Πόνοι περιόδου: Οι αιτίες και οι τρόποι ανακούφισής τους

Πόνοι περιόδου: Οι αιτίες και οι τρόποι ανακούφισής τους

Πολλές γυναίκες έχουν πόνο λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Για ορισμένες, η ενόχληση είναι ήπια. Για άλλες είναι τόσο έντονη, που παρεμποδίζει, τελικά, την καθημερινότητά τους τις ημέρες της εμμηνορρυσίας.

Ο πόνος περιόδου συνήθως ξεκινά 1-3 ημέρες πριν από την περίοδο, κορυφώνεται 24 ώρες μετά την έναρξή της και υποχωρεί 2-3 ημέρες μετά. Ο πόνος τις ημέρες αυτές αποτελεί φυσιολογική εκδήλωση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Περιλαμβάνει κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα, ενώ οι γυναίκες αναφέρουν επίσης συνεχή πόνο, πόνο που αντανακλά στη μέση, ναυτία, πονοκέφαλο και ζάλη.

Πού οφείλονται οι πόνοι της περιόδου;

1. Γενικά: Κατά τη διάρκεια της περιόδου, το τοίχωμα της μήτρας συστέλλεται πιο έντονα και συμπιέζει τα αιμοφόρα αγγεία που επενδύουν τη μήτρα, γεγονός το οποίο διακόπτει προσωρινά την παροχή αίματος και οξυγόνου στη μήτρα. Χωρίς οξυγόνο, οι ιστοί στη μήτρα απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν πόνο και, παράλληλα, παράγονται κάποιες άλλες χημικές ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες ενθαρρύνουν τους μυς της μήτρας να συστέλλονται περισσότερο, αυξάνοντας περαιτέρω το επίπεδο του πόνου.

2. Ιατρικό ζήτημα: Λιγότερο συχνά, ο πόνος περιόδου μπορεί να προκληθεί από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, όπως:

  • Η ενδομητρίωση, η οποία δημιουργείται όταν ιστός, παρόμοιος με αυτόν του ενδομητρίου που επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, βρίσκεται σε άλλα σημεία, όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες κ.α..
  • Τα ινομυώματα, μη καρκινικοί όγκοι που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα ή γύρω από τη μήτρα.
  • Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, όπου η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες μολύνονται με βακτήρια, προκαλώντας σοβαρή φλεγμονή.
  • Η αδενομύωση, όπου ο ιστός που συνήθως καλύπτει τη μήτρα αρχίζει να αναπτύσσεται εντός του μυϊκού τοιχώματος της μήτρας.

3. Συσκευή αντισύλληψης: Μια ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πόνο περιόδου κάποιες φορές, ιδίως τους πρώτους μήνες μετά από την τοποθέτησή της.

Τρόποι αντιμετώπισης του πόνου

-Παυσίπονα: Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος της περιόδου είναι αρκετά ήπιος και μπορεί να ανακουφιστεί με τη λήψη αναλγητικών, όπως η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη, σε τακτικές δόσεις. Καλό είναι οι γυναίκες να παίρνουν το πρώτο παυσίπονο την ημέρα πριν από την έναρξη της περιόδου τους, ή μόλις αισθανθούν πόνο, και να εξακολουθούν να τα παίρνουν για 2-3 ημέρες, ή μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματά τους.

-Θεραπεία τυχόν υποκείμενης ιατρικής πάθησης: Εάν ο πόνος της περιόδου οφείλεται σε υποκείμενη ιατρική κατάσταση, η αντιμετώπισή του εξαρτάται από τη θεραπεία της πάθησης αυτής.

Extra tips

Στον έλεγχο του πόνου περιόδου μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα ακόλουθα:

  • Η διακοπή του καπνίσματος, καθώς το κάπνισμα πιστεύεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση πόνων περιόδου.
  • Η άσκηση: Είναι πολύ πιθανό μια γυναίκα να μην έχει τη διάθεση να ασκηθεί κατά τη διάρκεια μιας επώδυνης εμμηνορρυσίας. Ωστόσο η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον πόνο.
  • Η εφαρμογή θερμότητας (π.χ. θερμοφόρας) στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Ένα ζεστό μπάνιο ή ντους.
  • Το ελαφρύ, κυκλικό μασάζ γύρω από το κάτω μέρος της κοιλιάς μπορεί επίσης να ανακουφίσει από τον πόνο.
  • Η διαχείριση του άγχους: Το στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμμηνορροϊκών κραμπών και τη σοβαρότητά τους. Τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα ή το πιλάτες, μπορεί να έχουν θετική επίδραση στο αίσθημα δυσφορίας.

Το Ibutomol είναι ένας καινούριος σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση του πόνου και του πυρετού.

Περιέχει 2 δραστικά συστατικά, ιβουπροφαίνη 200mg και παρακεταμόλη 500mg, τα οποία, χάρη στην ειδική τεχνολογία παραγωγής του δισκίου, απελευθερώνονται ταυτόχρονα, δρουν συνδυαστικά και εξασφαλίζουν αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Το Ibutomol είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση του ήπιου και μέτριου πόνου που σχετίζεται με ημικρανία, κεφαλαλγία, πόνους περιόδου, οδοντικό, μυϊκό και ρευματικό πόνο, συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, πονόλαιμο και πυρετό.

Πηγές
https://www.nhs.uk/conditions/period-pain/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/symptoms-causes/syc-20374938
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/diagnosis-treatment/drc-20374944

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !