Πόνος στη μέση: Αιτίες και ασκήσεις ανακούφισης

Πόνος στη μέση: Αιτίες και ασκήσεις ανακούφισης

Ο πόνος στην μέση είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι πηγαίνουν στον γιατρό ή απουσιάζουν από τη δουλειά τους. Αλλά, ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες του και ποιες ασκήσεις μπορούν να μας ανακουφίσουν;
Ο πόνος στην μέση μπορεί να είναι μέτριος έως και πολύ έντονος. Όμως, είναι πιθανό να αντανακλάται και στα πόδια και να επιδεινώνεται με την κάμψη και τη συστροφή του κορμού, την ανύψωση βάρους, την ορθοστασία ή το περπάτημα.

Ο πόνος στη μέση προκαλείται από:

Την καταπόνηση μυών ή συνδέσμων. Το συχνό σήκωμα βαριών αντικειμένων ή μια ξαφνική αδέξια κίνηση μπορεί να επηρεάσει τους μυς της μέσης και τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης. Βεβαίως, στην περίπτωση κακής φυσικής κατάστασης, η συνεχής καταπόνηση στη μέση μπορεί να προκαλέσει επώδυνους μυϊκούς σπασμούς.

Δισκοπάθεια. Οι δίσκοι λειτουργούν ως ελαστικά μαξιλαράκια μεταξύ των σπονδύλων στη σπονδυλική στήλη. Όταν το μαλακό υλικό που υπάρχει μεταξύ των δίσκων μειωθεί, τότε ενδέχεται εμφανιστούν ρωγμές, ρήξεις ή ακόμα και κήλες στους δίσκους της μέσης και του αυχένα, τα οποία προκαλούν πόνο στη μέση.

Αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει το κάτω μέρος της μέσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του χώρου γύρω από τον νωτιαίο μυελό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται σπονδυλική στένωση.

Οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση επηρεάζει την οστική μάζα, τη δομή των οστών και, έτσι, την αντοχή τους. Όταν κάποιος ταλαιπωρείται από οστεοπόρωση, λοιπόν, είναι πιθανό να προκύψουν επώδυνα κατάγματα και στη σπονδυλική στήλη.

Ποιους επηρεάζει περισσότερο ο πόνος στη μέση;

Ο πόνος στη μέση μπορεί να απασχολεί ακόμα και παιδιά και εφήβους. Είναι, όμως, γενικά πιθανότερο να εμφανιστεί σε:

  • άτομα άνω των 30 ετών
  • όσους δεν ασκούνται
  • υπέρβαρους και παχύσαρκους
  • όσους δεν διατηρούν σωστή στάση σώματος και δεν προσέχουν όταν χρειάζεται να σηκώσουν βαριά αντικείμενα
  • άτομα που είναι επιρρεπή στην κατάθλιψη
  • και καπνιστές.

4 ασκήσεις ανακούφισης

Η γυμναστική μπορεί να τονώσει τους μυς της μέσης, να βελτιώσει τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης και, κατά συνέπεια, να μας ανακουφίσει από τον πόνο.

Κάποιες από τις ασκήσεις που ενδείκνυνται στην περίπτωση αυτή, είναι οι ακόλουθες:

  1. «Μισοί» κοιλιακοί: Ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και σταυρώνουμε τα χέρια στο στήθος. Σφίγγουμε τους κοιλιακούς μυς και σηκώνουμε τους ώμους από το πάτωμα, χωρίς να βάζουμε δύναμη στα χέρια. Μένουμε για ένα δευτερόλεπτο και επιστρέφουμε. Προσέχουμε το κάτω μέρος της μέσης να εφάπτεται στο δάπεδο διαρκώς.

  2. Καθίσματα στον τοίχο: Ακουμπάμε τη μέση μας σε έναν τοίχο και γλιστράμε αργά προς τα κάτω, μέχρι να λυγίσουν ελαφρά τα γόνατά μας. Μετράμε μέχρι το 10 και επανερχόμαστε προσεκτικά.

  3. Γόνατο στο στήθος: Ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα στο πάτωμα. Φέρνουμε το ένα γόνατο στο στήθος, φροντίζοντας το κάτω μέρος της μέσης να ακουμπά συνεχώς κάτω. Μένουμε για 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε με το άλλο πόδι.

  4. Γέφυρα: Ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και με τις φτέρνες στο πάτωμα. Σφίγγουμε τους γλουτούς και τους σηκώνουμε από το πάτωμα μέχρις ότου οι ώμοι, οι γοφοί και τα γόνατα να σχηματίζουν ευθεία γραμμή. Μετράμε περίπου 6 δευτερόλεπτα και επιστρέφουμε στην αρχική θέση.

Πριν ξεκινήσουμε τις ασκήσεις, κάνουμε ένα μικρό ζέσταμα με επιτόπιο τροχάδην ή σχοινάκι.

Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης

Η αερόβια άσκηση τονώνει τους πνεύμονες και την καρδιά και υποστηρίζει την απώλεια βάρους και, μακροπρόθεσμα, την ανακούφιση από τον πόνο στη μέση. Το περπάτημα και η ποδηλασία μπορούν να μας βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στην μέση, κυρίως όμως, η κολύμβηση, καθώς το νερό δρα προστατευτικά και χαλαρωτικά στο σώμα μας.


Το Cetilar είναι κρέμα τοπικής χρήσης κατάλληλη για την αντιμετώπιση του πόνου και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας σε μυς, αρθρώσεις και τένοντες με φυσικό τρόπο.

Είναι κατάλληλη για οστεοαρθρίτιδα, μυϊκούς πόνους, τενοντίτιδα, κατά την περίοδο της αποκατάστασης από φλεγμονή ή τραυματισμούς των αρθρώσεων, τραυματισμούς κατά την άθληση.

Έχει τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα στην ανακούφιση του πόνου χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό, αλλά και εύκολη εφαρμογή.

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/diagnosis-treatment/drc-20369911
https://www.webmd.com/back-pain/ss/slideshow-exercises

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !