«Τα παιδία παίζει» στη θάλασσα! – Tips για προστασία και ασφάλεια από μικροτραυματισμούς

«Τα παιδία παίζει» στη θάλασσα! – Tips για προστασία και ασφάλεια από μικροτραυματισμούς

Η θάλασσα και η αμμουδιά αποτελούν έναν «παράδεισο» για τα παιδιά, που όμως μπορεί να κρύβει κινδύνους. Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αντηλιακή τους προστασία και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιθανούς μικροτραυματισμούς;

5 ιδέες για παιχνίδι στην άμμο

Τα παιδιά αγαπούν πολύ την άμμο και, με οδηγό τη φαντασία τους, μπορούν να παίζουν ώρες ατελείωτες. Στη σπάνια περίπτωση που «στερέψουν» από ιδέες, εμείς μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε:

  1. Να σκάψουν: Όλα τα παιδιά σκάβουν στην άμμο. Τι θα συμβεί, όμως, εάν τους θέσουμε την πρόκληση να σκάψουν όσο πιο βαθιά μπορούν; Ή να σκάψουν τόσο ώστε να φτιάξουν μια μίνι πισίνα, γεμίζοντας την τρύπα με θαλασσινό νερό;
  2. Να χτίσουν ό,τι περνάει από το χεράκι τους (κυριολεκτικά): Στην περίπτωση αυτή, η φαντασία των παιδιών συνήθως μας εκπλήσσει! Σπιτάκια, φράχτες, κάστρα, βουνά, λίμνες, ανθρωπάκια είναι μερικές μόνο από τις υπέροχες παιδικές δημιουργίες στην άμμο. Εάν, πάλι, αναζητούν το «κάτι διαφορετικό», μπορούμε να τους προτείνουμε να φτιάξουν έναν «άνθρωπο από άμμο», κατά τον «χιονάνθρωπο». Θα ενεργοποιήσει τη φαντασία τους και θα τα κινητοποιήσει να βρουν «διακοσμητικά» στοιχεία που θα λειτουργήσουν ως μάτια, μύτη, χέρια κ.λπ. Και στην αμμουδιά υπάρχει πληθώρα τέτοιων μικρών θησαυρών (κοχύλια, φύκια, ξεβρασμένα ξύλα κ.ά.)!
  3. Να φτιάξουν αγγελάκια στην άμμο: Στη χώρα μας χιονίζει σπάνια και, όταν συμβαίνει, είναι πιθανό να διστάζουμε να αφήσουμε τα παιδιά μας να ξαπλώσουν στο χιόνι για να φτιάξουν τα γνωστά «αγγελάκια». Γιατί, λοιπόν, να μην φτιάξουν «αμμο-αγγελάκια»; Σίγουρα δεν θα αρρωστήσουν. Το μόνο που θα πάθουν είναι ότι θα γεμίσουν με άμμο!
  4. Να κάνουν αγώνα δρόμου κουβαλώντας νερό: Δίνουμε σε κάθε παιδί ένα μικρό πλαστικό κυπελλάκι και του ζητάμε να τρέξει στη θάλασσα, να το γεμίσει, να τρέξει πίσω και να αδειάσει το περιεχόμενο σε έναν κουβά. Τα παιδιά θα λατρέψουν την πρόκληση!
  5. Να κάνουν σπορ στην παραλία: Αν η αμμουδιά είναι φροντισμένη και αν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις (χώρος, σκιά κ.λπ.), τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν παίζοντας ποδόσφαιρο, βόλεϊ, ρακέτες και ό,τι άλλο τα ευχαριστεί.

5 tips αντηλιακής προστασίας

Για να μπορούν να χαρούν τα παιδιά μας το παιχνίδι στην παραλία, είναι σημαντικό να φροντίζουμε για τα εξής:

  1. Εφαρμόζουμε εγκαίρως αντηλιακό: Και όταν λέμε «εγκαίρως», εννοούμε από το σπίτι. Αλείφουμε τα παιδιά μας με το κατάλληλο αντηλιακό, περιμένουμε να απορροφηθεί και μετά φεύγουμε για τη θάλασσα.
  2. Ντύνουμε τα παιδιά μας με δροσερά ρούχα όσο παίζουν στον ήλιο: Όσο λιγότερο δέρμα εκτίθεται στις ισχυρές ακτίνες του ήλιου, τόσο το καλύτερο. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες για ηλιακό έγκαυμα, αλλά θα μας απαλλάξει και από την έννοια να αναπληρώνουμε το αντηλιακό σε όλο το σώμα τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  3. Επιλέγουμε καπέλα και γυαλιά ηλίου με πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία: Αποτελούν αξεσουάρ άκρως απαραίτητα για την παραλία. Το καπέλο θα αποτρέψει την ηλίαση, ενώ τα γυαλιά θα προστατεύσουν τα μάτια του παιδιού μας από το έντονο φως και την αντανάκλασή του στην άμμο και την επιφάνεια της θάλασσας.
  4. Στήνουμε ομπρέλα: Η ομπρέλα είναι επίσης αναγκαία όταν κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα με παιδιά. Η ομπρέλα, αλλά και οποιοδήποτε άλλο μέσο για τεχνητή σκιά, θα αποτελέσει μια «όαση», ιδίως τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας.
  5. Τρώμε υγιεινά σνακ και ενυδατωνόμαστε: Στο πλαίσιο της προστασίας μας από τον ήλιο, είναι σημαντικό να τρώμε τα κατάλληλα σνακ και να πίνουμε άφθονο νερό. Για την παραλία είναι ιδανικά τα μικρά σε μέγεθος φρούτα, όπως το σταφύλι, ή όσα μπορούν να καταναλωθούν με τη φλούδα, όπως τα νεκταρίνια. Επίσης, τα μπαστουνάκια καρότου και αγγουριού θα μας προσφέρουν επιπλέον ενυδάτωση και δροσιά.

Μικροτραυματισμοί

Η παραλία δεν είναι μόνο τόπος διασκέδασης και παιχνιδιού, αλλά κρύβει και τον κίνδυνο μικροτραυματισμών. Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι και πώς μπορούμε να τους διαχειριστούμε;

– Τσιμπήματα εντόμων: Μπορεί να προκαλέσουν στα παιδιά πόνο και έντονο ερεθισμό. Για να τα αντιμετωπίσουμε, φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας αντιισταμινική αλοιφή.

– Τσίμπημα μεδουσών: Εάν μας προκύψει κάτι τέτοιο, βγαίνουμε αμέσως από τη θάλασσα και ξεπλένουμε το σημείο του τσιμπήματος, ιδανικά με ξίδι. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τα ορατά πλοκάμια με ένα καθαρό τσιμπιδάκι και εφαρμόζουμε κάποια αλοιφή, εάν αισθανόμαστε κνησμό.

– Κοψίματα από πέτρες, κοχύλια και σπασμένα γυαλιά: Στις περισσότερες παραλίες υπάρχουν όλα αυτά, τα οποία είναι πιθανό να πατήσουν τα παιδιά μας και να πληγώσουν τα πόδια τους, ιδίως εάν δεν τους αρέσει να φορούν ειδικά παπουτσάκια για τη θάλασσα. Για την περίπτωση αυτή είναι καλό να έχουμε πάντα μαζί μας ένα επουλωτικό spray ή gel.

Το Sofargen® σε Spray & Gel είναι ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν το οποίο χάρη στην ειδικά μελετημένη σύνθεσή του δημιουργεί ένα περιβάλλον που διευκολύνει αλλά και επιταχύνει τη φυσική επούλωση, με ασφάλεια. To Sofargen® είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση δερματικών μικροτραυμάτων, ιδίως αμυχών, γδαρσιμάτων, κοψιμάτων, επιφανειακών τραυμάτων και γενικά λύσεων της συνέχειας του δέρματος.

Καθαρίζουμε το τραύμα και εφαρμόζουμε στην επιφάνειά του ένα ομοιόμορφο στρώμα πάχους 2-3 χιλιοστών.

Τα παιδικά παιχνίδια στην παραλία είναι η πιο όμορφη εικόνα του καλοκαιριού! Ας την απολαύσουμε με προστασία και ασφάλεια!

Πηγές
https://www.parents.com/fun/vacation/how-to-have-better-beach-day-with-kids/
https://whatmomslove.com/guides/ ultimate-beach-guide-with-kids-tips-tricks/
https://seaspiration.com/beach-vacation-planning/ common-beach-injuries/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , ,