Χτίζοντας φυσική κατάσταση στην άμμο

Χτίζοντας φυσική κατάσταση στην άμμο

Μπορεί, όπως λέει και το τραγούδι να «είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια», αλλά το τρέξιμο ή ακόμα και το περπάτημα δίπλα στο κύμα, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να «χτίσετε» το σώμα σας!
Το περπάτημα στην άμμο, εφόσον φυσικά γίνεται σωστά και με προφυλάξεις, θεωρείται μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης. Ενδυναμώνει το σώμα, ενισχύει τη φυσική κατάσταση και βελτιώνει τη διάθεση.
Και αυτό, γιατί το βύθισμα του ποδιού στην άμμο φέρνει αντίσταση και έτσι αυτόματα αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να καίει περισσότερες θερμίδες. Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή υποχρεώνει τους μυς να δουλεύουν περισσότερο, γεγονός που τους κάνει πιο δυνατούς.
Επίσης, το περπάτημα στην άμμο γυμνάζει όλο το σώμα και ιδιαιτέρως τις γάμπες, τα πέλματα και τους γλουτούς, ενώ ωφελεί στο μέγιστο την καρδιοαναπνευστική λειτουργία. 

Απορροφά τους κραδασμούς
Παράλληλα, ειδικοί φυσιοθεραπευτές συστήνουν την άσκηση αυτή ανεπιφύλακτα, ακόμη και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις τους. Και αυτό, διότι η άμμος έχει την ιδιότητα να απορροφά τους κραδασμούς. Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι οι κινήσεις να γίνονται αργά και προσεκτικά.

Δωρεάν απολέπιση
Επιπλέον, η άμμος δρα ως απολεπιστικό, καθώς απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αφήνοντας τις πατούσες μαλακές και απαλές. Ταυτόχρονα, κάνει απαλό μασάζ στα πόδια την ώρα της άσκησης, βοηθώντας την κυκλοφορία του αίματος.
Επίσης, το περπάτημα με γυμνά πόδια, βοηθά στη διαμόρφωση της καμάρας, εξασφαλίζοντας υγιή πόδια με λιγότερες παραμορφώσεις.

Στο μεταξύ, εκτός από τη σμίλευση του σώματος, το περπάτημα στην άμμο χαρίζει ψυχική ευεξία. Ο συνδυασμός του καθαρού αέρα, της επαφής με τη φύση, μαζί με την ευεργετική επίδραση της άσκησης, μπορούν να οδηγήσουν στην τέλεια χαλάρωση.

Περπάτημα vs τζόγκινγκ στην άμμο
Όλες οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το περπάτημα και το τζόγκινγκ στην άμμο απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από ό,τι σε σκληρή, επίπεδη επιφάνεια, όπου οι μύες και οι τένοντες ζορίζονται περισσότερο.
Σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο “Journal of Experimental Biology”, έδειξε ότι το περπάτημα στην άμμο, απαιτεί 2,1-2,7 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται αντίστοιχα σε μια σκληρή, σταθερή επιφάνεια.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το περπάτημα σε πιο αργό ρυθμό, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια ακόμη κι από το τζόγκινγκ!
Αντίστοιχα, το τζόγκινγκ στην άμμο καταναλώνει 1,6 φορές περισσότερη ενέργεια από το τζόγκινγκ σε σκληρές επιφάνειες.

Με ή χωρίς παπούτσια;
Αν πρόκειται για ένα σύντομο και όχι μεγάλης έντασης περπάτημα, μη χρησιμοποιήσετε παπούτσια για να απολαύσετε και την επαφή με την άμμο.
Στην περίπτωση που θέλετε να κάνετε τζόγκινγκ, για να αποφύγετε να καταπονήστε τα πόδια σας, φορέσετε αθλητικά παπούτσια.  

SOS
Πάντα να θυμάστε ότι το έντονο περπάτημα και το τζόγκινγκ με γυμνά πόδια χωρίς παπούτσια, μπορούν να προκαλέσουν από ενοχλήσεις έως και πόνους στις κνήμες, ακόμα και ερεθισμό των αχίλλειων τενόντων.
Αν παρόλα αυτά προτιμάτε την ξυπόλυτη εκδοχή, προσέξτε η αμμουδιά όπου περπατάτε να μην έχει σπασμένα γυαλιά ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

Προσοχή στην κλίση
Αποφύγετε να κάνετε τζόκινγκ σε έντονα κεκλιμένο επίπεδο (π.χ. στην άμμο, όταν έχει μια κλίση προς τη θάλασσα) για αρκετή ώρα.

Προσοχή στο ήλιο
Οποιοδήποτε μορφή άσκησης και αν επιλέξετε, αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες που έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη. Ιδανικές ώρες είναι το πρωί ως τις 12.00 και μετά τις 17.00 που αρχίζει να δροσίζει.
Ποτέ μην παραλείπετε το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και το αντηλιακό. 

Για να μην πιαστείτε
Ίσως τις πρώτες ημέρες να νιώσετε κάποιο πιάσιμο ή κόπωση στις γάμπες, τους αχίλλειους τένοντες και τους μηρούς.
Για να μην πιαστείτε, κάντε διατάσεις για τις γάμπες ή τι καλύτερο από μια βουτιά στη θάλασσα για να χαλαρώσει το σώμα.

ΠΗΓΗ:
https://www.runtastic.com/blog/en/sports-fitness/benefits-of-running-on-the-beach/
http://www.softstarshoes.com/live-bare-blog/2015/07/02/benefits-walking-running-barefoot-sand/
https://therunningbug.com/fitness/motivation/7-incredible-benefits-of-beach-running