Τρέξτε για μυαλό «ξυράφι»!

Τρέξτε για μυαλό «ξυράφι»!

Όσο τα χρόνια περνούν, το μυαλό δεν λειτουργεί όπως σε μικρότερες ηλικίες. Αρχίζει σταδιακά να αδυνατεί να συγκρατήσει ονόματα, να θυμηθεί ραντεβού, αλλά και διάφορες καθημερινές υποχρεώσεις.

Το καλό νέο είναι ότι υπάρχει τρόπος να «κουρδίσετε» το μυαλό σας κάνοντας γυμναστική. Ακόμη και αν η άσκηση είναι μέτριας έντασης, όπως συμβαίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες, εκτός από τις άλλες ευεργετικές ιδιότητες που έχει, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποκτήσετε μυαλό «ξυράφι».

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One, έδειξε ότι το μέρος του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την εγρήγορση του μυαλού, ενεργοποιείται με το τρέξιμο.

Αναλυτικότερα, η έρευνα του Lin Li et al με τον τίτλο: «Η Έντονη Αερόβια Άσκηση Αυξάνει τη Δραστηριότητα του Φλοιού: Μια Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία (MRI) σε Γυναίκες Φοιτήτριες Κολεγίων», στην οποία συμμετείχαν δεκαπέντε νεαρές φοιτήτριες, εξέτασε την επίδραση της έντονης αερόβιας άσκησης στη λειτουργία της μνήμης.

Μετά από έντονη άσκηση, οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους τους με μαγνητικές τομογραφίες (MRI), καθώς εκτελούσαν τεστ μνήμης. Αυτό που εντόπισαν τους ξάφνιασε ευχάριστα, αφού βρήκαν ότι ο φλοιός και το αριστερό ημισφαίριο είχαν σημάδια βελτίωσης στις διαδικασίες ελέγχου. Από τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως «η έντονη άσκηση θα μπορούσε να ωφελήσει τη μνήμη που λειτουργεί σε ένα μακρο-νευρολογικό επίπεδο».

Έτσι, άλλη μια ακόμη έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της αερόβιας άσκησης και της βελτίωσης της μνήμης.

Μια εξήγηση είναι, όπως αναφέρουν ερευνητές, ότι το όφελος αυτό προκύπτει επειδή οι ασκούμενοι δεν καπνίζουν και ακολουθούν υγιεινή διατροφή.