Tips για (Υγιή) άσκηση το καλοκαίρι

Tips για (Υγιή) άσκηση το καλοκαίρι

Η θερμοκρασία έχει ανέβει, το καλοκαίρι κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία του και οι λάτρεις της άθλησης έρχονται αντιμέτωποι με τη ζέστη που απειλεί τη διάθεση και την αντοχή τους. Δίνοντας σημασία στις λεπτομέρειες και προσαρμόζοντας τις προπονητικές σας ανάγκες με τις «απαιτήσεις» της εποχής, μπορείτε να συνεχίσετε να αθλείστε απερίσπαστοι και με ασφάλεια.

Προσαρμοστείτε στο νέο περιβάλλον
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ταξιδεύουμε συχνότερα σε κάποιο νησί ή βουνό της Ελλάδας ή ακόμη και σε προορισμούς του εξωτερικού. Όσοι θέλουν να συνεχίσουν να αθλούνται και να ακολουθούν πιστά το ημερήσιο αθλητικό τους πρόγραμμα ακόμη και στις διακοπές, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του χώρου στον οποίο μεταβαίνουν. Διαφορετικές είναι οι συνθήκες και το κλίμα σε εσωτερικούς χώρους, σε παραθαλάσσιους προορισμούς ή σε ορεινές περιοχές. Γνωρίστε πότε πρέπει να χαλαρώνετε και να «ρίξετε τους ρυθμούς σας», καθώς οι διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να μειώσουν την αντοχή σας και να μην μπορέσετε να εκτελέσετε το κλασικό σας πρόγραμμα με την ίδια ένταση. Για παράδειγμα, αν οι αλλαγές σας δυσκολεύουν, μπορείτε να «μετατρέψετε» το τρέξιμο σε γρήγορο βάδισμα και όταν το σώμα σας αρχίζει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, αλλάζετε και τον ρυθμό της προπόνησής σας.

Αλλάξτε ώρες, αλλάξτε συνήθειες
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται κατά τις μεσημβρινές ώρες είναι σίγουρα αποτρεπτικές και, ενδεχομένως, επικίνδυνες για έντονη άσκηση. Προτιμήστε να αθληθείτε νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση του ηλίου. Αν, ωστόσο, πρέπει να αθληθείτε στο ενδιάμεσο διάστημα, επιλέξτε ένα σκιερό μέρος. Μπορείτε επίσης να κάνετε κάποιες «εποχιακές τροποποιήσεις» στο πρόγραμμά σας, αντικαθιστώντας, για παράδειγμα, το τρέξιμο με το κολύμπι που ενδείκνυται την εν λόγω περίοδο.

Ντυθείτε καταλλήλως
Τα σκούρα χρώματα απορροφούν τη θερμότητα και θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής άσκησης. Φορέστε ανοιχτόχρωμα και ελαφριά ρούχα, η σύνθεση των οποίων είναι είτε από βαμβάκι, είτε από ειδικά συνθετικά υλικά, ώστε να αφήνουν το δέρμα να αναπνέει, διατηρώντας το δροσερό.

Έμφαση στην ενυδάτωση
Η άσκηση σε ζεστό καιρό αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Το «φυσικό σύστημα ψύξης» του οργανισμού μας μπορεί να αρχίσει να αποτυγχάνει εάν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να νιώθουμε μια συνεχή εξάντληση και κόπωση. Είναι πολύ σημαντικό την εν λόγω περίοδο να δώσετε έμφαση στην ενυδάτωση του οργανισμού, τόσο επιλέγοντας ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, όσο και καταναλώνοντας νερό, αλλά και ροφήματα που θα αποκαταστήσουν την απώλεια ηλεκτρολυτών, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Τα συχνά διαλείμματα, ενδεχομένως, να είναι απαραίτητα, ώστε ο οργανισμός να μην «χτυπήσει κόκκινο»!

Ακούστε το σώμα σας!
Εάν αισθάνεστε κάποιο περίεργο ή έντονο σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της άθλησής σας, σταματήστε αμέσως και αναζητήστε λίγη ξεκούραση, χαλάρωση και δροσιά.
Κάποια από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
• Αδυναμία
• Ζάλη
• Πονοκέφαλος
• Κράμπες στους μυς
• Ναυτία ή έμετος
• Ταχυκαρδία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το τι πρέπει να αποφύγετε και ποιες πρόσθετες προφυλάξεις θα πρέπει να λάβετε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η άθληση και το καλοκαίρι δεν είναι ένας δύσκολος στόχος. Απλά χρειάζεται την απαραίτητη προετοιμασία, αλλά κυρίως την ευελιξία ώστε να προσαρμόζουμε την ένταση, τον χρόνο και το είδος της προπόνησης, ανάλογα με τους περιορισμούς της εποχής.

ΠΗΓΕΣ
https://health.howstuffworks.com/wellness/diet-fitness/information/summer-exercise-safety.htm
https://www.health.com