Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα

Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα

Τα εγκαύματα είναι ένα είδος τραυματισμού του δέρματος εξαιτίας της επαφής του με πηγές θερμότητας, χημικές ουσίες ή εξαιτίας του ήλιου. Ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που υποστούμε εμείς ή κάποιος οικείος μας ένα έγκαυμα;

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία ενός εγκαύματος είναι να καθοριστεί η σοβαρότητά του. Τα σοβαρά εγκαύματα χρειάζονται επείγουσα ιατρική βοήθεια, ενώ τα μικρότερα μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένη φροντίδα.

Μικρά εγκαύματα

Τα μικρά εγκαύματα παρουσιάζουν μικρή διάμετρο, επιφανειακή ερυθρότητα (όπως στο ηλιακό έγκαυμα), φουσκάλες στο δέρμα και πόνο.
Για την αντιμετώπισή τους, ακολουθούμε τις εξής συμβουλές:
1. Δροσίζουμε το έγκαυμα

  • Κρατάμε την περιοχή κάτω από δροσερό (όχι παγωμένο) τρεχούμενο νερό για περίπου 10 λεπτά.
  • Εάν το έγκαυμα είναι στο πρόσωπο, εφαρμόζουμε σε αυτό ένα δροσερό, βρεγμένο πανί μέχρι να μειωθεί ο πόνος.

πρώτες-βοήθειες-για-εγκαύματα

2. Αφαιρούμε δαχτυλίδια ή άλλα σφιχτά αντικείμενα από την καμένη περιοχή
Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό γρήγορα και απαλά, πριν πρηστεί το σημείο του εγκαύματος.

3. Δεν σπάμε τις φουσκάλες
Οι φουσκάλες βοηθούν στην προστασία από τη μόλυνση. Εάν σπάσει μία, καθαρίζουμε απαλά την περιοχή με νερό και απλώνουμε μια αντιβιοτική αλοιφή ή τζελ.
Προτιμούμε το Sofargen® Gel, ένα νέο ιατροτεχνολογικό προϊόν με αργυρούχο σουλφαδιαζίνη και νερό σε ποσοστό πάνω από 95%.
Το Sofargen® Gel μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενυδατικός παράγοντας, για να διατηρηθεί η υγρασία του τραύματος και να αποτραπούν οι μολύνσεις, αλλά και ως μέσο καθαρισμού, για να απομακρυνθούν οι νεκρωμένοι ιστοί.

4. Εφαρμόζουμε μια ενυδατική λοσιόν
Στη συνέχεια, φροντίζουμε για την περαιτέρω ενυδάτωση του δέρματος. Απλώνουμε «ταμποναριστά» στην περιοχή του εγκαύματος ενυδατική λοσιόν. Αυτή θα αποτρέψει το αίσθημα τραβήγματος και θα μας προσφέρει ανακούφιση.

5. Προστατεύουμε το έγκαυμα
Καλύπτουμε το έγκαυμα με έναν ειδικό, αποστειρωμένο επίδεσμο. Το τυλίγουμε απαλά, για να αποφύγουμε την πίεση στο καμένο δέρμα. Ο επίδεσμος κρατά τον αέρα μακριά από την περιοχή, μειώνει τον πόνο και προστατεύει το δέρμα που έχει φουσκάλες.

6. Λαμβάνουμε ένα παυσίπονο, όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη ή η παρακεταμόλη, εάν ο πόνος είναι έντονος.

πρώτες-βοήθειες-για-εγκαύματα

Σοβαρά εγκαύματα

Σοβαρά είναι τα βαθύτερα εγκαύματα, όσα εκτείνονται σε μεγάλη επιφάνεια του σώματος και καλύπτουν το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, τους γλουτούς, τη βουβωνική χώρα ή μια σημαντική άρθρωση.

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία ενός σοβαρού εγκαύματος είναι να αναζητήσουμε επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Ωστόσο, μέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθήσουμε τα παρακάτω:

  1. Προστατεύουμε το άτομο που έχει υποστεί έγκαυμα από περαιτέρω βλάβη. Βεβαιωνόμαστε ότι το άτομο που βοηθάμε δεν έρχεται σε επαφή με την πηγή του εγκαύματος. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ηλεκτρικών εγκαυμάτων, ελέγχουμε ότι η πηγή τροφοδοσίας είναι απενεργοποιημένη.
  2. Βεβαιωνόμαστε ότι το άτομο αναπνέει. Εάν δεν αναπνέει, του παρέχουμε τεχνητή αναπνοή.
  3. Αφαιρούμε κοσμήματα, ζώνες και άλλα σφιχτά αντικείμενα, ειδικά από την καμένη περιοχή και τον λαιμό. Και αυτό, καθώς τα σημεία του εγκαύματος διογκώνονται γρήγορα.
  4. Καλύπτουμε το σημείο του εγκαύματος. Χρησιμοποιούμε ένα καθαρό πανί ή επίδεσμο που έχει βραχεί με δροσερό, καθαρό νερό.
  5. Αφαιρούμε τα ρούχα από την πληγείσα περιοχή, αλλά δεν επιχειρούμε να αφαιρέσουμε τα ρούχα που έχουν κολλήσει στο δέρμα.
  6. Αποφεύγουμε να βυθίσουμε μεγάλο μέρος ή ολόκληρο το σώμα σε νερό, εάν η επιφάνεια που έχει υποστεί εγκαύματα είναι μεγάλη, γιατί είναι πιθανό να προκληθεί υποθερμία, μια σοβαρή απώλεια θερμότητας του σώματος.
  7. Παρατηρούμε το τραυματισμένο άτομο για πιθανή εκδήλωση συμπτωμάτων σοκ. Στα συμπτώματα του σοκ περιλαμβάνονται η ρηχή αναπνοή, το χλωμό δέρμα και η τάση για λιποθυμία.

 

 

 

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-burns/basics/art-20056649
https://www.healthline.com/health/first-aid-with-burns

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , , ,