Μπάρες δημητριακών: Νόστιμες και θρεπτικές!

Μπάρες δημητριακών: Νόστιμες και θρεπτικές!

Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν το κατάλληλο σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Ποιες είναι προτιμότερο να επιλέγουμε; Και πώς μπορούμε να φτιάξουμε μπάρες μόνοι μας;

Στο εμπόριο, διατίθενται μπάρες δημητριακών με διαφορετικό διατροφικό προφίλ, ανάλογα με τα συστατικά που περιέχουν.

Για παράδειγμα, υπάρχουν μπάρες δημητριακών με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες, αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη. Υπάρχουν, όμως, και μπάρες που περιέχουν πολλά λιπαρά και πολλές θερμίδες, μαζί με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Για να μην… χανόμαστε, λοιπόν, στην προσπάθεια επιλογής, ας έχουμε στην κορυφή της λίστας μας τις μπάρες δημητριακών με γκρανόλα. Aς δούμε γιατι!

Τι περιέχουν οι μπάρες δημητριακών με γκρανόλα;

Η γκρανόλα είναι ένα μείγμα βρώμης, ξηρών καρπών και γλυκαντικού (π.χ. ζάχαρη ή μέλι). Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διογκωμένο ρύζι, αποξηραμένα φρούτα, σπόρους, μπαχαρικά, βούτυρο ξηρών καρπών, τσιπς σοκολάτας κ.ά..Οι μπάρες δημητριακών με γκρανόλα είναι, γενικά, πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε. Ειδικότερα, οι μπάρες δημητριακών με ξηρούς καρπούς και σπόρους περιέχουν υψηλότερη ποσότητα πρωτεϊνών, ενώ εκείνες με ποικιλία δημητριακών ολικής άλεσης είναι καλές πηγές φυτικών ινών.

mpares-dimitriakwn

Γιατί να επιλέξω μπάρες δημητριακών με γκρανόλα για σνακ;

Τα βασικά συστατικά τους, όπως η βρώμη, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα αμύγδαλα, ωφελούν πολλαπλά την υγεία μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι μπάρες δημητριακών αυτού του τύπου:

1. Μας προσφέρουν αίσθημα κορεσμού. Οι μπάρες δημητριακών ανήκουν στην κατηγορία των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου μας και αυξάνουν τον χρόνο της πέψης. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να ελέγχουμε την όρεξή μας για φαγητό και, μακροπρόθεσμα, να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος.

2. Συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία μας. Μεταξύ άλλων:

  • Η βρώμη είναι μια καλή πηγή β-γλυκάνης. Η β-γλυκάνη μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της κακής (LDL) χοληστερόλης και, συνεπώς, την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
  • Τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση και τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα με παχυσαρκία ή προδιαβήτη.
  • Η γκρανόλα έχει βρεθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα των υγιών βακτηρίων του εντέρου.
  • Συστατικά, όπως οι σπόροι chia και τα καρύδια Βραζιλίας, είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών (π.χ. σεληνίου, βιταμίνης Ε), τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή.

3. Παρέχουν ενέργεια. Οι μπάρες δημητριακών εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια πριν από την προπόνηση, ή σε κάθε περίπτωση που χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση.

4. Μεταφέρονται εύκολα. Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν την ιδανική επιλογή για αθλητές, πεζοπόρους και ταξιδιώτες, καθώς αποθηκεύεται εύκολα και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά και για όσους… «τρέχουν» να προλάβουν τις καθημερινές υποχρεώσεις τους.

mpares-dimitriakwn

Kαι μια εύκολη… συνταγή 

Για νόστιμες, θρεπτικές και κυρίως… χειροποίητες μπάρες με γκρανόλα, θα χρειαστούμε:

  • 1 φλιτζάνι κρεμώδες φυσικό φιστικοβούτυρο ή βούτυρο κάσιους
  • 2/3 φλιτζανιού μέλι*
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 ½ φλιτζάνια βρώμη
  • 3 κουταλιές της σούπας θρυμματισμένα φιστίκια ή κάσιους
  • 1/3 φλιτζανιού τσιπς μαύρης σοκολάτας

*Για vegan εκδοχή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καστανό σιρόπι ρυζιού.

Για την εκτέλεσή τους, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  1. Στρώνουμε ένα ταψί 8×8 με λαδόκολλα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το φιστικοβούτυρο, το μέλι, τη βανίλια και το αλάτι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3.  Προσθέτουμε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και τα κομματάκια σοκολάτας. Το μείγμα μπορεί να φαίνεται στεγνό στην αρχή, αλλά συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί.
  4. Όταν ενωθεί, πιέζουμε το μείγμα στο ταψί για να έχει παντού το ίδιο πάχος, χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας και μια σπάτουλα.
  5. Αφήνουμε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  6. Στη συνέχεια κόβουμε το μείγμα σε μπάρες, τις οποίες διατηρούμε στο ψυγείο.

Πηγές
https://www.healthline.com/nutrition/is-granola-healthy
https://www.bobsredmill.com/blog/healthy-living/types-of-breakfast-bars/
https://www.loveandlemons.com/granola-bars-recipe/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
φυλλικό-οξύ

Φυλλικό οξύ : Τι είναι και ποιες τροφές το περιέχουν;

εργαζόμενη-γυναίκα-διατροφή

Εργαζόμενη γυναίκα : Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες της;

, , ,