Οστεοπόρωση: Συμπτώματα και ασκήσεις αντιμετώπισης

Οστεοπόρωση: Συμπτώματα και ασκήσεις αντιμετώπισης

Οστεοπόρωση είναι η χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, η οποία χαρακτηρίζεται από την προοδευτική μείωση της πυκνότητάς τους, την επιδείνωση της αρχιτεκτονικής τους και της αντοχής τους.

Η οστεοπόρωση επηρεάζει και τα δύο φύλα. Αλλά οι ηλικιωμένες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισής της.
Συνήθως, στα αρχικά στάδια της οστικής απώλειας δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ωστόσο, όταν πλέον τα οστά έχουν αποδυναμωθεί από την οστεοπόρωση, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα, όπως:

  • ο πόνος στην πλάτη, που προκαλείται από συμπιεστικό κάταγμα σπονδύλου
  • η απώλεια ύψους με την πάροδο του χρόνου
  • η κύρτωση της ράχης
  • η ευθραυστότητα των οστών.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστικής απώλειας ή στην ενίσχυση των ήδη αδύναμων οστών. Ο υγιεινός τρόπος ζωής συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τη συστηματική άσκηση.

Άσκηση με οστεοπόρωση;

Οι περισσότεροι από όσους έχουν οστεοπόρωση θεωρούν ότι η άσκηση θα αυξήσει τις πιθανότητες καταγμάτων. Στην πραγματικότητα, όμως, η εκγύμναση των μυών προστατεύει τα οστά.
Ορισμένοι τύποι άσκησης είναι σχεδιασμένοι ώστε να ενισχύουν τους μυς και τα οστά, ενώ άλλοι τύποι στοχεύουν στη βελτίωση της ισορροπίας και της στάσης του σώματος, στη μείωση του κινδύνου κατάγματος των οστών ή στην ανακούφιση από τον πόνο.

Επιλέγοντας την ιδανική μορφή άσκησης

Πριν την έναρξη οποιουδήποτε προγράμματος γυμναστικής, όσοι υποφέρουν από οστεοπόρωση είναι απαραίτητο να συζητήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με το ποιες μορφές άσκησης είναι ασφαλέστερες, ανάλογα με τη συνολικότερη υγεία τους και τον βαθμό οστικής απώλειας.
Ωστόσο, γενικά, για τα άτομα με οστεοπόρωση συνιστώνται οι ακόλουθοι τύποι άσκησης:

1. Η προπόνηση δύναμης
Η προπόνηση δύναμης περιλαμβάνει τη χρήση βαρών, ζωνών αντίστασης ή του σωματικού βάρους των ασκούμενων για την ενίσχυση όλων των μεγάλων μυϊκών ομάδων, ειδικά των μυών της σπονδυλικής στήλης που είναι σημαντικοί για τη στάση του σώματος.
Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Είναι αναγκαίο, όμως, να είναι προσαρμοσμένη στις ικανότητες και την αντοχή των ατόμων που γυμνάζονται, ειδικά εάν βιώνουν πόνο εξαιτίας της οστεοπόρωσης.
Σημειώνεται ότι η σωστή τεχνική είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των τραυματισμών και την αξιοποίηση της προπόνησης στο έπακρο.

2. Οι αερόβιες δραστηριότητες
Στις αερόβιες δραστηριότητες περιλαμβάνονται το περπάτημα, ο χορός, το αερόμπικ χαμηλής πρόσκρουσης, τα ελλειπτικά μηχανήματα προπόνησης, ακόμα και η κηπουρική.
Αυτοί οι τύποι άσκησης προστατεύουν απευθείας τα οστά στα πόδια, τους γοφούς και την κάτω σπονδυλική στήλη. Παρέχουν επίσης καρδιαγγειακά οφέλη, καθώς ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος.

3. Οι ασκήσεις ευελιξίας
Η κίνηση των αρθρώσεων σε όλο τους το εύρος συμβάλλει στο να διατηρούνται λειτουργικοί οι μύες.
Στις ασκήσεις αυτές συγκαταλέγονται οι διατάσεις. Αυτές είναι προτιμότερο να εκτελούνται στο τέλος της προπόνησης ή, έστω, μετά από μια 10λεπτη προθέρμανση, και πάντοτε απαλά και αργά.
Όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση θα πρέπει να αποφεύγουν διατάσεις που λυγίζουν τη σπονδυλική στήλη ή τη μέση.

4. Οι ασκήσεις σταθερότητας και ισορροπίας
Η πρόληψη των πτώσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα με οστεοπόρωση.
Οι ασκήσεις σταθερότητας και ισορροπίας βοηθούν τους μυς τους να συνεργάζονται με τρόπο που τους κρατά πιο σταθερούς, αποτρέποντας τις πτώσεις.
Απλές ασκήσεις, όπως η στάση στο ένα πόδι ή το tai chi, μπορούν να βελτιώσουν τη σταθερότητα και την ισορροπία τους.

Πέρα από τη συστηματική άσκηση, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης παίζει και η σωστή διατροφή, βασική παράμετρος της οποίας είναι και η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου.

Το μαγνήσιο αποτελεί ένα πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό μας, καθώς, μεταξύ άλλων, αποτρέπει και την απώλεια οστικής μάζας σε άτομα με οστεοπόρωση.

Για τον λόγο αυτό, δεν ξεχνάμε το UltraMag® Oro, το ιδανικό συμπλήρωμα μαγνησίου!
Το UltraMag® Oro, χάρη στη σουκροσωμική τεχνολογία, εξασφαλίζει:

  • υψηλή και γρήγορη απορρόφηση του μαγνησίου στο έντερο
  • αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών
  • λήψη με ή χωρίς τροφή
  • λήψη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, και,
  • απουσία μεταλλικής γεύσης.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/in-depth/osteoporosis/art-20044989
https://www.e-rheumatology.gr/scientific-articles/osteoporosi-orismos

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , , , , , ,