Ακράτεια και εγκυμοσύνη: Tips και ασκήσεις για τις εγκύους

Ακράτεια και εγκυμοσύνη: Tips και ασκήσεις για τις εγκύους

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια συναρπαστική, αλλά ταυτόχρονα και απαιτητική περίοδο. Μεταξύ όσων καλούνται να διαχειριστούν οι εγκυμονούσες γυναίκες, περιλαμβάνεται και η ακράτεια, ένα ενοχλητικό σύμπτωμα της κύησης. Τι είναι καλό να έχουν υπόψη τους;

Η ουροδόχος κύστη των γυναικών βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα οστά της πυέλου και υποστηρίζεται από το πυελικό έδαφος. Φυσιολογικά, χαλαρώνει και γεμίζει με ούρα όλη την ημέρα, ενώ ο σφιγκτήρας κρατά το όργανο κλειστό μέχρι να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως, καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, οι μύες του πυελικού εδάφους «δοκιμάζονται» με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ακράτεια όλο και συχνότερα.

6 tips για να μην… επικρατεί η ακράτεια!

Η ακράτεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μετριαστεί, εάν οι γυναίκες καθιερώσουν ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητά τους.
Πιο συγκεκριμένα, είναι χρήσιμο να:

1.Αποφεύγουν τα ανθρακούχα ή καφεϊνούχα ποτά

Αυτά τα ποτά διαθέτουν διουρητικές ιδιότητες και, συνεπώς, μπορεί να προκαλέσουν στις εγκύους την ανάγκη να χρησιμοποιούν το μπάνιο συχνότερα. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να τα αντικαθιστούν με σκέτο νερό ή ποτά χωρίς καφεΐνη.

2.Περιορίζουν το νερό το βράδυ

Η επαρκής ενυδάτωση έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία όλων. Εν τούτοις, το πολύ νερό πριν την κατάκλιση δεν ενδείκνυται για τις εγκυμονούσες, διότι μπορεί να αναστατώσει τον ύπνο τους με τις συχνές βραδινές «επισκέψεις» στο μπάνιο.

akrateia-kai-egkymosyni

3.Ακολουθούν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Η δυσκοιλιότητα, εκτός των άλλων δυσάρεστων συμπτωμάτων της, μπορεί να ασκεί και επιπλέον πίεση στην ουροδόχο κύστη των εγκύων, με την ακράτεια να εντείνεται. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με φυσικό τρόπο συνεισφέροντας στη μείωση της δυσφορίας.
Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

4.Διατηρούν ένα υγιές βάρος

Η πρόσληψη βάρους στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι εγκυμονούσες να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα και με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λιπαρά τρόφιμα, προκειμένου να είναι σε θέση να ελέγχουν, σε έναν βαθμό, το βάρος τους. Και αυτό, διότι το υπερβολικό βάρος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, αυξάνει την πίεση πάνω από την ουροδόχο κύστη τους.

5.Λένε «όχι» σε τροφές που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη, καθιστώντας τις διαρροές πιο πιθανές. Αυτά μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε έγκυο, αλλά στους συνήθεις «υπόπτους», εκτός από την καφεΐνη, συμπεριλαμβάνονται τα σάκχαρα, τα γλυκαντικά, τα εσπεριδοειδή και τα πικάντικα τρόφιμα.

6.Χρησιμοποιούν σερβιέτες για την ακράτεια

Προφανώς, οι σερβιέτες δεν προλαμβάνουν την ακράτεια. Προσφέρουν, όμως, στην έγκυο ένα αίσθημα «ασφάλειας» όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού και δεν είναι εύκολη η άμεση πρόσβαση σε τουαλέτα. Αυτό ισχύει ιδίως για όσες διανύουν το τρίτο τρίμηνο της κύησης, όπου οι διαρροές είναι συχνότερες.

Ασκήσεις για την ενίσχυση του πυελικού εδάφους

Το πυελικό έδαφος είναι ένας ιστός μυών που υποστηρίζει την ουροδόχο κύστη, το ορθό και τη μήτρα. Η διατήρηση του πυελικού εδάφους ισχυρού και σε φόρμα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των διαρροών της ουροδόχου κύστης.
Ιδανικές ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους θεωρούνται οι ασκήσεις Kegel, τόσο πριν, κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την εγκυμοσύνη.
Οδηγίες εκτέλεσης για εγκύους:

  • Εστιάστε στους μυς που χρησιμοποιείτε για να κρατήσετε τα ούρα.
  • Σφίξτε τους για δέκα δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε.
  • Επαναλάβετε πέντε φορές την ημέρα.

akrateia-kai-egkymosyni

Για τις επιπλέον αυξημένες ανάγκες που έχουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη η λύση είναι το SiderAL® Folico!

Το SiderAL® Folico έρχεται να καλύψει τις ανάγκες του γυναικείου οργανισμού σε σίδηρο και φυλλικό οξύ, ενώ ταυτόχρονα περιέχει Β6, Β12 και βιταμίνη C, που αποτελούν πολύτιμα διατροφικά συστατικά ιδιαίτερα για τον γυναικείο οργανισμό.
Το SiderAL® Folico, χάρη στη σουκροσωμική τεχνολογία, επιτυγχάνει:

  • υψηλή απορρόφηση του σιδήρου και των βιταμινών.
  • κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού με μικρή δόση σιδήρου.
  • απουσία γαστρεντερικών ενοχλήσεων που μπορεί να παρατηρηθούν με τη χορήγηση του σιδήρου (ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος κ.ά.).

 

Πηγές
https://www.healthline.com/health/pregnancy/urinary-incontinence

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , , ,