Γιατί πρέπει να βάλουμε το μαγνήσιο στη διατροφή μας;

Το μαγνήσιο ανήκει στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Για ποιους λόγους είναι καλό να εξασφαλίζουμε την επαρκή πρόσληψή του;

Το μαγνήσιο αποτελεί ένα πολύτιμο μέταλλο για την υγεία μας, καθώς ενεργεί ως συμπαράγοντας ή βοηθητικό μόριο σε διάφορες χημικές αντιδράσεις που εκτελούνται στο σώμα μας από περισσότερα από 300 ένζυμα.Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε ικανή ποσότητα μαγνησίου από τη διατροφή μας διότι:

1. Συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας

Το μαγνήσιο ευθύνεται για τη μετατροπή της γλυκόζης που λαμβάνουμε από την τροφή, σε ενέργεια. Επομένως, η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου διασφαλίζει σταθερά επίπεδα ενέργειας και αποτρέπει την εμφάνιση κόπωσης.

2. Προστατεύει από ημικρανίες

Κλινικές μελέτες έχουν βρει χαμηλά επίπεδα μαγνησίου σε άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες. Μάλιστα, σε τυχαιοποιημένες διπλά-τυφλές ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές φάνηκε ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου (περίπου 500 mg/ημέρα), που λαμβάνονταν για έως και 3 μήνες, λειτούργησαν προστατευτικά έναντι των ημικρανιών.

3. Χτίζει γερά οστά

Το μαγνήσιο αποτελεί συστατικό των οστών (το 60% του μαγνησίου του σώματος αποθηκεύεται στα οστά). Συμμετέχει επίσης στη δραστηριότητα των κυττάρων τα οποία δομούν τα οστά, της παραθορμόνης που εκκρίνεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες αλλά και της βιταμίνης D oι οποίες συμμετέχουν στη ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου στον οργανισμό Κλινικές μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της μεγάλης οστικής πυκνότητας και της πλούσιας σε μαγνήσιο διατροφής.

4. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

5. Συμμετέχει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των ενζύμων που ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα και τη δραστηριότητα της ινσουλίνης.

Προοπτικές μελέτες κοόρτης συσχετίζουν τη διατροφή που είναι χαμηλή σε μαγνήσιο με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

6. Μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Το μαγνήσιο φαίνεται να βοηθά και στη βελτίωση της διάθεσης, μειώνοντας έτσι την ένταση των συμπτωμάτων σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Μελέτες, μάλιστα, συνέδεσαν τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου με κατάθλιψη, ειδικά σε νεαρούς ενήλικες.

Πρόσληψη μαγνησίου

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση μαγνησίου για τους ενήλικες 19-51+ ετών διαμορφώνεται:

– στα 400-420mg ημερησίως για τους άνδρες
– στα 310-320mg για τις γυναίκες.

Το μαγνήσιο υπάρχει φυσικά σε μια ποικιλία τροφών, αλλά διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής:

– Καλές πηγές μαγνησίου: Το μαγνήσιο βρίσκεται σε φυτικές τροφές, όπως τα όσπρια (π.χ. μαύρα φασόλια), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, σέσκουλα), οι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους), οι σπόροι (π.χ. κολοκυθόσποροι), τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.Το βρίσκουμε, επίσης, σε ψάρια (π.χ. σολομός), πουλερικά και βοδινό κρέας, στη σόγια και τα προϊόντα της, στο φυστικοβούτυρο, στη λευκή πατάτα με τη φλούδα της, στις μπανάνες, τις σταφίδες, τη μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 70% κακάο), στο γάλα και το γιαούρτι.

– Συμπληρώματα διατροφής μαγνησίου: Εάν μια διατροφή είναι χαμηλή σε μαγνήσιο ή εάν το σώμα αντιμετωπίζει προβλήματα στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι η κατάλληλη επιλογή.

Το UltraMag® Oro αποτελεί ένα μοναδικό σκεύασμα μαγνησίου. Χάρη στη σουκροσωμική τεχνολογία την οποία χρησιμοποιεί για τη μεταφορά και απόδοση του μαγνησίου στον οργανισμό, εξασφαλίζεται σταθερά υψηλή και γρήγορη απορρόφησή του στο έντερο.

Πηγές
https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-magnesium-benefits
https://www.avogel.co.uk/boost-your-energy/how-magnesium-can-help-with-tiredness/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25748766/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/