Μικροτραυματισμοί των παιδιών: Πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε;

Το έχουμε ζήσει όλοι οι γονείς: Γυρίζουμε το βλέμμα μας αλλού για κλάσματα του δευτερολέπτου και το αποτέλεσμα είναι γδαρμένα χέρια και πόδια, καρούμπαλα, φωνές και κλάματα! Τι πρέπει να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση… επείγουσας ανάγκης; Πώς αντιμετωπίζουμε τους μικροτραυματισμούς των παιδιών;

Το να είναι κανείς γονιός είναι εξαιρετικά απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα και συναρπαστικό. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε το «ταλέντο» μας στη μαγειρική, το παιχνίδι και τη μελέτη;

Πώς αλλιώς θα εξελίσσαμε τις δεξιότητές μας ως προσωπικού σοφέρ και ψυχολόγου; Και, τελικά, πώς θα καταφέρναμε να μην παθαίνουμε σοκ στη θέα μιας ανοιχτής πληγής που αιμορραγεί;

Ιδίως όσον αφορά τα «ιατρικά» περιστατικά, προκειμένου να έχουμε μια ιδέα για το τι… να περιμένουμε, ας δούμε τις συχνότερες αιτίες μικροτραυματισμών των παιδιών μας:

  1. Οι πτώσεις: Τα μικρά παιδιά δεν έχουν κατακτήσει ακόμα τον έλεγχο της κίνησής τους ούτε και την ικανότητα ισορροπίας. Οι πτώσεις μπορούν να προκύψουν, επομένως, παντού και ανά πάσα στιγμή, ενώ το σημείο στο οποίο «θα προσγειωθούν» μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους.
  2. Οι συγκρούσεις: Τα περισσότερα παιδιά πέφτουν πάνω σε κάτι συνέχεια! Συνήθως σκοντάφτουν σε τοίχους, πόρτες ή έπιπλα, ή μπορεί να συγκρουστούν με κάποιο άλλο παιδί στη διάρκεια ενός ομαδικού παιχνιδιού, μιας προπόνησης, ενός αγώνα κ.λπ..
  3. Τα κοψίματα και τα τρυπήματα: Τα παιδιά κόβουν ή τρυπούν τα δάχτυλά τους πολύ συχνά. Τα περισσότερα από αυτά τα τραύματα τσούζουν, αλλά συνήθως επουλώνονται αρκετά γρήγορα.

Και… οι πρώτες βοήθειες για τους μικροτραυματισμούς των παιδιών

● Κοψίματα, αμυχές, εκδορές

Τι πρέπει να κάνουμε: Εάν υπάρχει ένα μικρό ξένο αντικείμενο στο κόψιμο (όπως ένα κομμάτι γυαλιού), προσπαθούμε να το αφαιρέσουμε με τσιμπιδάκι αποστειρωμένο σε οινόπνευμα. Καθαρίζουμε την πληγή με νερό, τη στεγνώνουμε και εφαρμόζουμε σκεύασμα με αντιμικροβιακή δράση. Την καλύπτουμε με έναν αποστειρωμένο επίδεσμο και δεν ξεχνάμε να αλλάζουμε τον επίδεσμο καθημερινά.Τι να μην κάνουμε: Δεν τρίβουμε την πληγή με αντισηπτικό, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου (το γνωστό μας «οξυζενέ») ή το οινόπνευμα. Κάτι τέτοιο θα τσούξει και μπορεί να επιδεινώσει το τραύμα. 

● Πληγή που αιμορραγεί

Τι πρέπει να κάνουμε: Ξεπλένουμε την πληγή με νερό, βάζουμε ταμποναριστά μια αντιμικροβιακή αλοιφή και τοποθετούμε έναν επίδεσμο ή ψεκάζουμε με αντιμικροβιακό σπρέυ. Εάν δούμε αίμα στον επίδεσμο, εφαρμόζουμε άμεση πίεση στο σημείο με ένα επίθεμα, μια αποστειρωμένη γάζα ή με ένα οποιοδήποτε ύφασμα για να σταματήσουμε την αιμορραγία.Τι να μην κάνουμε: Και σε αυτή την περίπτωση μικροτραυματισμού δεν χρησιμοποιούμε οινόπνευμα ή υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το οινόπνευμα θα προκαλέσει τσούξιμο, κάτι που θα δυναμώσει την ένταση… του κλάματος, ενώ το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να βλάψει το δέρμα, αποτρέποντας την επούλωση.Πότε πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια: Εάν μια πληγή είναι μεγάλη και η αιμορραγία δεν σταματά ή υπάρχει βαθιά ενσφηνωμένο ξένο σώμα απευθυνόμαστε στον γιατρό μας.  

● Χτύπημα στο κεφάλι

Τι πρέπει να κάνουμε: Ελέγχουμε ότι το παιδί μας έχει συνείδηση ​​και ότι επικοινωνεί. Εφαρμόζουμε μια σακούλα με πάγο για 20 λεπτά για να μειώσουμε τυχόν οίδημα. Ζητάμε ιατρική βοήθεια εάν υπάρχει αλλαγή στις κόρες των ματιών του (π.χ. αν δεν αντιδρούν στο φως), εάν κάνει εμετό συχνά, εάν δεν θέλει να φάει ή εάν αισθάνεται ζάλη. Επίσης εάν έχει επιδεινούμενο πονοκέφαλο. Τι να μην κάνουμε: Δεν αφήνουμε το παιδί να αθληθεί. Ακόμα κι αν αισθάνεται καλύτερα, το παροτρύνουμε να ξεκουραστεί. 

● Μικρο-εγκαύματα

Σε αυτή την περίπτωση, το δέρμα του παιδιού μπορεί να είναι πολύ κόκκινο και να έχει εμφανίσει φουσκάλες.Τι πρέπει να κάνουμε: Κρατάμε την περιοχή κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό για 10-15 λεπτά για να ανακουφίσουμε τον πόνο και να σταματήσουμε τη φλεγμονή. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε μια αντιβιοτική αλοιφή που θα απαλύνει το έγκαυμα και θα βοηθήσει τα κύτταρα του δέρματος να αναγεννηθούν. Αν σχηματιστούν φουσκάλες, δεν τις σπάμε, καθώς αποτελούν ένα «φράγμα» που βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης. Αφού σκάσουν μόνες τους, εφαρμόζουμε ξανά αλοιφή με αντιβιοτική δράση και σκεπάζουμε το έγκαυμα με καθαρό επίδεσμο.Τι δεν πρέπει να κάνουμε: Δεν βάζουμε ποτέ πάγο απευθείας στα εγκαύματα.

Το Sofargen® σε spray ή gel είναι ένα σύγχρονο ιατροτεχνολογικό προϊόν για την αντιμετώπιση δερματικών μικροτραυμάτων, ιδίως αμυχών, γδαρσιμάτων, κοψιμάτων, επιφανειακών τραυμάτων, εγκαυμάτων και γενικά λύσεων της συνέχειας του δέρματος.

Το Sofargen® Spray περιέχει δυο κύρια συστατικά, τον καολίνη και την αργυρούχο σουλφαδιαζίνη. Ο καολίνης καλύπτει το τραυματισμένο δέρμα με προστατευτική κρούστα και ταυτόχρονα αποστραγγίζει και απορροφά τα εξιδρώματα.

Η αργυρούχος σουλφαδιαζίνη, χάρη στην ευρεία αντιμικροβιακή της δράση, αποτρέπει τη μόλυνση του τραύματος.

Το Sofargen® Gel περιέχει αργυρούχο σουλφαδιαζίνη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό προσφέροντας προστασία από τα μικρόβια και ενυδάτωση της πληγής. Ταυτόχρονα δημιουργεί ένα αίσθημα δροσιάς και ανακούφισης στο τραυματισμένο δέρμα γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για εγκαύματα.

Η σύνθεση του Sofargen® διευκολύνει και επιταχύνει τη φυσική επούλωση με ασφάλεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις φάσεις επούλωσης μιας πληγής και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των μικροτραυματισμών στα παιδιά.

Πηγές
https://www.parents.com/health/injuries/first-aid/first-aid-tips-for-common-kid-injuries/
https://www.realsimple.com/health/first-aid-health-basics/minor-injuries
https://www.healthpartners.com/blog/most-common-childhood-injuries/