Εμμηνόπαυση | Πώς επηρεάζει τη γυναίκα ψυχή τε και σώματι;

Εμμηνόπαυση | Πώς επηρεάζει τη γυναίκα ψυχή τε και σώματι;

Για τις περισσότερες γυναίκες, η περίοδος της εμμηνόπαυσης αποδεικνύεται ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς συνοδεύεται από μια σειρά αλλαγών στο σώμα και τη διάθεσή τους. Ποιες είναι οι σημαντικότερες;

Οι σωματικές αλλαγές

Βασικό γνώρισμα της εμμηνόπαυσης είναι η απουσία εμμηνορρυσίας και, επομένως, η αδυναμία να μείνει μια γυναίκα έγκυος. Ωστόσο, η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση επιφέρει πολλές ακόμη επιπτώσεις στο γυναικείο σώμα, όπως είναι:

Οι εξάψεις: Συνήθως συνοδεύονται από έντονη εφίδρωση και μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, να διαρκέσουν μόνο λίγα δευτερόλεπτα ή αρκετά λεπτά.
Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή της καφεΐνης και των ζεστών ροφημάτων, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την πρόληψη και τη διαχείριση των εξάψεων.
Η αύξηση βάρους: Στην εμμηνόπαυση το σώμα καίει λιγότερες θερμίδες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σε πολλές γυναίκες αύξηση βάρους, και ιδίως γύρω από τη μέση τους.
Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στον έλεγχο του βάρους όλων, μεταξύ αυτών και των γυναικών σε εμμηνόπαυση.
Η κολπική ξηρότητα και η έλλειψη λίμπιντο: Παρότι είναι σύνηθες να εμφανίζονται με την εμμηνόπαυση, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης.
Ένα λιπαντικό κόλπου συμβάλλει στη θεραπεία της ξηρότητας, ενώ ένας ειδικός σεξουαλικής υγείας μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση να ενισχύσουν τη σεξουαλική τους επιθυμία.
Η ακράτεια: Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε διαρροές της ουροδόχου κύστης όταν οι γυναίκες γελούν, γυμνάζονται ή φταρνίζονται.
Στην περίπτωση αυτή, ασκήσεις εκγύμνασης των μυών της πυέλου είναι πιθανό να μειώσουν την ακράτεια.
Η απώλεια της οστικής πυκνότητας: Η εμμηνόπαυση κάνει τα οστά να χάνουν την πυκνότητά τους και, επομένως, αυξάνει τον κίνδυνο των καταγμάτων. Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση.
Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της απώλειας οστικής πυκνότητας και μυϊκής μάζας, όπως επίσης και στα συμπτώματα του πόνου στις αρθρώσεις.
Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις: Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσουν τη χοληστερόλη του σώματος, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.
Η χορήγηση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο αυτό.

emminopafsi

Οι αλλαγές στη διάθεση

Εκτός από τις σωματικές, και οι συναισθηματικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές.
Στις συναισθηματικές «προκλήσεις» της εμμηνόπαυσης συγκαταλέγονται:
Η ευερεθιστότητα: Πολλές γυναίκες σε εμμηνόπαυση νιώθουν λιγότερο υπομονετικές και ενοχλούνται πολύ πιο εύκολα με πράγματα που δεν τις ενοχλούσαν πριν. Πόσο μάλλον όταν ταλαιπωρούνται από νυχτερινές εξάψεις και αϋπνία.
Τα επεισόδια κλάματος: Παρομοίως, οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να κλαίνε για περιστατικά που μπορεί να μην είχαν μεγάλη σημασία για αυτές μερικά χρόνια πριν.
Το άγχος: Επίσης, πολλές γυναίκες σε αυτό το στάδιο της ζωής τους βιώνουν στρες, νευρικότητα, ανησυχία και κρίσεις πανικού.
Η κατάθλιψη: Σε ορισμένες σοβαρότερες περιπτώσεις, παρατηρείται και κατάθλιψη ως επίπτωση της εμμηνόπαυσης.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση, η σωστή διατροφή, η εφαρμογή ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και ένα υποστηρικτικό δίκτυο φίλων μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες με τις εναλλαγές της διάθεσης στην εμμηνόπαυση.
Στο πλαίσιο, δε, της ισορροπημένης διατροφής, είναι σημαντική η ικανοποίηση των αναγκών του γυναικείου σώματος σε μαγνήσιο. Και αυτό, καθώς ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας, συμβάλλει στη διαχείριση της αδυναμίας, βοηθά στις αϋπνίες, όπως επίσης και στην αντιμετώπιση του στρες.

emminopafsi

Για μαγνήσιο στο φουλ, οι γυναίκες επιλέγουν, λοιπόν, το UltraMag® Oro, το μοναδικό σκεύασμα μαγνησίου που χρησιμοποιεί τη σουκροσωμική τεχνολογία για τη μεταφορά και απόδοση του εν λόγω στοιχείου στον οργανισμό.
Η σουκροσωμική τεχνολογία είναι μία διεθνώς πατενταρισμένη τεχνολογία, η οποία βασίζεται στη σουκροσωμική δομή και στην ικανότητά της να περνά αναλλοίωτη από την πεπτική οδό και να έχει υψηλή απορρόφηση στο έντερο.

 

Πηγές
https://www.healthline.com/health/menopause/hrt-effects-on-body
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317566#Overview

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , , , , ,