Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις. Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται;

Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις. Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται;

Οι πόνοι στις αρθρώσεις και στους μυς ταλαιπωρούν συχνά πολλούς από εμάς. Τι είναι καλό να γνωρίζουμε σχετικά με την αιτιολογία τους και την ανακούφισή τους;  Ο πόνος σε μια άρθρωση ή σε έναν μυ μπορεί να είναι αποτέλεσμα ασθένειας, τραυματισμού, της γήρανσης ή της καταπόνησής τους.

Αναλυτικότερα:

1. Πόνος στους μυς

Ο μυϊκός πόνος μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα (στον λαιμό, την πλάτη, τα πόδια, τα χέρια) και μπορεί να είναι από ήπιος έως βασανιστικός.

Αιτίες

Στην περίπτωση του εντοπισμένου μυϊκού πόνου, ο οποίος επηρεάζει μόνο μια μικρή περιοχή του σώματος, οι συνηθέστερες αιτίες είναι η ένταση, η υπερβολική χρήση του μυός και οι μικροτραυματισμοί. Αντιθέτως, ο συστηματικός μυϊκός πόνος, ο πόνος δηλαδή σε ολόκληρο το σώμα, είναι συνήθως το αποτέλεσμα της παρενέργειας ενός φαρμάκου, μιας λοίμωξης ή μιας ασθένειας, όπως η COVID-19, η δερματομυοσίτιδα, η ινομυαλγία, ο υποθυρεοειδισμός, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και πολλές ακόμη για τις οποίες χρειάζεται λεπτομερής διερεύνηση από γιατρό.

Θεραπεία

Ο εντοπισμένος μυϊκός πόνος συνήθως αντιμετωπίζεται στο σπίτι, ακολουθώντας απλές συμβουλές, όπως οι εξής:

 • Κάνουμε ένα διάλειμμα από τις καθιερωμένες δραστηριότητες για ανάπαυση.
 • Τοποθετούμε πάγο στην περιοχή που πονάει για 20 λεπτά (όχι απευθείας στο δέρμα αλλά π.χ. μια παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα), αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας.
 • Χρησιμοποιούμε έναν ελαστικό πιεστικό επίδεσμο για να μειώσουμε την κινητικότητα μιας άρθρωσης.Ο συστηματικός μυϊκός πόνος, ωστόσο, απαιτεί ιατρική φροντίδα.

2. Πόνος στις αρθρώσεις

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι εξαιρετικά συχνός, ειδικά στα άτομα προχωρημένης ηλικίας. Όλες οι αρθρώσεις μπορούν να πληγούν, από τους αστραγάλους και τα πόδια, μέχρι τους ώμους και τα χέρια.

Αιτίες

Ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η θυλακίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, τα διαστρέμματα και άλλοι τραυματισμοί.Συχνά, ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα, φλεγμονή, δυσκαμψία και απώλεια του εύρους κίνησης.

Θεραπεία

Ο πόνος στις αρθρώσεις κυμαίνεται από ήπιο έως πολύ έντονο και μπορεί να υποχωρήσει μετά από μερικές εβδομάδες ή να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ακόμα και μήνες (χρόνιος πόνος). Όποια και αν είναι η αιτία του πόνου στις αρθρώσεις, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, φυσικοθεραπεία ή με απλές «τεχνικές»:

 • Φάρμακα από του στόματος: Για μέτριο έως σοβαρό πόνο, ένα απλό αναλγητικό όπως η παρακεταμόλη ή ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση.
 • Τοπική αγωγή: Μια θερμαντική κρέμα ή κρέμα με καψαϊκίνη μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στις αρθρώσεις εξαιτίας αρθρίτιδας και άλλων καταστάσεων.
 • Ενέσεις: Για τα άτομα που δεν βρίσκουν ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις με από του στόματος ή τοπική αγωγή, ο γιατρός μπορεί να προτείνει ενέσιμη αγωγή.
 • Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από την άρθρωση, στη βελτίωση του εύρους της κίνησής τους και στην ανακούφιση του πόνου.
 • Φροντίδα στο σπίτι: Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, εφαρμόζοντας απλά βήματα:
  • Ξεκουράζουμε την άρθρωση, αποφεύγοντας τις δραστηριότητες που προκαλούν πόνο.
  • Εφαρμόζουμε πάγο στο σημείο για περίπου 15 λεπτά, πολλές φορές την ημέρα.
  • Προστατεύουμε την άρθρωση με νάρθηκα ή ελαστικό επίδεσμο ή ανάρτηση.

To Cetilar® είναι κρέμα τοπικής χρήσης βασισμένη σε καινοτόμα σύνθεση από κετυλιωμένα λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης σε υψηλή συγκέντρωση, η οποία προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο και αποκατάσταση της λειτουργικότητας σε αρθρώσεις, μυς και τένοντες.

Είναι κατάλληλο για ανθρώπους που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες στην οικογένεια, στην εργασία, στην άθληση και στη διασκέδαση, λόγω μυοσκελετικών πόνων και προβλημάτων σε αρθρώσεις ή τένοντες.

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/symptoms/muscle-pain/basics/causes/sym-20050866
https://www.mayoclinic.org/symptoms/muscle-pain/basics/when-to-see-doctor/sym-20050866
https://www.webmd.com/pain-management/guide/joint-pain

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , , , ,