Οι πιθανότητες να τραυματιστούν τα μικρά παιδιά στο σπίτι είναι αυξημένες, καθώς εκεί περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους. Ποια είναι τα συνηθέστερα ατυχήματα στο σπίτι και πώς μπορούμε να τα αποτρέψουμε;
Τα παιδιά μπορεί να τραυματιστούν οπουδήποτε μέσα ή γύρω από το σπίτι. Και αυτό διότι αδυνατούν να εκτιμήσουν τους πιθανούς κινδύνους, πολλές φορές λόγω της περιορισμένης αντίληψής τους για τον περιβάλλοντα χώρο, της έλλειψης εμπειρίας, αλλά και λόγω των ιδιαιτεροτήτων του αναπτυξιακού σταδίου στο οποίο βρίσκονται (π.χ. κακός συντονισμός, έλλειψη ισορροπίας κ.λπ.).Για την ακρίβεια, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμό στο σπίτι, με τα αγόρια να έχουν τα… πρωτεία. Από τα συνηθέστερα μικρο-ατυχήματα στο σπίτι είναι οι πτώσεις, τα κοψίματα, τα εγκαύματα και η κατάποση ξένων αντικειμένων.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προλάβουμε τα ατυχήματα παιδιών στο σπίτι. Η διαρκής επίβλεψη του παιδιού και η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος είναι οι βασικότεροι. Ωστόσο, αξίζει να εξετάσουμε τους τρόπους προστασίας των παιδιών για κάθε είδος ατυχήματος αναλυτικότερα:
1. Πτώσεις
Οι πτώσεις αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδικών τραυματισμών στο σπίτι. Για τα βρέφη, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να κυλήσουν από την άκρη του κρεβατιού ή του καναπέ, ενώ και τα νήπια, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα δραστήρια, είναι πολύ εύκολο να πέσουν από ένα έπιπλο, από τις σκάλες κ.λπ.. Για να προλάβουμε τις πτώσεις στο σπίτι: -Βεβαιωνόμαστε ότι το μωρό μας δεν μπορεί να κυλήσει από την αλλαξιέρα.-Δεν τοποθετούμε την κούνια ή το ριλάξ πάνω σε τραπέζια.-Κρατάμε τις καρέκλες (και οτιδήποτε άλλο μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για σκαρφάλωμα!) μακριά από παράθυρα και μπαλκόνια.-Διατηρούμε τις μπαλκονόπορτες κλειδωμένες, ώστε να μην μπορεί να βγει ένα παιδί μόνο του στο μπαλκόνι, με κίνδυνο να ανέβει στα κάγκελα και να πέσει από μεγάλο ύψος.
2. Κατάποση ξένων αντικειμένων
Τα μωρά και τα νήπια μπορούν, χωρίς να το καταλάβουμε, να καταπιούν μικρά αντικείμενα. Προκειμένου να το αποτρέψουμε, είναι σημαντικό: -Να κρατάμε όλα τα μικρά αντικείμενα μακριά από τα παιδιά.-Να επιλέγουμε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού και να ενθαρρύνουμε τα μεγαλύτερα αδέρφια να αποθηκεύουν τα δικά τους σε ασφαλές μέρος.
3. Καψίματα
Τα ζεστά ροφήματα προκαλούν τα περισσότερα ελαφρά καψίματα σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ το ζεστό νερό την ώρα του μπάνιου είναι η αιτία των σοβαρότερων εγκαυμάτων. Άλλη αιτία για εγκαύματα είναι η επαφή με ανοιχτές εστίες, αναμμένο σίδερο σιδερώματος, σεσουάρ μαλλιών, τσιγάρα και αναπτήρες. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν στην προστασία των μικρών παιδιών από τα καψίματα:
- Πίνουμε τα ζεστά ροφήματα πάντοτε σε απόσταση από τα παιδιά μας. Τα ακουμπάμε στο κέντρο του τραπεζιού και δεν χρησιμοποιούμε τραπεζομάντιλα, τα οποία μπορούν να τραβήξουν τα παιδιά.-Πριν κάνουμε μπάνιο το παιδί μας, βεβαιωνόμαστε ότι το νερό δεν είναι καυτό και πάντα ανοίγουμε πρώτα τη ροή του κρύου νερού, προκειμένου να μην το τραυματίσουμε με το καυτό.
- Απενεργοποιούμε τις θερμαινόμενες συσκευές αμέσως μετά τη χρήση και, αν είναι δυνατόν, τις τοποθετούμε μακριά από τα παιδιά.
- Τοποθετούμε τις κατσαρόλες στο βάθος του πάγκου της κουζίνας και γυρίζουμε τις λαβές τους προς τα μέσα.
4. Κοψίματα
Βασική αιτία των κοψιμάτων είναι, προφανώς, τα γυάλινα αντικείμενα. Μάλιστα, το γυαλί μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πολύ σοβαρά κοψίματα, με πολλά παιδιά να οδηγούνται στο νοσοκομείο για ράμματα. Για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο αυτό:
- Δεν επιτρέπουμε σε ένα παιδί να κρατάει αντικείμενα από γυαλί, ή οτιδήποτε άλλο αιχμηρό.
- Σε περίπτωση που σπάσει ένα γυάλινο αντικείμενο κοντά στο παιδί, καθαρίζουμε σχολαστικά και τοποθετούμε στον κάδο το σπασμένο γυαλί γρήγορα και με προσοχή.
- Όταν αγοράζουμε έπιπλα από γυαλί, βεβαιωνόμαστε ότι είναι ανθεκτικά.
- Χρησιμοποιούμε στις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα υαλοπίνακες ασφαλείας, ειδικά σχεδιασμένους να μην θρυμματίζονται.
- Εναλλακτικά, βελτιώνουμε τα υπάρχοντα τζάμια, εφαρμόζοντας ειδική μεμβράνη.
Σε κάθε περίπτωση μικρο-ατυχήματος στο σπίτι, σημαντικός σύμμαχός μας είναι το Sofargen® σε Spray και Gel. Πρόκειται για ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν με αργυρούχο σουλφαδιαζίνη, η οποία είναι αντιμικροβιακός παράγοντας ευρέως φάσματος. To Sofargen® είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση δερματικών μικροτραυμάτων, ιδίως αμυχών, γδαρσιμάτων, κοψιμάτων, επιφανειακών τραυμάτων και γενικά λύσεων της συνέχειας του δέρματος. Η σύνθεση του Sofargen® διευκολύνει και επιταχύνει τη φυσική επούλωση με ασφάλεια.
Πηγές
https://www.livehealthily.com/parenting/accidents-to-children-in-the-home
https://www.unicef.org/uganda/key-practice-managing-child-injuries-and-accidents-home
https://kidshealth.org/NortonChildrens/en/parents/childproof.html