Tips διατροφής και άσκησης …για να πάρει μπρος ο μεταβολισμός μας!

Tips διατροφής και άσκησης …για να πάρει μπρος ο μεταβολισμός μας!

Πολλοί από εμάς αναζητούμε τρόπους που θα επιταχύνουν τον μεταβολικό μας ρυθμό, σε μια προσπάθεια να επιτύχουμε ή να διατηρήσουμε ευκολότερα το ιδανικό για εμάς βάρος. Η διατροφή και η άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού;

Η διαχείριση του βάρους μάς απασχολεί λίγο-πολύ όλους, καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας, την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά, συχνά, και την αυτοπεποίθησή μας. Εάν θέλουμε να έχουμε το έλεγχο των κιλών μας, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει αφενός να φροντίζουμε την καθημερινή μας διατροφή και αφετέρου να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας τη σωματική δραστηριότητα σε τακτική βάση.

Μάλιστα, με τη διατροφή και την άσκηση μπορούμε ακόμα και να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας. Αρκεί να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:

Tips διατροφής

Υπάρχουν τροφές οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολικό μας ρυθμό, δηλαδή τον αριθμό των θερμίδων που καίει ο οργανισμός μας. Ενδεικτικά, καλό είναι να καταναλώνουμε:

1. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορούν να επιταχύνουν τον μεταβολισμό μας. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί, επίσης, να βοηθήσει το σώμα μας να διατηρήσει τη μυϊκή του μάζα και, έτσι, να αποτρέψει την επιβράδυνση του μεταβολισμού, η οποία παρατηρείται συχνά όταν εφαρμόζουμε δίαιτες για απώλεια βάρους. Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, ο αρακάς, τα μαύρα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια.

2. Τροφές πλούσιες σε μέταλλα

Ο σίδηρος και το σελήνιο είναι απαραίτητα μέταλλα για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μας, ο οποίος ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μια διατροφή πολύ χαμηλή σε σίδηρο ή σελήνιο μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία του θυροειδούς, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει και στην επιβράδυνση του μεταβολικού μας ρυθμού.Προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα ο θυρεοειδής μας, συμπεριλαμβάνουμε στο καθημερινό μας μενού τροφές πλούσιες σε σελήνιο και σίδηρο, όπως το κρέας, τα θαλασσινά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

3. Πικάντικα φαγητά και μπαχαρικά

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καψαϊκίνη, μια χημική ουσία που βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα μας καίει θερμίδες.Παρόμοια λειτουργούν και διάφορα μπαχαρικά. Για παράδειγμα, το πιπέρι καγιέν στα γεύματά μας μπορεί να αυξήσει την ποσότητα λίπους που καίει το σώμα μας για ενέργεια, ειδικά μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά. Αλλά και το τζίντζερ θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για την τόνωση του μεταβολισμού.

4. Καφές και τσάι

Η καφεΐνη, που βρίσκεται στον καφέ και στο τσάι, μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι όσοι καταναλώνουν περίπου 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να κάψουν έως και 100 επιπλέον θερμίδες ημερησίως. Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να κάψει λίπος για ενέργεια, ενώ και οι κατεχίνες που περιέχονται στο τσάι φαίνεται πως επίσης ενισχύουν την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας.

Tips άσκησης

Πέρα από το τι πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά, είναι εξίσου σημαντικό να ασκούμαστε συστηματικά στη διάρκεια της εβδομάδας. Όσον αφορά την τόνωση του μεταβολισμού μας, είναι καλό να έχουμε υπόψη μας τα εξής:

  • Η καρδιαγγειακή άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, αερόμπικ) διεγείρει τον μεταβολικό μας ρυθμό, μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες και μπορεί ακόμη και να καταστείλει προσωρινά την όρεξή μας μετά την προπόνηση.
  • Οι ασκήσεις με βάρη έχουν ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Η προπόνηση με βάρη δυναμώνει τους μυς μας και ενισχύει τη μάζα του άλιπου ιστού. Και, όσο πιο άλιπο μυϊκό ιστό έχουμε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε καθημερινά. Επιπλέον, η γυμναστική με βάρη μπορεί να αποτρέψει και την επιβράδυνση του μεταβολισμού μας, κάτι που συμβαίνει συχνά όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.
  • Για καλύτερα αποτελέσματα, προσπαθούμε να γυμναζόμαστε περισσότερο από μία φορά την ημέρα. Το «σπάσιμο» μιας προπόνησης 60 λεπτών σε δύο των 30 λεπτών (ή τρεις των 20 λεπτών) μέσα στην ημέρα μπορεί να είναι βολικό, αλλά και να μας βοηθήσει να κάψουμε περισσότερο λίπος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Πηγές
https://www.healthline.com/nutrition/metabolism-boosting-foods
https://www.everydayhealth.com/healthy-living/fitness/7-ways-speed-up-your-metabolism/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , ,