Περπάτημα για καλή υγεία και αδυνάτισμα!

Περπάτημα για καλή υγεία και αδυνάτισμα!

Πώς μας ωφελεί το περπάτημα; Μπορούμε να αδυνατίσουμε περπατώντας; Αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις; Και ποιος ο ρόλος της διατροφής;

Το περπάτημα είναι μια μορφή άσκησης εύκολη, ανέξοδη, η οποία μπορεί να λάβει χώρα οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, και η οποία έχει πολλά να μας προσφέρει.Πέρα από το ότι βελτιώνει τη διάθεσή μας, όπως κάθε είδος άσκησης, μέσω της έκκρισης ενδορφινών (των ορμονών της χαράς), μπορεί να μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να ενισχύσει την υγεία μας.Ας δούμε πώς:

1. Περπάτημα και αδυνάτισμα

Με το περπάτημα μπορούμε να αυξήσουμε το κάψιμο θερμίδων ανά ημέρα. Ο αριθμός των θερμίδων που θα κάψουμε εξαρτάται, βεβαίως, από πολλούς παράγοντες, όπως το βάρος, το φύλο και η ηλικία μας, η ταχύτητα του περπατήματος κ.ά.. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες μπορούν να αδυνατίσουν κατά 6-10 κιλά μέσα σε οκτώ εβδομάδες από την έναρξη ενός προγράμματος περπατήματος, ενώ οι άνδρες τείνουν να χάνουν βάρος γρηγορότερα. Σε μια μελέτη, 11 γυναίκες μέτριου βάρους έχασαν κατά μέσο όρο 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους, μετά από 6 μήνες γρήγορου καθημερινού βαδίσματος με σταδιακή αύξηση της διάρκειας, η οποία έφτασε τη μία ώρα την ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχουσες παρουσίασαν μικρή απώλεια βάρους όταν περπατούσαν λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε στο περπάτημα μπορεί να είναι ανάλογος με την απώλεια βάρους.

2. Περπάτημα και υγεία

Πέρα από την υποβοήθηση του αδυνατίσματος, το περπάτημα έχει πολλά άλλα οφέλη, ειδικά όταν περπατάμε πολλές φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30-60 λεπτά. Συγκεκριμένα, το περπάτημα μπορεί να μειώσει την κακή (LDL) χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει την καλή (HDL) χοληστερόλη. Αυτές οι ενδείξεις μεταφράζονται σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, αλλά και σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής συνολικότερα.Βεβαίως, το περπάτημα μάς βοηθά ακόμη και στο να μην παίρνουμε βάρος όσο μεγαλώνουμε. Αυτό είναι αξιοσημείωτο καθώς το βάρος των ενηλίκων έχει την τάση να αυξάνεται κατά 0,5-1 κιλά ετησίως. Πέρα από την καθημερινή μας δραστηριότητα, 30 λεπτά έξτρα περπατήματος λοιπόν, σχετίζεται με μικρότερη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Tips για καλύτερα αποτελέσματα

Προκειμένου να αδυνατίσουμε περπατώντας, πρέπει να έχουμε υπόψη μας τις ακόλουθες συμβουλές:

1. Περπατάμε περισσότερο από ό,τι συνήθως

Για να μην αναρωτιόμαστε πόσα βήματα, πόσα χιλιόμετρα ή πόσες ώρες πρέπει να περπατήσουμε για να χάσουμε το βάρος που επιθυμούμε, έχουμε απλώς κατά νου ότι θα πρέπει να περπατάμε περισσότερο. Αν, λοιπόν, περπατούσαμε ως τώρα 3.000 βήματα σε μια τυπική ημέρα, αυξάνουμε σταδιακά τα βήματα σε 5.000 κάθε μέρα για την πρώτη εβδομάδα, σε 7.000 για τη δεύτερη κ.ο.κ.

2. Περπατάμε με εναλλαγή στον ρυθμό

Καίμε περισσότερες θερμίδες περπατώντας μερικά λεπτά γρήγορα και μερικά λεπτά χαλαρά. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι αυτή η εναλλαγή συμβάλλει σε μεγαλύτερη απώλεια, συγκριτικά με το περπάτημα με σταθερό ρυθμό.

3. Βάζουμε το περπάτημα στην καθημερινότητά μας

Για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, οφείλουμε να εντάξουμε το περπάτημα στο καθημερινό μας πρόγραμμα, ως κάτι που κάνουμε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Για παράδειγμα, παρκάρουμε λίγο πιο μακριά από τον προορισμό μας ή πηγαίνουμε για ψώνια χωρίς αυτοκίνητο.

4. Λέμε ναι στην… ανηφόρα

Όσο το περπάτημα γίνεται καθημερινή μας συνήθεια και βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση, καλό είναι να αυξάνουμε τον βαθμό δυσκολίας. Μια ενδιαφέρουσα επιλογή, λοιπόν, είναι το περπάτημα σε έδαφος με κλίση. Η επιπλέον προσπάθεια που θα χρειαστεί να καταβάλουμε θα κάψει περισσότερες θερμίδες και, ανάλογα με το βάρος μας, μπορεί επίσης να κάψει περισσότερο λίπος. Επιπλέον, αυτού του είδους το περπάτημα θα αυξήσει τον καρδιακό μας ρυθμό, θα «σμιλέψει» τους γλουτούς μας και θα γυμνάσει τους τετρακέφαλούς μας.

Άλλα tips για να παραμένει το περπάτημα ενδιαφέρον και αποτελεσματικό

  • Αλλάζουμε κάθε τόσο τη διαδρομή μας: Περπατάμε σε διαφορετική γειτονιά ή ακολουθούμε τη συνήθη μας διαδρομή αντίστροφα.
  • Χωρίζουμε τον χρόνο περπατήματος: Εάν ο στόχος μας είναι να περπατήσουμε 60 λεπτά την ημέρα, χωρίζουμε αυτήν τη φορά σε δύο μισάωρα.
  • Αλλάζουμε την ώρα που περπατάμε: Εάν περπατάμε συνήθως το πρωί, δοκιμάζουμε το βράδυ, ή αντίστροφα.
  • Περπατάμε με παρέα ή ακούγοντας μουσική, προκειμένου να διασκεδάζουμε παράλληλα.

Ο ρόλος της διατροφής

Ενώ το ίδιο το περπάτημα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό όταν συνδυάζεται με μια δίαιτα περιορισμένη σε θερμίδες. Πολλαπλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το περπάτημα προάγει την απώλεια βάρους, ειδικά όταν συνδυάζεται με δίαιτα χαμηλών θερμίδων.Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων, άτομα με παχυσαρκία περιόρισαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 500-800 την ημέρα και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία περπατούσε 3 ώρες την εβδομάδα, ενώ η άλλη δεν περπατούσε. Ενώ και οι δύο ομάδες έχασαν σημαντική ποσότητα σωματικού βάρους, τα άτομα στην ομάδα του περπατήματος έχασαν περίπου 1,8 κιλά περισσότερο, κατά μέσο όρο, από τους υπόλοιπους.

Για περπάτημα με ρυθμό, ενέργεια και αντοχές, SiderAL® Sport! Το SiderAL® Sport είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και βιοτίνη. Χρησιμοποιεί σουκροσωμική τεχνολογία, χάρη στην οποία:

– Εξασφαλίζεται υψηλή απορρόφηση του σιδήρου και των βιταμινών από τον οργανισμό.

– Αποφεύγονται οι ενοχλητικές ανεπιθύμητες ενέργειες που συχνά εμφανίζουν τα σκευάσματα που περιέχουν σίδηρο (όπως πόνος στο στομάχι, ναυτία, μαύρα κόπρανα, δυσκοιλιότητα κ.ά κ.λπ.).

Περπατάμε, βελτιώνουμε την υγεία και τη διάθεσή μας και, γιατί όχι, χάνουμε και τα περιττά κιλά που μας ταλαιπωρούν!

Πηγές
https://www.healthline.com/nutrition/can-you-lose-weight-by-walking-an-hour-a-day
https://www.menshealth.com/weight-loss/a28006620/walking-for-weight-loss/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
πρωτεΐνη

Πρωτεΐνη: Ο ρόλος της στην αθλητική διατροφή

Τα σπορ του καλοκαιριού