Μικροτραύματα στα παιδιά κατά τη διάρκεια των διακοπών

Μικροτραύματα στα παιδιά κατά τη διάρκεια των διακοπών

Το καλοκαίρι τα παιδιά αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας έξω, εξερευνώντας, κάνοντας βόλτες, ασκώντας το αγαπημένο τους άθλημα. Αυτή η «υπερδραστηριότητα», όμως, των καλοκαιρινών διακοπών αυξάνει αυτομάτως και τις πιθανότητες των μικροτραυματισμών.

Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι και πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε;

Μικροτραυματισμοί παιδιών: Πού μπορούν να συμβούν;

Τα παιδιά μπορούν να τραυματιστούν οπουδήποτε, ακόμη και… δίπλα μας. Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Ιδίως, βέβαια, όταν μας ζητούν:

 • Να πάμε στην παιδική χαρά: Η παιδική χαρά, εκτός από… χαρά, κρύβει και παγίδες. Πολλά παιχνίδια απαιτούν ισορροπία, άλλα μπορεί να παρουσιάζουν κατασκευαστικές ατέλειες, πολλές φορές η συντήρηση του εξοπλισμού είναι ελλιπής, ενώ στις παλιότερες δεν υπάρχει καν δάπεδο ασφάλειας.
 • Όλα αυτά αποτελούν πρόσφορες συνθήκες για πτώσεις, γρατζουνιές και κοψίματα, χτυπήματα στο κεφάλι και… καρούμπαλα!
 • Να κάνουν ποδήλατο στην πλατεία: Παρά τα δεκάδες οφέλη του ποδηλάτου, υπάρχει πάντοτε και ο κίνδυνος πτώσης και μικροτραυματισμού, ειδικά στην περίπτωση που το παιδί δεν φορά προστατευτικά εξαρτήματα (κράνος, προστατευτικά αγκώνων και γονάτων) και ξεχνάει να πατάει φρένο…
 • Να δοκιμάσουν… το τραμπολίνο του γείτονα: Εάν ο… γείτονας δεν έχει προβλέψει για προστατευτικό δίχτυ γύρω από το τραμπολίνο, τα χτυπήματα και οι μώλωπες μπορεί να είναι στην… ημερήσια διάταξη.
 • Να επισκεφθούν την κοντινότερη πισίνα: Το κολύμπι, τόσο στη θάλασσα όσο και στην πισίνα, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τα παιδιά και απαιτεί τη διαρκή προσοχή μας.
 • Στην πισίνα, όμως, οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι επίδοξοι κολυμβητές είναι πιθανό να τραυματιστούν και με άλλους τρόπους, π.χ. τρέχοντας στα πλακάκια γύρω από αυτήν ή επιχειρώντας βουτιές από τον βατήρα.
 • Να παίξουν στον ήλιο: Η έκθεση στον ήλιο συμβάλλει στη σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία όλων μας.
 • Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι είναι επιβλαβής για το δέρμα. Και αυτό διότι οι ακτίνες UV είναι ισχυρότερες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, και κυρίως μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ..
 • Να βοηθήσουν στο μαγείρεμα: Πολλά παιδιά αρέσκονται να ανακατεύονται στην κουζίνα, γεγονός το οποίο τα φέρνει κοντά σε καυτές εστίες και εργαλεία κοπής και, συνεπώς, σε εγκαύματα και άλλους μικροτραυματισμούς.

Μικροτραύματα στα παιδιά

Μικροτραυματισμοί στα παιδιά: Και τώρα, τι κάνουμε;

1.Διάστρεμμα
Εάν στο παιδί μας προέκυψε διάστρεμμα, του ζητάμε αμέσως να μη ρίχνει το βάρος του στην τραυματισμένη περιοχή και, στη συνέχεια:

 • Το συμβουλεύουμε να ξεκουράσει το σημείο που πονάει.
 • Τοποθετούμε πάγο ή κρύες κομπρέσες στην περιοχή αρκετές φορές την ημέρα για να μειώσουμε το πρήξιμο.
 • Δένουμε το τραυματισμένο σημείο με επίδεσμο για να αποφύγουμε το πρήξιμο.
 • Ανυψώνουμε την περιοχή έτσι, ώστε να είναι πάνω από το ύψος της καρδιάς.

2.Αμυχές, εκδορές και κοψίματα
Στην περίπτωση αυτών των μικροτραυματισμών του δέρματος, ακολουθούμε τα εξής:

 • Εφαρμόζουμε άμεση πίεση για 10 έως 15 λεπτά στην πληγή, για να σταματήσουμε οποιαδήποτε αιμορραγία.
 • Πλένουμε την πληγή με καθαρό νερό και αφαιρούμε με ένα αποστειρωμένο τσιμπιδάκι τυχόν υπολείμματα και βρωμιές.
 • Απλώνουμε αντιβιοτικό τζελ στο τραύμα και το καλύπτουμε με ένα αυτοκόλλητο επίθεμα.

3.Εγκαύματα
Εφόσον το παιδί μας υποστεί ένα ελαφρύ έγκαυμα:

 • Κρατάμε την περιοχή κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό για περίπου 10 λεπτά.
 • Δεν σπάμε τις φουσκάλες, καθώς βοηθούν στην προστασία από τη μόλυνση.
 • Εάν σπάσει κάποια φουσκάλα από μόνη της, όμως, καθαρίζουμε απαλά το σημείο με νερό και εφαρμόζουμε αντιβιοτικό τζελ.
 • Στη συνέχεια, απλώνουμε απαλά στην περιοχή του εγκαύματος ενυδατική λοσιόν, για να αποτρέψουμε το αίσθημα τραβήγματος και να ανακουφιστούμε.
 • Καλύπτουμε το έγκαυμα με έναν καθαρό επίδεσμο απαλά, χωρίς πίεση.

Και για να μην αγχωνόμαστε, έχουμε πάντα μαζί μας Sofargen® Gel!

Το Sofargen® Gel είναι ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν με αντιμικροβιακή και επουλωτική δράση για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων, αλλά και εκδορών, αμυχών, κοψιμάτων και επιφανειακών τραυμάτων. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε καολίνη και σουλφαδιαζίνη, καλύπτει προστατευτικά την πληγή από εξωτερικούς παράγοντες, αποτρέπει τη μικροβιακή μόλυνση, διευκολύνει και επιταχύνει τη φυσική επούλωση με ασφάλεια. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη στιγμή που δημιουργείται η πληγή μέχρι την πλήρη επούλωσή της.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να εφαρμόζουμε Sofargen® Gel απευθείας πάνω στην επιφάνεια της πληγής, δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο στρώμα πάχους 2 ή 3 χιλιοστών.

 

 

 

 

 

Πηγές
https://www.hopkinsallchildrens.org/ACH-News/General-News/How-to-Avoid-Common-Kids-Injuries-in-the-Summer
https://www.medstarhealth.org/blog/5-common-summer-injuries-for-kids-and-how-to-prevent-them
https://www.nationwidechildrens.org/family-resources-education/family-resources-library/treating-minor-injuries-in-children

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !

, , , ,