τη διάθεσή μας.
Μετά από έναν χορταστικό ύπνο, νιώθουμε ξεκούραστοι, πιο ήρεμοι και έχουμε τη θετική διάθεση που απαιτείται για να αδράξουμε τη μέρα!

5.Μας μαθαίνει καλές συνήθειες ύπνου

Με τον τουρισμό ύπνου, μπορούμε να εκπαιδευτούμε από πρώτο χέρι σε χρήσιμες συνήθειες ύπνου, τις οποίες θα μπορούμε, έπειτα, να ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα στο σπίτι.

Εάν, παρ’ όλα αυτά, δεν επιθυμούμε να… ξενιτευτούμε για να χορτάσουμε ύπνο, επιλέγουμε Valetonina®!

Η Valetonina®, ένα συμπλήρωμα διατροφής με μελατονίνη και βαλεριάνα, είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Xάρη στην έξυπνη σύνθεσή της και τον καινοτόμο σχεδιασμό της, επιτρέπει την απελευθέρωση των δύο συστατικών της σε διαφορετικούς χρόνους, εξασφαλίζοντας έτσι διπλή και παρατεταμένη δράση και έναν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο.

 

 

 

 

Πηγές
https ://edition.cnn.com/travel/article/sleep-tourism-wellness/index.html
https ://www.sleepadvisor.org/sleep-tourism/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

,