Σίδηρος και φυλλικό οξύ. Η «ασπίδα» για την υγεία της σύγχρονης γυναίκας

Σίδηρος και φυλλικό οξύ. Η «ασπίδα» για την υγεία της σύγχρονης γυναίκας

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι απαιτητικός για όλους. Γυναίκες και άνδρες οφείλουν να είναι σε διαρκή εγρήγορση προκειμένου να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Και ενώ αυτό, εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο, σαφέστατα είναι δυσκολότερο για το γυναικείο φύλο. Διότι οι γυναίκες καλούνται να ανταποκριθούν σε πληθώρα καθημερινών προκλήσεων, ενώ ταυτόχρονα και ο ίδιος ο οργανισμός τους υποβάλλεται σε εξίσου σοβαρές προκλήσεις, όπως η εμμηνόρροια, η κυοφορία, η εμμηνόπαυση.
Η φύση του γυναικείου οργανισμού, συνεπώς, σε συνδυασμό με όλες τις απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για φροντίδα και μια… «συμμαχία υγείας» που θα στηρίξει την γυναίκα του σήμερα.

Οι δύο δυνατοί σύμμαχοι
Σίδηρος
Ο σίδηρος θεωρείται απαραίτητο ανόργανο στοιχείο για όλους τους οργανισμούς, καθώς έχει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και είναι απαραίτητα προσθετική ομάδα για μια πληθώρα ενζύμωνκαι πρωτεϊνών, όπως η αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει οξυγόνο.
Ο σίδηρος προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής. Οι κύριες πηγές διατροφικού σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, κυρίως το βοδινό, το ψάρι (όπως ο τόνος και σολομός), τα στρείδια, το κρέας των πουλερικών και ιδίως το συκώτι.

Φυλλικό οξύ
Από την άλλη πλευρά, το φυλλικό οξύ (ή αλλιώς βιταμίνη Β9) είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη και τη σωστή διαίρεση των κυττάρων, όπως επίσης για την παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων.
Τα φασόλια και τα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ.

Πότε είναι απαραίτητα
Ο γυναικείος οργανισμός έχει σε μεγαλύτερο βαθμό ανάγκη τον σίδηρο και το φυλλικό οξύ:

  • Στην έμμηνο ρύση. Οι ανάγκες σε σίδηρο είναι αυξημένες κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, ιδίως όταν η απώλεια αίματος είναι έντονη και η διατροφή δεν περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο.
  • Στην εγκυμοσύνη. Εύλογα, στην περίοδο της εγκυμοσύνης, οι απαιτήσεις σε σίδηρο και φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς χρειάζεται να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες της μητέρας όσο και του εμβρύου. Ο σίδηροςσυμμετέχει σημαντικά στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ το φυλλικό οξύ  συμβάλλει στην πρόληψη συγγενών ανωμαλιών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.
  • Στην εμμηνόπαυση. Στην τρίτη ηλικία, γενικά, η ανάγκη για σίδηρο και φυλλικό οξύ εξακολουθεί να υφίσταται. Ειδικά για τις γυναίκες, όμως, που διανύουν το στάδιο της εμμηνόπαυσης, το φυλλικό οξύ προστατεύει από την αύξηση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιά. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ σχετίζεται με τη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας.

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου και φυλλικού οξέος
Στις παραπάνω περιόδους – και όχι μόνο – που οι ανάγκες των γυναικών σε σίδηρο και φυλλικό οξύ είναι αυξημένες και εφόσον η διατροφή δεν επαρκεί για την κάλυψη του οργανισμού, είναι σημαντική η επιλογή του ιδανικού συμπληρώματος διατροφής, που θα φροντίσει για εμάς.
Το SiderAL® Folico καλύπτει τις απαιτήσεις του γυναικείου οργανισμού σε σίδηρο και φυλλικό οξύ, ενώ ταυτόχρονα παρέχει στον οργανισμό επιπλέον βιταμίνες, όπως οι Β6, Β12 και η βιταμίνη C. Με την σουκροσωμική τεχνολογία του, το SiderAL® Folico συμβάλλει στην υψηλή απορρόφηση του σιδήρου και των βιταμινών, αποφεύγοντας τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις, που συχνά παρατηρούνται με τη χορήγηση σιδήρου.

ΠΗΓΕΣ
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/anemia-during-pregnancy/art-20114455
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/expert-answers/heavy-periods/faq-20058365
https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-get-the-facts-before-taking-folic-acid/
https://www.webmd.com/women/guide/essential-vitamins-for-women-at-every-age#1

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !