Κράμπες: Αίτια-αντιμετώπιση! Σε ποιο σπορ τις συναντάμε πιο συχνά;

Κράμπες: Αίτια-αντιμετώπιση! Σε ποιο σπορ τις συναντάμε πιο συχνά;

Εμφανίζονται ξαφνικά και απροειδοποίητα. Μάλιστα, η παρουσία τους γίνεται αισθητή λόγω του έντονου πόνου που προκαλούν, αν και η διάρκειά τους μπορεί να είναι από μερικά δευτερόλεπτα έως (σε οξείες περιπτώσεις) 15 λεπτά ή και περισσότερο.

Γράφει η Μαρία Γλένη, δημοσιογράφος Υγείας

Ο λόγος για τις κράμπες, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι «αθώες» και δεν κρύβουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Στην περίπτωση, όμως, που «επιμένουν» για μεγάλο διάστημα, χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες της Mayo Clinic, η «μυϊκή κράμπα είναι η ακούσια και βίαιη συστολή των μυών, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από μυϊκή χαλάρωση».

Αιτίες
Οι κράμπες, ή μυϊκοί σπασμοί, αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι αθλητές και κυρίως οι ποδοσφαιριστές, οι δρομείς αλλά και όσοι κάνουν αθλήματα μεγάλης διάρκειας.
Η ακριβής αιτία που τις προκαλεί παραμένει μυστήριο για τους επιστήμονες. Ωστόσο, οι αιτίες που ενοχοποιούνται είναι:
• Η μεγάλη απώλεια άλατος που περιέχεται στον ιδρώτα (ένα με δύο γραμμάρια σε κάθε λίτρο).
• Η υπερβολική καταπόνηση των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης.
• Η έλλειψη ηλεκτρολυτών (καλίου, νατρίου) και μεταλλικών στοιχείων (ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνήσιου) από τον οργανισμό.
• Η ελλιπής προθέρμανση.
• Η έλλειψη αποθεραπείας.
• Η κακή κυκλοφορία του αίματος.

Επιρρεπείς μύες
Οι κράμπες μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε σκελετικό μυ του σώματος, αλλά είναι πιο συχνές στους γαστροκνημιαίους μυς, στο πίσω μέρος της κνήμης, στους μηριαίους δικέφαλους και στους τετρακέφαλους, στα δάχτυλα των άνω και κάτω άκρων, στην περιοχή του λαιμού, της πλάτης (τραπεζοειδής, ρομβοειδής, ανελκυστήρας της ωμοπλάτης) και γενικά στους μυς που σηκώνουν βάρη (ραχιαίους).

Αντιμετώπιση κράμπας
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η λύση της κράμπας είναι απλή και μπορεί να δοθεί από τον ίδιο τον αθλητή-ασκούμενο.
Γίνεται διάταση του συσπασθέντος μυός. Αν η κράμπα εκδηλωθεί στο γαστροκνήμιο (γάμπα), προσπαθήστε να τεντώσετε το πόδι τραβώντας προς το μέρος σας τα δάκτυλα του ποδιού.
Αν παρουσιασθεί στον δικέφαλο βραχιόνιο, τεντώστε το χέρι και σπρώξτε τα δάκτυλα του χεριού προς τα κάτω. Συνιστάται μασάζ στο σημείο, ζεστό ντους και ξεκούραση.

Πώς να τις αποφύγετε
Οι πιθανότητες εκδήλωσης κράμπας μπορεί να μειωθούν, αν συνδυαστεί άσκηση και διατροφή. 

Κράμπες και άσκηση
Πριν από την άσκηση συστήνεται προθέρμανση σε όλο το σώμα, δίνοντας έμφαση στα σημεία που θα εξασκηθούν περισσότερο.
Αυξήστε την ένταση της προπόνησής σας σταδιακά.
Ποτέ μην παραλείπετε την επαρκή ξεκούραση και την πλήρη αποκατάσταση των μυών, καθώς οι κράμπες προσβάλλουν συχνότερα τους κουρασμένους μυς.

Κράμπες και διατροφή
Εκτός από την άσκηση, σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Οι αθλητές, λόγω της παρατεταμένης προσπάθειας και της μεγάλης εφίδρωσης, χάνουν μεγάλα ποσοστά ηλεκτρολυτών, στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Την ίδια στιγμή η έλλειψη ασβεστίου, μαγνήσιου, νατρίου και καλίου από τον οργανισμό μπορεί να πυροδοτήσει την εκδήλωση κράμπας.
Για αυτό συνιστάται στους αθλητές να καταναλώνουν τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ, από τις φυτικές τροφές, το μπρόκολο και το σουσάμι.
Επίσης, πρέπει να προτιμούν τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως είναι τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και το μεταλλικό νερό.
Το νάτριο, εκτός από το αλάτι, προσλαμβάνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τα προπαρασκευασμένα φαγητά.
Τέλος, το κάλιο, που θεωρείται σημαντικό, βρίσκεται στα αποξηραμένα φρούτα, τα σύκα, τα σταφύλια και τους ηλιόσπορους.
Πάντως, κάποιος που γυμνάζεται εντατικά ή παραμένει για πολλές ώρες στον ήλιο και αποβάλλει μεγάλα ποσά ηλεκτρολυτών, θα πρέπει να λαμβάνει απαραίτητα ισοτονικά ποτά για να καλύψει τις ανάγκες του.

Σε ποιο σπορ τις συναντάμε πιο συχνά
Οποιοσδήποτε αθλητής, είτε αρχάριος είτε προχωρημένος, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και προπονητικού επιπέδου, μπορεί να πάθει μυϊκές κράμπες. Ωστόσο, οι κράμπες εμφανίζονται περισσότερο στους αθλητές αντοχής, όπως τους μαραθωνοδρόμους, τους τριαθλητές και στους σπρίντερ των 100 μέτρων.
Μπορεί, επίσης, να «πιάνουν» τους κολυμβητές, λόγω της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουν. Πάντως, πιο συχνές φαίνεται ότι είναι στους αγώνες ποδοσφαίρου. Η πιο συχνή εικόνα είναι ο αθλητής να βρίσκεται στο έδαφος χωρίς προφανή αιτία, δείχνοντας ότι έχει πρόβλημα στη γάμπα.
Επίσης, οι κράμπες φαίνεται ότι προτιμούν και τους αθλητές του τένις που αγωνίζονται για πολλά σετ σε θερμές και υγρές συνθήκες.

Πηγές:
http://www.active.com/fitness/articles/5-ways-to-end-muscle-cramps
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes/dxc-20186052

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
πρωτεΐνη

Πρωτεΐνη: Ο ρόλος της στην αθλητική διατροφή

Τα σπορ του καλοκαιριού

, , , , , , , ,