Πονόδοντος: 5+1 συμβουλές για άμεση ανακούφιση!

Πονόδοντος: 5+1 συμβουλές για άμεση ανακούφιση!

Ο πονόδοντος είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να μας ταλαιπωρεί για μέρες. Σε μια τέτοια περίπτωση, τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα;
Όταν ο πονόδοντος…μας χτυπήσει την πόρτα, είναι σημαντικό να επισκεφτούμε τον οδοντίατρό μας. Αυτός θα διαπιστώσει την αιτία του πόνου και θα μας δώσει οδηγίες για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματά μας.

Πονόδοντος: Tips Αντιμετώπισης

Ωστόσο, μέχρι την επίσκεψη στον οδοντίατρο, υπάρχουν κάποια tips που μπορούμε να εφαρμόσουμε στο σπίτι, για να βοηθηθούμε.
Ας δούμε μερικά από αυτά:

  1. Αλατόνερο: Είναι γνωστό ότι ο πονόδοντος μπορεί να μετριαστεί με πλύσεις με αλατόνερο. Και αυτό διότι το αλατόνερο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στην επούλωση τυχόν στοματικών πληγών. Ανακατεύουμε, λοιπόν, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και το χρησιμοποιούμε ως στοματικό διάλυμα.
  2. Κρύα κομπρέσα: Eάν ο πονόδοντος προκαλείται από τραύμα στο δόντι, μπορούμε να εφαρμόσουμε μια κρύα κομπρέσα στο μάγουλο. Κρατάμε μια παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα για 20 λεπτά τη φορά και επαναλαμβάνουμε κάθε λίγες ώρες. Η κρύα κομπρέσα προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων στο σημείο. Έτσι, κάνει τον πόνο λιγότερο έντονο. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τυχόν πρήξιμο και φλεγμονή.
  3. Φακελάκια μέντας: Τα φακελάκια μέντας μπορούν να μουδιάσουν το σημείο που μας πονάει και να καταπραΰνουν τα ευαίσθητα ούλα. Εφαρμόζουμε ένα χρησιμοποιημένο και ελαφρώς ζεστό φακελάκι στην πληγείσα περιοχή. Εναλλακτικά, το αφήνουμε στην κατάψυξη για μερικά λεπτά. Και, στη συνέχεια, το τοποθετούμε στην… πηγή του πονόδοντου.
  4. Εκχύλισμα βανίλιας: Το εκχύλισμα βανίλιας περιέχει αλκοόλ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόδοντο. Όμως και οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες το καθιστούν μια καλή επιλογή για την αντιμετώπιση του πόνου. Εάν θέλουμε να δοκιμάσουμε αυτή τη λύση, ταμπονάρουμε μια μικρή ποσότητα εκχυλίσματος βανίλιας σε ένα κομμάτι βαμβάκι. Και το εφαρμόζουμε απευθείας στην πληγείσα περιοχή αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας.
  5. Γαριφαλέλαιο: Το γαριφαλέλαιο χρησιμοποιείται, επίσης, για τη θεραπεία του πονόδοντου από πολύ παλιά. Περιέχει ευγενόλη, ένα φυσικό αντισηπτικό, το οποίο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να ανακουφίσει από τον πονόδοντο. Γαριφαλέλαιο μπορούμε είτε να προμηθευτούμε από το εμπόριο είτε να το παρασκευάσουμε μόνοι μας. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε στον πονόδοντο, το αραιώνουμε με άλλο λάδι, όπως το ηλιέλαιο. Η αναλογία θα πρέπει να είναι περίπου 15 σταγόνες γαριφαλέλαιου ανά 30 γρ. ηλιέλαιου. Στη συνέχεια, ταμπονάρουμε μια μικρή ποσότητα από το αραιωμένο γαριφαλέλαιο σε ένα κομμάτι βαμβάκι και το εφαρμόζουμε στην πληγείσα περιοχή αρκετές φορές. Διαφορετικά, προσθέτουμε μια σταγόνα γαριφαλέλαιου σε ένα ποτήρι νερό και κάνουμε στοματικές πλύσεις με το διάλυμα.

5+1: Παυσίπονο… για να υποχωρήσει ο πονόδοντος

Εφόσον ο πόνος επιμένει, μπορούμε να λάβουμε ένα παυσίπονο για να καταπραΰνουμε τον πόνο.


Ιδανική λύση για γρήγορη ανακούφιση από τον πονόδοντο είναι το Ibutomol. Το Ibutomol περιέχει 2 δραστικά συστατικά, ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη. Τα συστατικά αυτά, χάρη στην ειδική τεχνολογία παραγωγής του δισκίου, απελευθερώνονται ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα είναι να δρουν συνδυαστικά και να εξασφαλίζουν αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση για ώρες.

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-toothache/basics/art-20056628
https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/home-remedies-for-toothache

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , ,