Σταφύλι: Ένα φρούτο που κλείνει το μάτι στην καλή μας υγεία!

Το σταφύλι, το αγαπημένο φρούτο του φθινοπώρου, είναι γνωστό ήδη από τα Ομηρικά Έπη, ενώ παράλληλα είναι στενά συνδεδεμένο και με τη θρησκεία. Πόσο καλά γνωρίζουμε, ωστόσο, τα οφέλη του για την υγεία μας;

Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, πάνω από 1.600 ευεργετικές φυσικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί σε αυτό το φρούτο, με τα κόκκινα σταφύλια, μάλιστα, λόγω των ανθοκυανινών, να περιέχουν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αντιοξειδωτικών.

Για την ακρίβεια, ένα μόλις φλιτζάνι με σταφύλι καλύπτει περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Κ, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Αποτελεί, επίσης, μια καλή πηγή βιταμίνης C, ενώ περιέχει και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο κ.ά..Λόγω αυτής της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά, τα σταφύλια ωφελούν την υγεία μας πολλαπλώς:

1. Συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων χάρη στα αντιοξειδωτικά

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε μια σειρά ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η ρεσβερατρόλη, η βιταμίνη C, η β-καροτίνη, η κερσετίνη, η λουτεΐνη και το λυκοπένιο. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης που μπορεί να υποστούν τα κύτταρα λόγω των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες που προκαλούν. Το οξειδωτικό στρες, μάλιστα, έχει συσχετιστεί με διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

2. Φροντίζουν για την καλή υγεία της καρδιάς

-Ένα φλιτζάνι με σταφύλι περιέχει 288mg καλίου, ενός μετάλλου απαραίτητου για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα. Μια μελέτη σε ενήλικες έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν υψηλότερη ποσότητα καλίου, είχαν λιγότερες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερο κάλιο.Επιπλέον, οι ενώσεις που περιέχονται στα σταφύλια μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Σε μια μελέτη σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών κόκκινων σταφυλιών την ημέρα για οκτώ εβδομάδες αποδείχθηκε ότι μειώνει την ολική και την LDL («κακή») χοληστερόλη.

3. Βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα

Τα σταφύλια, παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επιπλέον, οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορεί ακόμη και να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε μια μελέτη 16 εβδομάδων σε 38 άνδρες, όσοι έλαβαν 20 γραμμάρια εκχυλίσματος σταφυλιών την ημέρα παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.Η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με την πάροδο του χρόνου είναι, βεβαίως, ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

4. Τα σταφύλια προάγουν την υγεία των ματιών

Η ρεσβερατρόλη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να προστατεύσουν από κοινές παθήσεις των ματιών, συμπεριλαμβανομένων του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, του καταρράκτη και του γλαυκώματος.

5. Βελτιώνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση

Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου και να ενισχύσει τη μνήμη. Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 111 υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες, 250mg συμπληρώματος σταφυλιού την ημέρα βελτίωσαν σημαντικά την απόδοση σε ένα γνωστικό τεστ που μετρούσε την προσοχή και τη μνήμη.

6. Φροντίζουν για την υγεία των οστών

Τα σταφύλια περιέχουν θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία των οστών, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και η βιταμίνη Κ.

7. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη C, συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πηγές
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-grapes
https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1920/2