Ουρολοιμώξεις. Γιατί είναι συχνότερες το καλοκαίρι;

Ουρολοιμώξεις. Γιατί είναι συχνότερες το καλοκαίρι;

Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε συνδυασμό διαφόρων παραγόντων, όπου κεντρικό ρόλο παίζουν η αυξημένη εφίδρωση, με την αφυδάτωση που επιφέρει, και τα βακτήρια που πολλαπλασιάζονται εύκολα σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας.

Επιπλέον, το καλοκαίρι οι ουρολοιμώξεις παρουσιάζουν αύξηση και λόγω των μπάνιων στη θάλασσα ή σε πισίνες, οι οποίες μπορεί να είναι γεμάτες μικρόβια ή να μη συντηρούνται κατάλληλα. Αν αυτό το συνδυάσουμε με το βρεγμένο μαγιό, το οποίο συνήθως δεν αλλάζουμε μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι, αλλά και την υγρασία που αναπτύσσεται, τότε γίνεται ξεκάθαρο το γιατί πολλαπλασιάζονται τόσο εύκολα τα μικρόβια κατά τους θερινούς μήνες.
Η ουρολοίμωξη οφείλεται σε μικρόβια, τα οποία εισέρχονται από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη, όπου εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί στις γυναίκες εξαιτίας της ανατομίας τους, καθώς η ουρήθρα τους έχει μικρότερο μήκος σε σχέση με την ανδρική, ενώ η θέση της (κοντά στον κόλπο και τον πρωκτό) διευκολύνει την προσέγγιση μικροβίων.
Επιπλέον, η τριβή που προκαλείται κατά τις σεξουαλικές επαφές, οι οποίες συνήθως είναι αυξημένες το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την ελλιπή τήρηση των κανόνων υγιεινής, είναι ένας ακόμα πρόσθετος παράγοντας που μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση λοιμώξεων του ουροποιητικού.
Το ίδιο ισχύει, όμως, και για το υπερβολικό σαπούνισμα των ευαίσθητων περιοχών. «Όταν κάνει ζέστη, μπορεί κάποιος να κάνει μπάνιο πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Σαπουνίζοντας, όμως, τόσο συχνά την ουρογεννητική περιοχή, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο δέρμα της περιοχής (υπάρχουν και “καλά” βακτήρια που δρουν προστατευτικά), ανοίγοντας τον δρόμο στην εγκατάσταση μικροβίων, μυκήτων ή ιών», εξηγεί ο Δρ. Ηρακλής Πούλιας, χειρουργός-ουρολόγος. 

Συμπτώματα
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα. Ωστόσο, όταν αυτό συμβαίνει, μπορεί να περιλαμβάνουν την επίμονη ανάγκη ούρησης, μικρή ποσότητα ούρων, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, δυσώδη ούρα, θολά ούρα, ούρα με αίμα, πυελικό πόνο στις γυναίκες και πόνο στο ορθό στους άνδρες.  

Πρόληψη
Η πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού είναι συνώνυμη της καλής υγιεινής. Στις τουαλέτες δημοσίας χρήσης, τις οποίες επισκεπτόμαστε συχνά σε νησιά ή οργανωμένες παραλίες, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα κάλυμμα (και σε καμία περίπτωση δεν καθόμαστε στο καπάκι). Επιπλέον, σκουπιζόμαστε από εμπρός προς τα πίσω, έτσι ώστε να μην εξαπλωθούν τα βακτήρια σε μέρη που δεν πρέπει.
Επιπλέον, χρειάζονται τακτικά ντους, αφήνοντας να τρέξει αρκετό νερό. Ωστόσο, είμαστε προσεκτικοί ως προς την τριβή της ευαίσθητης περιοχής. Αποφεύγουμε, δε, τα αρωματισμένα προϊόντα και προτιμούμε τα βαμβακερά εσώρουχα.
Σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής, χρησιμοποιούμε αμέσως μετά την τουαλέτα, έτσι ώστε οποιαδήποτε βακτήρια θα μπορούσαν να έχουν εισέλθει στο ουροποιητικό σύστημα, να παραμείνουν έξω από τον οργανισμό. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε προστασία (διαφράγματα ή προφυλακτικά με σπερματοκτόνο δράση), ειδικά αν υπάρχει προϊστορία σε ουρολοιμώξεις.

– Ειδικά σε όσους κάνουν μπάνιο σε πισίνα, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά τα παρακάτω:
Πριν μπείτε πισίνα, κάντε ντους με καθαρό νερό και σαπούνι, αν είναι δυνατόν. Ενήλικες και παιδιά επιβάλλεται να είναι πολύ καθαροί μετά τη χρήση τουαλέτας, καθώς ακόμα και μια ελάχιστη ποσότητα περιττωμάτων μπορεί να καταλήξει στην πισίνα. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας στο παιδί.
Αν συμβεί κάποιο ατύχημα, ενημερώστε άμεσα τους υπεύθυνους του χώρου, έτσι ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την απολύμανση της πισίνας.
Επιπλέον, για να μειώσετε συγκεκριμένα τις πιθανότητες για ουρολοίμωξη, μην παραμένετε με το ίδιο, βρεγμένο μαγιό όλη τη μέρα. Αλλάξτε με ένα στεγνό μαγιό ή άλλο ρούχο όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το κολύμπι και πλύνετε καλά το μαγιό σας μετά από κάθε χρήση.

Πηγές
https://www.cdc.gov/antibiotic-use/community/for-patients/common-illnesses/uti.html
https://www.cdc.gov/healthywater/observances/rwipw_2010/index.html

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !