Διατροφή και ύπνος: Dos and don’ts για να κοιμόμαστε… ονειρεμένα

Διατροφή και ύπνος: Dos and don’ts για να κοιμόμαστε… ονειρεμένα

Όλοι ονειρευόμαστε έναν χορταστικό ύπνο κάθε βράδυ. Πολλές φορές, ωστόσο, μένουμε με την… όρεξη. Και μιας και αναφέραμε την όρεξη, υπάρχουν, άραγε, τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμόμαστε καλύτερα; Και, αντίστοιχα, ποιες μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο μας; Ας δούμε αναλυτικότερα τη σχέση διατροφής – ύπνου.

Ένας από τους βασικούς κανόνες για καλό ύπνο είναι να τρώμε ελαφριά γεύματα το βράδυ, προκειμένου να μην μένουμε ξάγρυπνοι λόγω καούρας και δυσπεψίας.
Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν αφεψήματα, με βότανα που φημίζονται για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες, αλλά και ορισμένα τρόφιμα που μπορούν επίσης να λειτουργήσουν χαλαρωτικά.
Ποια είναι, λοιπόν, τα dos and don’ts της διατροφής για… όνειρα γλυκά;

Dos

1. Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι γνωστό για τη θετική του επίδραση στην ποιότητα του ύπνου.
Συγκεκριμένα, περιέχει απιγενίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο συνδέεται με ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλό μας που προάγουν την υπνηλία και μειώνουν την αϋπνία.

2. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ποιότητας του ύπνου, καθώς αποτελούν, μαζί με άλλα είδη ξηρών καρπών, καλή πηγή μαγνησίου και μελατονίνης.
Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το εσωτερικό μας ρολόι και δίνει σήμα στο σώμα μας να προετοιμαστεί για ύπνο. Ενώ, με τη σειρά του, το μαγνήσιο πιστεύεται ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία είναι γνωστό ότι διαταράσσει τον ύπνο.

3. Καρύδια

Τα καρύδια είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, μεταξύ αυτών σε μαγνήσιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, λινολεϊκό οξύ, αλλά και σε μελατονίνη.
Η σύνθεση των λιπαρών οξέων των καρυδιών, μαζί με τον συνδυασμό μελατονίνης και μαγνησίου, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τον ύπνο μας.

4. Ακτινίδια

Τα ακτινίδια αποτελούν επίσης μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές πριν τον ύπνο.
Αυτό αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε σεροτονίνη, μια χημική ουσία που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου μας.
Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι τα αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά στα ακτινίδια, όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή, μπορεί να ωφελούν τον ύπνο μας.

5. Λευκό ρύζι

Η περιεκτικότητα του λευκού ρυζιού σε υδατάνθρακες και η έλλειψη φυτικών ινών συμβάλλουν στον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη του (δείκτης ο οποίος μετρά πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα μας).
Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως και το λευκό ρύζι, τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητάς του.

6. Άλλα τρόφιμα και ποτά

Αρκετά άλλα τρόφιμα και ροφήματα, αν τα εντάξουμε στη διατροφή μας, μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμόμαστε καλύτερα:

  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν γνωστές πηγές τρυπτοφάνης, που ενισχύει τον ύπνο.
  • Όπως το λευκό ρύζι, έτσι και το πλιγούρι έχει αναφερθεί ότι προκαλεί υπνηλία όταν καταναλώνεται πριν τον ύπνο.
  • Επιπλέον, η βρώμη είναι μια γνωστή πηγή μελατονίνης.

Don’ts

Εάν δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε να περιορίσουμε τα παρακάτω πριν τον ύπνο :
1. Καφεϊνούχα ποτά: Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο μας, ειδικά εάν την καταναλώνουμε ακόμα και σε διάστημα 6 ωρών από τη συνηθισμένη ώρα του ύπνου μας.
2. Πικάντικα φαγητά: Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσπεψία και συμπτώματα παλινδρόμησης, τα οποία επίσης μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο.
3. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα και τρανς λιπαρά: Η κατανάλωση τέτοιων τροφών κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς μας και να απομακρύνει την επιθυμία για ύπνο βαθύ και αδιάκοπο.
4. Αλκοολούχα ποτά: Το αλκοόλ μειώνει, μεν, τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθούμε, αλλά αναστατώνει τα στάδια του ύπνου μας αργότερα στη διάρκεια της νύχτας.

Για παν ενδεχόμενο, Valetonina®!

Η Valetonina® διαθέτει έναν καινοτόμο σχεδιασμό, ο οποίος επιτρέπει την απελευθέρωση των δύο συστατικών της σε διαφορετικούς χρόνους. Η επικάλυψη του δισκίου, η οποία περιέχει τη μελατονίνη, διαλύεται γρήγορα συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να αποκοιμηθούμε. Στο εσωτερικό του δισκίου, δηλαδή στον πυρήνα, βρίσκεται η βαλεριάνα, η οποία απελευθερώνεται σε δεύτερο χρόνο προσφέροντας έναν παρατεταμένο και ήρεμο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγές
https://www.healthline.com/nutrition/9-foods-to-help-we-sleep
https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-keep-you-awake

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
φυλλικό-οξύ

Φυλλικό οξύ : Τι είναι και ποιες τροφές το περιέχουν;

εργαζόμενη-γυναίκα-διατροφή

Εργαζόμενη γυναίκα : Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες της;

, , ,