Πονοκέφαλος στο μέτωπο: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Πονοκέφαλος στο μέτωπο: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Ο πονοκέφαλος στο μέτωπο ταλαιπωρεί κατά διαστήματα πολλούς από εμάς. Τι μπορεί να τον προκαλεί και πώς μπορούμε να τον διαχειριστούμε;

Ο πονοκέφαλος στο μέτωπο δεν αποτελεί ξεχωριστή πάθηση. Αντιθέτως, στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται ως σύμπτωμα διαφόρων άλλων τύπων πονοκεφάλων.

Αναλυτικότερα, είναι πιθανό να παρατηρηθούν τα εξής:

Πονοκέφαλος στο μέτωπο εξαιτίας ενός πονοκεφάλου τάσης 

Ο πονοκέφαλος στο μέτωπο αποτελεί το βασικό σύμπτωμα των πονοκεφάλων τάσης, του πιο κοινού τύπου πονοκεφάλων, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων βιώνουν πονοκεφάλους αυτού του τύπου από καιρό σε καιρό.

Οι πονοκέφαλοι αυτοί έχουν, επιπλέον, και τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • πόνο που συχνά ξεκινά στους κροτάφους ή πίσω από τα μάτια
  • ένα συνεχή πόνο σε όλο το κεφάλι
  • ευαισθησία γύρω από το κεφάλι, το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, τον λαιμό και τους ώμους
  • μια αίσθηση σφιξίματος ή πίεσης στο κεφάλι.

Οι πονοκέφαλοι τάσης κρίνονται από ήπιοι έως σοβαροί και διαρκούν συνήθως από 30 λεπτά έως αρκετές ώρες. Μερικές φορές μπορεί να επιμείνουν για ημέρες ή να εμφανίζονται πολλές φορές στη διάρκεια ενός μήνα.

Για τους πονοκεφάλους τάσης ευθύνεται κυρίως το άγχος, αλλά και η κούραση, η κακή στάση του σώματος ή μυοσκελετικά προβλήματα στον αυχένα.

Όσοι υποφέρουν από τέτοιους πονοκεφάλους, μπορούν να νιώσουν καλύτερα με μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη, η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη, και μάλιστα σε συνδυασμό με καφεΐνη. Επίσης, μπορούν να κάνουν απαλό μασάζ στο κεφάλι και τον λαιμό, ένα ζεστό ντους ή να τοποθετήσουν μια ζεστή πετσέτα στο μέτωπο.

Πονοκέφαλος στο μέτωπο εξαιτίας της καταπόνησης των ματιών

Πονοκέφαλος στο μέτωπο μπορεί να προκληθεί και από την καταπόνηση των ματιών, κυρίως λόγω της παρατεταμένης χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών ή προβλημάτων στην όραση.
Στην περίπτωση των πονοκεφάλων αυτού του τύπου, συνιστάται τα άτομα να επισκεφτούν έναν οφθαλμίατρο για να διερευνήσουν εάν χρειάζονται γυαλιά ή κάποια άλλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Επίσης, προκειμένου να ξεκουράζουν τα μάτια τους, είναι καλό να :

  • κάνουν τακτικά διαλείμματα, όταν εργάζονται
  • διατηρούν την ενδεδειγμένη στάση σώματος όταν κάθονται στο γραφείο τους, να τεντώνουν τακτικά τον λαιμό, τα χέρια και την πλάτη τους
  • και να χρησιμοποιούν αντιθαμβωτικό φίλτρο προστασίας στην οθόνη του υπολογιστή τους.

Πονοκέφαλος στο μέτωπο εξαιτίας αθροιστικών πονοκεφάλων

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι είναι σπανιότεροι, αλλά και αρκετά επώδυνοι. Συνήθως ξεκινούν χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες.

Το κυριότερο σύμπτωμα των αθροιστικών πονοκεφάλων είναι ο πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού, συχνά γύρω από το μάτι, τον κρόταφο ή το μέτωπο. Είναι πιθανό, όμως, να συνοδεύονται και από βουλωμένη μύτη, καταρροή, μάτια πρησμένα ή μάτια που δακρύζουν. Αν και δεν είναι σαφής η αιτιολογία των αθροιστικών πονοκεφάλων, φαίνεται ότι μπορεί να εμφανίζονται σε οικογένειες. Επιπλέον, το αλκοόλ, το κάπνισμα και η έκθεση σε χημικές ουσίες με έντονη οσμή μπορούν να τους πυροδοτήσουν.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χορήγηση διάφορων φαρμάκων, όπως τα κορτικοστεροειδή, η οξυγονοθεραπεία κ.λπ..

Πονοκέφαλος στο μέτωπο εξαιτίας ιγμορίτιδας

Μια λοίμωξη ή μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο στο μέτωπο και ευαισθησία γύρω από το μέτωπο, τα μάγουλα και τα μάτια, πόνο που δυσκολεύει τις κινήσεις του κεφαλιού, καταρροή, βουλωμένη μύτη, πυρετό και πονόδοντο.

Για την ανακούφιση της σχετικής συμφόρησης, μπορεί κανείς να προμηθευτεί ένα διάλυμα θαλασσινού νερού ή να εισπνεύσει ατμό από ένα μπολ με ζεστό νερό.

Όποιος έχει ιγμορίτιδα που επιμένει για περισσότερο από μια εβδομάδα ή επιδεινώνεται, είναι καλό να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Το Ibutomol περιέχει 2 δραστικά συστατικά, ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη. Τα συστατικά αυτά, χάρη στην τεχνολογία παραγωγής του δισκίου, απελευθερώνονται ταυτόχρονα και δρουν συνδυαστικά, εξασφαλίζοντας αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Προσφέρει γρήγορη και πολύωρη ανακούφιση από τον ήπιο και μέτριο πόνο που σχετίζεται με κεφαλαλγία.

 

Πηγές

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321086
https://www.healthline.com/health/tension-headache

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !