Τενοντίτιδα και τρόποι αντιμετώπισης

Τενοντίτιδα και τρόποι αντιμετώπισης

Τενοντίτιδα μπορεί να προκύψει σε όλους μας. Πώς εκδηλώνεται και πώς μπορούμε να τη θεραπεύσουμε;

Τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή στους τένοντες, στις σκληρές, δηλαδή, ινώδεις χορδές που συνδέουν τους μυς με τα οστά.
Παρότι μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε τένοντα, η τενοντίτιδα είναι συνηθέστερη γύρω από τους ώμους, τους αγκώνες, τους καρπούς, τα γόνατα και τις φτέρνες.
Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται ο πόνος, η ευαισθησία και το ήπιο πρήξιμο.

Τενοντίτιδα: αντιμετώπιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τενοντίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα αυτοφροντίδας στο σπίτι, με λήψη φαρμάκων για τη μείωση του πόνου ή φυσικοθεραπεία. Σπανιότερα, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Αυτοφροντίδα

Για τη θεραπεία της τενοντίτιδας στο σπίτι, οι λέξεις «κλειδιά» είναι: ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση.
1.Ανάπαυση
Η θεραπεία για την τενοντίτιδα απαιτεί ξεκούραση, αλλά όχι πλήρη ακινησία στο κρεβάτι. Αποφεύγουμε, με άλλα λόγια, να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση αυξάνει τον πόνο ή το πρήξιμο.
Ωστόσο, εξακολουθούμε να εκτελούμε όσες δραστηριότητες και ασκήσεις δεν καταπονούν τον τραυματισμένο μας τένοντα, ώστε να μην επηρεαστεί το εύρος της κίνησης της άρθρωσης.
2.Πάγος
Για να μειώσουμε τον πόνο, τον μυϊκό σπασμό και το πρήξιμο, εφαρμόζουμε πάγο στην τραυματισμένη περιοχή για έως και 20 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα. Παγοκύστες, μασάζ με παγάκια, ή ακόμα και λουτρά με πάγο για τους πιο τολμηρούς, μπορούν να βοηθήσουν.

tenontitida

3.Συμπίεση
Καθώς το πρήξιμο μπορεί να επιφέρει απώλεια κίνησης σε μια τραυματισμένη άρθρωση, τυλίγουμε την περιοχή σφιχτά μέχρι αυτό να σταματήσει. Ιδανικά χρησιμοποιούμε ελαστικούς επιδέσμους.
4.Ανύψωση
Εάν η τενοντίτιδα επηρεάζει το γόνατό μας, τοποθετούμε το πονεμένο πόδι ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς, για να μειώσουμε το οίδημα.
Με αυτόν τον τρόπο, θα επιταχύνουμε την ανάρρωση, αλλά και θα αποτρέψουμε περαιτέρω προβλήματα.
Λειτουργούμε ανάλογα και στις τενοντίτιδες των χεριών.

Φάρμακα και κρέμες

Αναλγητικά από του στόματος. Η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, η παρακεταμόλη μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο της τενοντίτιδας.
Κρέμες τοπικής χρήσης. Οι κρέμες τοπικής χρήσης μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου.

Το Cetilar ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Πρόκειται για κρέμα τοπικής χρήσης, κατάλληλη για την αντιμετώπιση του πόνου και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας σε μυς, αρθρώσεις και τένοντες με φυσικό τρόπο.

Τα λιπαρά οξέα είναι συστατικά του οργανισμού μας τα οποία έχουν λιπαντική, αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.
Η έντονη σωματική καταπόνηση, οι τραυματισμοί ή ορισμένα νοσήματα μπορεί να τροποποιήσουν τη συγκέντρωσή τους επηρεάζοντας τη φλεγμονώδη διαδικασία και την ελαστικότητα των ιστών.
Το Cetilar αποκαθιστά τη συγκέντρωση των λιπαρών οξέων στην πάσχουσα περιοχή, με αποτέλεσμα την αναστολή της φλεγμονώδους διαδικασίας και τη λίπανση των ιστών.

tenontitida

Φυσικοθεραπεία

Οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών και των τενόντων. Πιο συγκεκριμένα, οι ασκήσεις έκκεντρης ενδυνάμωσης, οι οποίες δίνουν έμφαση στη συστολή ενός μυός ενώ επιμηκύνεται, είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλές χρόνιες παθήσεις των τενόντων.

Χειρουργική επέμβαση

Στις περιπτώσεις που η φυσικοθεραπεία δεν μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της τενοντίτιδας, και ανάλογα πάντοτε με τη σοβαρότητα του τραυματισμού του τένοντα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη χειρουργική αποκατάστασή του.

 

 

 

 

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tendinitis/symptoms-causes/syc-20378243
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tendinitis/diagnosis-treatment/drc-20378248

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , , , , , ,