Οι δέκα απαράβατοι κανόνες για να απαλλαγείτε από τις καούρες

Οι δέκα απαράβατοι κανόνες για να απαλλαγείτε από τις καούρες

Παραμονεύει σε όλα τα γιορτινά τραπέζια και όχι μόνο, αφού μπορεί να εμφανιστεί μετά από ένα λουκούλειο γεύμα που περιλαμβάνει βαριά και πικάντικα φαγητά με αρκετά λιπαρά.

Ο λόγος για τις καούρες, οι οποίες είναι ικανές να μετατρέψουν το φαγητό από απόλαυση… σε εφιάλτη, καθώς προκαλούν έντονο κάψιμο στον οισοφάγο και «επιστροφή» του φαγητού από το στομάχι προς το στόμα.
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, 4 στους 10 Έλληνες υποφέρουν από καούρες και δυσπεψίες μετά από την κατανάλωση ορισμένων φαγητών και ποτών ή μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

Πού οφείλονται
Η καούρα συμβαίνει όταν περιεχόμενο του στομάχου που είναι όξινο γιατί περιέχει γαστρικό οξύ, παλινδρομεί προς τον οισοφάγο δηλ. το σωλήνα που μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στομάχι.

Όταν καταπίνουμε, μια ζώνη μυών που περιβάλλουν το κάτω μέρος του οισοφάγου (κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας) χαλαρώνει και επιτρέπει στις τροφές και στα υγρά να ρέουν προς το στομάχι μας. Στη συνέχεια, οι μυς αυτοί συστέλλονται και πάλι.

  • Αν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας χαλαρώνει ασυνήθιστα ή είναι αδύναμος, τότε είναι πιθανό οξύ από το στομάχι να γυρίσει προς τον οισοφάγο (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) και να προκαλέσει καούρα. Αυτό το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όταν ο ασθενής σκύβει ή ξαπλώνει, λόγω της βαρύτητας που “βοηθάει” το γαστρικό υγρό να εισέλθει στον οισοφάγο.

Πώς να τις αποφύγετε
Για καλή χώνεψη χωρίς καούρες υπάρχουν ορισμένοι κανόνες, οι οποίοι, αν τηρηθούν κατά γράμμα από τους πάσχοντες, μπορεί να υψώσουν ασπίδα προστασίας.

Ναι στα συχνά και μικρά γεύματα
Το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα μικρά και συχνά γεύματα, σε αντίθεση με τα μεγάλα γεύματα που αυξάνουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης και δυσπεψίας.

Όχι στις ύποπτες τροφές
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών φαίνεται ότι αυξάνει τα οξέα στο στομάχι, τα οποία με την σειρά τους παλινδρομούν προς τον οισοφάγο δημιουργώντας ένα έντονο αίσθημα καύσου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγονται τα σκόρδα, η καφεΐνη, οι σοκολάτες, τα εσπεριδοειδή, τα καυτερά, τα τηγανητά, τα όξινα και τα λιπαρά.

Όχι στο κάπνισμα μετά το φαγητό
Πολλοί έχουν τη συνήθεια μετά από ένα γεύμα να ανάβουν ένα τσιγάρο, καθώς με τον τρόπο αυτό πιστεύουν ότι θα χωνέψουν καλύτερα. Όμως, αυτή η τακτική είναι λανθασμένη, καθώς η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα και έτσι το φαγητό να «ανεβαίνει» πιο εύκολα από το στομάχι στον οισοφάγο.

Όχι στα αναψυκτικά, με μέτρο το αλκοόλ
Τα αναψυκτικά που περιέχουν ανθρακικό, αλλά και το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να χαλαρώσουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Μην κλείνετε τα μάτια σας
Όσο και να θέλετε να παραδοθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα μετά από το φαγητό, μην το κάνετε, καθώς έτσι διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Μπορείτε να παρεμποδίσετε την παλιδρόμηση ανυψώνοντας το πάνω μέρους του κρεβατιού. Η προσθήκη περισσότερων μαξιλαριών δεν φαίνεται να βοηθά.

Κάντε έναν μικρό περίπατο
Ένας μικρός περίπατος αμέσως μετά από ένα τραπέζι διευκολύνει την πέψη, μειώνοντας τον κίνδυνο καούρας και δυσπεψίας.

Ελέγξτε το βάρος σας
Διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν παραπανίσια κιλά ταλαιπωρούνται έως και 2-3 φορές πιο συχνά από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος.

Φοράτε χαλαρά ρούχα
Τα σφιχτά ρούχα αλλά και οι ζώνες που πιέζουν έντονα την κοιλιά μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση και να προκαλέσουν παλινδρόμηση.

Ποτέ φαγητό πριν τον ύπνο
Μην τρώτε και μην πίνετε για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο τροφές ή ροφήματα που μπορεί να προκαλέσουν καούρα.

Γρήγορη ανακούφιση
Για γρήγορη ανακούφιση από την καούρα, τις αναγωγές, την υπερέκκριση οξέος και την δυσπεψία, μπορείτε να λάβετε το Gerdoff® της WinMedica, το οποίο, χάρη στην πρωτοποριακή και μοναδική σύνθεσή του, δρα ταυτόχρονα σε οισοφάγο και στομάχι.
Περιέχει τρία δραστικά συστατικά: υαλουρονικό οξύ, θειική χονδροϊτίνη και υδροξείδιο του αργιλίου, που προστατεύουν το βλεννογόνο και προάγουν τη διαδικασία επούλωσής του, ενυδατώνοντας και δημιουργώντας έναν προστατευτικό φραγμό στον οισοφάγο, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζεται η οξύτητα του στομάχου.

ΠΗΓΕΣ
https://www.verywellhealth.com/indigestion-vs-heartburn-1742319
https://www.everydayhealth.com/digestive-health/heartburn-and-indigestion-whats-the-difference.aspx
https://www.healthline.com/symptom/indigestion
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heartburn/in-depth/heartburn-gerd/art-20046483
http://www.eligast.gr/wp-content/uploads/2019/03/2008_gopn.pdf[/