Καύσωνας και άσκηση | 10 λόγοι για να μην σταματήσουμε τη γυμναστική!

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, ακόμα και οι λάτρεις της γυμναστικής «αραιώνουν» τις προπονήσεις τους ή αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους άσκησης σε κλιματιζόμενους χώρους.

Και όμως! Η γυμναστική τις ζεστές ημέρες μπορεί να μας ωφελήσει πολλαπλά.
Ας δούμε πώς:

1. Βελτιώνει την απόδοση στην αερόβια άσκηση
Η προπόνηση σε ζέστη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την απόδοση στην αερόβια άσκηση (τρέξιμο, ποδηλασία κ.λπ.).
Η βελτίωση οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στα κύρια όργανα και τους ιστούς του σώματος, επιδρώντας θετικά στη συνολική μας αντοχή.
2. Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος
Μετά από λίγες μόνο ημέρες γυμναστικής σε ζέστη παρατηρείται, επίσης, μια αύξηση του όγκου του πλάσματος στις φλέβες μας.
Η αύξηση αυτή συμβάλλει στη θερμορρύθμιση, στην ικανότητα, δηλαδή, του οργανισμού να διατηρεί μια συγκεκριμένη θερμοκρασία.
3. Κερδίζουμε χρόνο προθέρμανσης
Όταν κάνουμε ζέσταμα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να προετοιμαστεί το σώμα για την άσκηση που ακολουθεί.
Το καλοκαίρι, αντιθέτως, το σώμα ζεσταίνεται μέσα σε λίγα λεπτά, εξοικονομώντας έτσι τουλάχιστον 10-20 λεπτά προθέρμανσης.
4. Είμαστε λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς
Παρομοίως, καθώς οι μύες ζεσταίνονται και γίνονται πιο ελαστικοί πολύ πιο γρήγορα στις υψηλές θερμοκρασίες, μειώνεται ταυτόχρονα και ο κίνδυνος τραυματισμού τους.

Kayswnas-kai-askisi
5. Λαμβάνουμε βιταμίνη D
Η γυμναστική έξω στον ήλιο μάς βοηθά να συνθέσουμε την απαραίτητη για την υγεία μας βιταμίνη D.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και 5 λεπτά την ημέρα στο φως του ήλιου, με τις απαραίτητες προφυλάξεις πάντοτε, μπορούν να είναι ωφέλιμα για το σώμα μας.
6. Αναζητούμε νέα περιβάλλοντα και περιοχές
Όταν ο καιρός είναι κρύος και βροχερός, δεν μας προδιαθέτει να κάνουμε γυμναστική έξω και, αντ’ αυτού, επιλέγουμε το σπίτι μας ή το γυμναστήριο.
Οι ζεστές ημέρες, όμως, μπορούν να αποτελέσουν την ιδανική αφορμή για αναζήτηση νέων υπαίθριων χώρων άθλησης, όπως ένα πάρκο, η παραλία, ή η θάλασσα.
7. Κολυμπάμε στη θάλασσα
Εγγραφή σε κολυμβητήριο μπορούμε να κάνουμε όλοι και όλο τον χρόνο. Στη θάλασσα, όμως, πόσοι μπορούν να κολυμπήσουν στη διάρκεια του χειμώνα; Αν δεν ανήκουμε στους λίγους τολμηρούς, η περίοδος του καλοκαιριού είναι για εμάς ό,τι πρέπει!
Το κολύμπι στη θάλασσα και μαζί και τα θαλάσσια σπορ τονώνουν ολόκληρο το σώμα και όλες τις αρθρώσεις, χωρίς καταπόνηση.
8. Πίνουμε περισσότερο νερό και αποτοξινωνόμαστε φυσικά
Η γυμναστική τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού ενισχύει την ανάγκη μας για μεγαλύτερη πρόσληψη νερού. Η σωστή ενυδάτωση, με τη σειρά της, βοηθά το σώμα μας, μεταξύ άλλων, να αποβάλει τις τοξίνες και να διατηρούμαστε υγιείς.
9. Τρώμε περισσότερα λαχανικά και μικρότερες μερίδες
Μαζί με το νερό, οι περισσότεροι νιώθουμε πιο έντονη και την ανάγκη για δροσιστικά φρούτα και λαχανικά, γεγονός που μας κρατά χορτάτους και μας αποτρέπει από την υπερβολική κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφίμων.
10. Έχουμε πολύ καλύτερη διάθεση
Η άσκηση τονώνει την έκκριση των ορμονών της ευφορίας. Ένα παραπάνω, όμως, όταν αυτή συνδυάζεται με ηλιόλουστο καιρό! Πολλές μελέτες, άλλωστε, τεκμηριώνουν τη θετική επίδραση του ήλιου στη διάθεσή μας.

Kayswnas-kai-askisi

Tips για προπόνηση σε καύσωνα

Βεβαίως, για να απολαμβάνουμε τα οφέλη της προπόνησης σε ζεστό καιρό, είναι απαραίτητο να τηρούμε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Παίρνουμε τον χρόνο μας. Αυξάνουμε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση των προπονήσεών μας για να προσαρμοστεί το σώμα μας ομαλά. Και δεν ξεχνάμε να κάνουμε συχνά διαλείμματα.
  • Πίνουμε πολλά αθλητικά ποτά, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε μέσω της εφίδρωσης.
  • Φοράμε ελαφριά, φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, τα οποία βοηθούν στην εξάτμιση του ιδρώτα και στη διατήρηση μιας καλής θερμοκρασίας σώματος. Δεν ξεχνάμε το καπέλο.
  • Αποφεύγουμε την άσκηση τις μεσημεριανές ώρες και ασκούμαστε το πρωί ή το βράδυ.
  • Φοράμε αντηλιακό, για την προστασία του δέρματός μας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Για έξτρα ενέργεια και απόδοση στην προπόνηση εν μέσω καύσωνα, δεν ξεχνάμε το SiderAL® Sport!

Το SiderAL® Sport είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής ιδανικό για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων του οργανισμού λόγω σωματικής άσκησης. Περιέχει 10 δραστικά συστατικά, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και βιοτίνη.

Χάρη στη σουκροσωμική τεχνολογία του, εξασφαλίζει υψηλή απορρόφηση του σιδήρου και των βιταμινών από τον οργανισμό.

Πηγές

11 Benefits of Exercise In The Summer Months


https://www.health.com/fitness/heat-training/

The Surprising Benefits of Training in the Heat


https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048167/