Καλοκαιρινός ύπνος: Tips για… χαλαρά και γλυκά όνειρα!

Καλοκαιρινός ύπνος: Tips για… χαλαρά και γλυκά όνειρα!

Το καλοκαίρι είναι για τους περισσότερους η εποχή των διακοπών, της ανεμελιάς και της ξεκούρασης. Γιατί, όμως, πολλοί δυσκολευόμαστε με τον καλοκαιρινό ύπνο; Και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

 Σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται πως η εναλλαγή των εποχών μπορεί να ευθύνεται για προβλήματα στον ύπνο μας.

Όσον αφορά τον καλοκαιρινό ύπνο, είναι βέβαιο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, η μεγάλη διάρκεια της ημέρας, αλλά και η επιθυμία μας για εντονότερη κοινωνική ζωή δεν αποτελούν παράγοντες που τον ευνοούν. Συγκεκριμένα, ο καλοκαιρινός ύπνος μπορεί να επηρεαστεί από:

  • Την αυξημένη διάρκεια της ημέρας: Μια μελέτη του 2019 ορίζει το φως ως τον πιο σημαντικό εξωτερικό παράγοντα που επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας, το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι που ελέγχει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Η ίδια μελέτη σημειώνει ότι η έκθεση στο φως ως αργά στη διάρκεια της ημέρας συμβάλλει σε περισσότερα επεισόδια αφύπνισης τη νύχτα. Το καλοκαίρι, λοιπόν, που αργεί να βραδιάσει, ο εγκέφαλός μας λαμβάνει το μήνυμα ότι είναι ακόμα ημέρα και ότι πρέπει να παραμείνουμε ξύπνιοι.
  • Τις υψηλές θερμοκρασίες: Τις νύχτες με έντονη ζέστη είναι συνηθισμένο φαινόμενο να «στριφογυρίζουμε» και να μην μπορούμε να αποκοιμηθούμε. Αλλά, ακόμα και αν τα καταφέρουμε, είναι πιθανό ο καλοκαιρινός μας ύπνος να διακόπτεται από συχνές αφυπνίσεις. Και αυτό καθώς ο οργανισμός μας έχει έναν «μηχανισμό ασφαλείας», ο οποίος μας βγάζει από την κατάσταση χαλάρωσης, όταν υπάρχει ο κίνδυνος θερμοπληξίας.
  • Τη διασκέδαση: Το καλοκαίρι έχουμε την τάση να βγαίνουμε έξω περισσότερες φορές την εβδομάδα, να πηγαίνουμε για ύπνο αργά, ενώ πολλές φορές ξυπνάμε νωρίς για να απολαύσουμε τη θάλασσα. Όλα αυτά συνεπάγονται μια σχετική αναστάτωση στο πρόγραμμά μας, που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον καλοκαιρινό ύπνο μας. Επιπλέον, η βραδινή διασκέδαση συνήθως συνοδεύεται και από μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ. Και είναι γνωστό ότι, ενώ το αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε γρήγορα, επηρεάζει αρνητικά τον καλοκαιρινό (και όχι μόνο) ύπνο μας στο δεύτερο μισό της νύχτας.

6 tips για βαθύ καλοκαιρινό ύπνο

Προκειμένου να καταφέρουμε να χορτάσουμε ποιοτικό, καλοκαιρινό ύπνο στη διάρκεια της αγαπημένης μας εποχής, είναι καλό:

  1. Να τηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα: Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε σε σταθερή ώρα, όσο αυτό είναι εφικτό. Ακόμα και αν επιθυμούμε να διασκεδάζουμε ως αργά κάποιες βραδιές την εβδομάδα, φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς στη ρουτίνα του ύπνου μας τα υπόλοιπα βράδια.
  2. Να αποφεύγουμε τους… υπνάκους κατά τη διάρκειά της ημέρας: Οι μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, ιδίως σε περιόδους με καύσωνα, είναι για πολλούς η ιδανική αφορμή για σιέστες. Αν δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτό το «κάλεσμα», ας προτιμήσουμε, έστω, να… παρασυρθούμε νωρίς το μεσημέρι και ας ζητήσουμε από κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο να μας ξυπνήσει μετά από 15-20 λεπτά.
  3. Να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του δωματίου μας: Ιδανικά, θα πρέπει το υπνοδωμάτιο μας να αερίζεται επαρκώς στη διάρκεια της νύχτας, ώστε να δροσιζόμαστε και να μην διαταράσσεται ο καλοκαιρινός ύπνος μας. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν ανεμιστήρα ή να ρυθμίσουμε το κλιματιστικό μας στη θερμοκρασία που μας ευχαριστεί.
  4. Να χρησιμοποιούμε ελαφριά υφάσματα: Εάν οι υψηλές θερμοκρασίες μάς προκαλούν δυσφορία, επιλέγουμε ελαφριές πιτζάμες και χρησιμοποιούμε λεπτά και δροσερά σεντόνια.
  5. Να κλείνουμε τις… οθόνες. Το «μπλε» φως που εκπέμπουν οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, τα smartphones κ.λπ., παρεμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Για να το αποφύγουμε αυτό, απενεργοποιούμε τις συσκευές μας μία ώρα πριν από τον επιθυμητό χρόνο κατάκλισης.
  6. Να αναπτύσσουμε καλές και χαλαρωτικές συνήθειες και για τον καλοκαιρινό μας ύπνο: Μπορεί το καλοκαίρι να είμαστε πιο ανέμελοι, μακριά από τη ρουτίνα μας, αλλά είναι καλό να κρατάμε κάποιες καλές συνήθειες, που θα βοηθήσουν τον καλοκαιρινό μας ύπνο. Ένα δροσερό ντους, ένα ωραίο μυθιστόρημα, χαλαρωτική μουσική ή ακόμα και μερικές απλές ασκήσεις στρέτσινγκ, σε συνδυασμό με βαθιές αναπνοές, μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στο στόχο μας!

Σύμμαχος μας και στην προσπάθεια για έναν ποιοτικό και χορταστικό καλοκαιρινό ύπνο είναι η Valetonina®. H Valetonina® είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο χάρη στον πρωτοποριακό συνδυασμό που διαθέτει, επιτρέπει την απελευθέρωση των δύο συστατικών της (μελατονίνη και βαλεριάνα) σε διαφορετικούς χρόνους. Η επικάλυψη του δισκίου περιέχει τη μελατονίνη και διαλύεται γρήγορα, βοηθώντας μας να αποκοιμηθούμε γρήγορα. Στο εσωτερικό του δισκίου βρίσκεται η βαλεριάνα, η οποία απελευθερώνεται σε δεύτερο χρόνο προσφέροντας έναν παρατεταμένο και ήρεμο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο καλοκαιρινός ύπνος είναι σημαντικός, γιατί συμβάλλει στο γενικό στόχο των διακοπών που είναι η ξεκούραση, η χαλάρωση και η ανασύνταξη των δυνάμεων για το φθινόπωρο που ακολουθεί!

Πηγές
https://www.healthline.com/health/sleep/long-summer-days-affecting-your-sleep-how-to-get-the-rest-you-need
https://news.llu.edu/health-wellness/summertime-and-sleeping-not-easy-7-tips-for-putting-insomnia-rest

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !