Παιδί και σχολείο: Συμβουλές για όλους τους γονείς!

Παιδί και σχολείο: Συμβουλές για όλους τους γονείς!

Καθώς το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς έχει χτυπήσει, είναι πιθανό μικροί και μεγάλοι να νιώθουμε έντονο στρες. Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια ομαλή επιστροφή στο σχολείο για τα παιδιά μας;

Σαφώς, η επιστροφή στο αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα με την έναρξη των σχολείων είναι πάντα μια πρόκληση μετά από την ανεμελιά του καλοκαιριού.

Αν εξαιρέσουμε την ημέρα του αγιασμού, η οποία συνοδεύεται συνήθως από τον ενθουσιασμό των παιδιών για την επανασύνδεση με τους φίλους και συμμαθητές τους, οι υπόλοιπες ημέρες απαιτούν σχετική προετοιμασία, σε πρακτικό, σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο, ώστε να κυλήσουν απρόσκοπτα.

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε: 

1. Οργανώνουμε εγκαίρως την πρωινή ρουτίνα

Έχοντας περάσει πολλούς μήνες με τηλεκπαίδευση την προηγούμενη σχολική χρονιά, είναι πιθανό τα παιδιά μας να… αναπολούν τις ημέρες που έκαναν μάθημα με τις πιτζάμες τους στον καναπέ και να νιώθουν μια άρνηση όσον αφορά τη διαδικασία του πρωινού ξυπνήματος και της μετάβασης στο σχολείο.Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε το έδαφος εγκαίρως. Λίγες ημέρες πριν τον αγιασμό, φροντίζουμε να ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι των παιδιών κάθε μέρα και λίγο νωρίτερα. Έπειτα, παρατηρούμε πόση ώρα χρειάζονται κατά προσέγγιση μέχρι να πλυθούν, να ντυθούν και να πάρουν το πρωινό τους, και υπολογίζουμε ποια θα είναι η ιδανική ώρα ξυπνήματος όταν πλέον αρχίσουν τα μαθήματα.

2. Προετοιμαζόμαστε από το προηγούμενο βράδυ

Προκειμένου το πρωινό μας πρόγραμμα να κυλά χωρίς άγχος, μια καλή ιδέα είναι να τακτοποιούμε από το προηγούμενο βράδυ ορισμένες εκκρεμότητες. Για παράδειγμα, προτρέπουμε τα παιδιά μας να ετοιμάσουν τη σχολική τσάντα τους, να διαλέξουν τα ρούχα που θα φορέσουν και να θέσουν σε λειτουργία το ξυπνητήρι τους. Εμείς, από την άλλη, μπορούμε να ελέγξουμε ότι δεν μας λείπει κάτι από τα τρόφιμα που θα χρειαστούμε για το πρωινό και προετοιμάζουμε, εφόσον είναι δυνατό, το κολατσιό που θα πάρουν μαζί τους.

3. Απαντάμε στις απορίες των παιδιών

Η πανδημία προκάλεσε άγχος σε όλους, με τα μικρότερα παιδιά, ωστόσο, να είναι πιθανότερο να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία κατανόησης της κατάστασης και να διακατέχονται από ανησυχίες σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η φετινή σχολική χρονιά. Αφιερώνουμε χρόνο, λοιπόν, να τους εξηγήσουμε ότι για κάποιους μήνες πέρυσι ήταν ασφαλέστερο να μείνουν σπίτι, ενώ ότι τώρα μπορούν να επιστρέψουν, τηρώντας πάντοτε τα γνωστά μέτρα προστασίας.

4. Δίνουμε βαρύτητα στη σωματική και συναισθηματική προστασία των παιδιών από την COVID-19

-Με την επιστροφή των παιδιών μας στο σχολείο, είναι καλό να τους υπενθυμίσουμε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, της χρήσης μάσκας και της αποφυγής συνωστισμού, όσο αυτό είναι εφικτό. -Επιπλέον, φροντίζουμε για τη διατήρηση της συναισθηματικής τους ισορροπίας. Δεδομένου ότι πολλοί παιδιά πέρασαν πολύ χρόνο με τους γονείς τους στα διαστήματα της καραντίνας, είναι πιθανό με τη διά ζώσης εκπαίδευση να νιώσουν μοναξιά. Για να μην συμβεί αυτό, επιδιώκουμε χρόνο για οικογενειακές συναντήσεις. Η καθιέρωση, για παράδειγμα, του «τρώμε όλοι μαζί το βράδυ», μπορεί να αποτελέσει την κατάλληλη αφορμή ώστε τα παιδιά να εκφράσουν τις όποιες ανησυχίες τους και να νιώσουν συναισθηματική ασφάλεια.

5. Εφαρμόζουμε καλές συνήθειες όλο τον χρόνο

Εκτός από την οργάνωση που απαιτείται πριν το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στο τρίπτυχο διατροφή-άσκηση-ύπνος, εάν θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας την απαραίτητη ενέργεια στη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς.

-Όσον αφορά τη διατροφή, φροντίζουμε τα γεύματα στο σπίτι, αλλά και τα σνακ του σχολείου, να περιλαμβάνουν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, οι βιταμίνες Β, C και D. Επιπλέον, προτρέπουμε τα παιδιά μας να ενυδατώνονται επαρκώς, αλλά και να αποφεύγουν τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

-Παράλληλα, εφόσον η ηλικία τους το επιτρέπει, εντάσσουμε στο πρόγραμμά τους οποιαδήποτε μορφή άσκησης επιθυμούν. Αλλά, ακόμα και αν δεν είναι φαν της άσκησης, παρακινούμε τα παιδιά μας να περπατήσουν μαζί μας ή να μας συνοδεύσουν σε μια ποδηλατάδα. Όπως και να έχει, λίγα λεπτά άσκησης την ημέρα θα συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και της ενέργειάς τους, στην εκτόνωση του άγχους τους, αλλά και στη βελτίωση της διάθεσής τους.

-Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό τα παιδιά μας να απολαμβάνουν επαρκή και ποιοτικό ύπνο κάθε βράδυ. Οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου τη νύχτα, ενώ οι μικρότεροι μαθητές τουλάχιστον 9.

Πηγές
https://www.cdc.gov/media/releases/2021/p0823-back-to-school-covid-19.html

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !