Πρωινό για παιδιά : Το απαραίτητο γεύμα πριν από το σχολείο!

Η διατροφή που περιλαμβάνει αρκετά και υγιεινά γεύματα την ημέρα αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Από αυτά, το πρωινό γεύμα αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντικό όλο τον χρόνο κυρίως, στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Γιατί, όμως, το πρωινό είναι απαραίτητο πριν από το σχολείο;

1. Το πρωινό παρέχει στους μαθητές την ενέργεια που χρειάζονται

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σάκχαρο στο αίμα μας πέφτει επειδή περνούν πολλές ώρες χωρίς να καταναλώσουμε τροφή.
Εάν το πρωί οι μαθητές παραλείψουν το πρωινό γεύμα, το σάκχαρό τους θα συνεχίσει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και, εξαιτίας αυτού, είναι πιθανό να νιώθουν κουρασμένοι, νωθροί και σίγουρα ανέτοιμοι για μάθηση.
Αντιθέτως, τρώγοντας ένα πρωινό υγιεινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το σάκχαρο των μαθητών θα ανέβει σε ένα υγιές επίπεδο, γεγονός το οποίο θα συμβάλλει ώστε να αισθάνονται σε εγρήγορση και περισσότερο συγκεντρωμένοι.
Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι τα πρωινά με πιο υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν είναι τα καλύτερα. Αντ’ αυτού, οι μαθητές πρέπει να καταναλώνουν μια ποικιλία τροφίμων για να λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μυαλό τους!

2. Συμβάλλει ώστε να απουσιάζουν λιγότερο από το σχολείο

Οι μαθητές που δεν καταναλώνουν πρωινό τείνουν να έχουν, επίσης, ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες και να απουσιάζουν συχνότερα από το σχολείο. Πολλοί μαθητές, εξάλλου, που παραλείπουν το πρωινό παραπονιούνται για πονοκέφαλο ή στομαχόπονο.
Η κατανάλωση πρωινού γεύματος, λοιπόν, είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη φοίτηση στο σχολείο όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

prwino-gia-paidia

3. Βελτιώνει τη συγκέντρωση των μαθητών

Οι μαθητές που παραλείπουν το πρωινό γεύμα μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Τείνουν να αποσπώνται περισσότερο από τους συμμαθητές τους και έχουν δυσκολία να διατηρούν τις νέες πληροφορίες.
Ένα υγιεινό πρωινό παρέχει θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργεί σωστά. Βοηθά επίσης τα παιδιά να επικεντρωθούν στο μάθημα και όχι… στο στομάχι τους που γουργουρίζει.

4. Συνδέεται με καλύτερες βαθμολογίες στα τεστ

Μια έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές που κατανάλωναν πρωινό σημείωσαν κατά μέσο όρο καλύτερες επιδόσεις, σε σύγκριση με εκείνους που το παρέλειπαν.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση προγεύματος είναι σημαντική για τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.

prwino-gia-paidia

Ιδέες για πρωινό

Το πρωινό γεύμα, εκτός από υγιεινό και θρεπτικό, καλό είναι να είναι και «ελκυστικό» για τα παιδιά, να συμβαδίζει, δηλαδή, με τις προτιμήσεις τους. Άλλα παιδιά προτιμούν αλμυρό πρωινό, ενώ άλλα αρέσκονται σε γλυκιές γεύσεις.
Συνεπώς, θα πρέπει να «συμμορφωνόμαστε» με τα γούστα τους, έχοντας, ωστόσο, πάντοτε ως κοινό παρονομαστή την κάλυψη των αναγκών τους σε θρεπτικά συστατικά.
Μερικά παραδείγματα πρωινού είναι τα εξής:

  • δημητριακά με γάλα
  • ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης με μέλι, σπιτική μαρμελάδα, ταχίνι ή φιστικοβούτυρο
  • τοστ με τυρί και γαλοπούλα
  • βραστά αυγά ή ομελέτα
  • smoothies
  • σπιτικό και «ελαφρύ» κέικ.

Πηγές
https://www.researchgate.net/publication/337463748_Effect_of_Eating_Breakfast_on_Cognitive_Development_of_Elementary_and_Middle_School_Students_An_Empirical_Study_Using_Large-Scale_Provincial_Survey_Data