Mένουμε Ασφαλείς. Πώς μπορούμε να περάσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας;

Mένουμε Ασφαλείς. Πώς μπορούμε να περάσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας;

Ο περιορισμός στο σπίτι μάς θύμισε τη σημασία που έχει ο προσωπικός μας χώρος όχι μόνο για την προστασία της υγείας μας, αλλά και για τη διατήρηση της καλής μας ψυχολογίας. Και μπορεί τώρα να χαλαρώνουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο, όσο μπορούμε, πρέπει να #μένουμε_σπίτι, για να #μένουμε_ασφαλείς!

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας, υπό φυσιολογικές συνθήκες, συχνά δεν μας επιτρέπουν να απολαύσουμε τη θαλπωρή του σπιτιού μας, πόσω δε μάλλον να μείνουμε μόνοι μας και να ασχοληθούμε με δραστηριότητες οι οποίες μας ευχαριστούν και μας χαλαρώνουν.
Η σημασία τού να περνάμε στιγμές ηρεμίας στο σπίτι μας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μεγάλη. Μία από τις ευεργετικές επιδράσεις της χαλάρωσης στο σπίτι είναι η δυνατότητα που προσφέρεται στον εγκέφαλο για «επανεκκίνηση». Αυτό σημαίνει ότι, μένοντας κανείς σπίτι μόνος και αποφεύγοντας την ακούσια διάσπαση της προσοχής από τηλεφωνήματα, ομιλίες συναδέλφων ή πελατών «καθαρίζει» το μυαλό του, βελτιώνει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά του και επιτυγχάνει, συνεπώς, μεγαλύτερο όγκο δουλειάς σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, ο χρόνος αυτός αποτελεί την ιδανική αφορμή για σκέψη, είτε σε σχέση με τον ίδιο προσωπικά είτε σε σχέση με τους άλλους. Αφενός το διάστημα αυτό είναι μια μοναδική ευκαιρία να αντιληφθεί καλύτερα τον εαυτό του και να ακούσει την εσωτερική του, δική του φωνή, και τις βαθύτερες επιθυμίες του, μακριά από τις «παρεμβολές» του περίγυρού του. Αφετέρου, μπορεί κανείς να αποστασιοποιηθεί και να επιλύσει πολύ ευκολότερα ζητήματα που αφορούν και τις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Επομένως, είναι θεμιτό να διεκδικούμε λίγο χρόνο ηρεμίας στον προσωπικό μας χώρο. Και εφόσον έχουμε ήδη καταναλώσει ένα μέρος του σε ενδοσκόπηση, μπορούμε κάλλιστα να αφιερώσουμε τον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο μας σε εποικοδομητικές και ευχάριστες δραστηριότητες, οι οποίες θα προσθέσουν και αυτές το μικρό τους «λιθαράκι» στην καλή μας ψυχολογία.
Ας δούμε, λοιπόν, μερικές από τις επιλογές μας:

Προσωπική εξέλιξη. Η τεχνολογία μάς δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας στο σπίτι μαθαίνοντας κάτι καινούργιο. Από απλά tutorials, διαδικτυακά σεμινάρια μέχρι και εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα ή ακόμη και ολοκληρωμένα προγράμματα εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας, όλα μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για μάθηση και να γεμίσουν την ημέρα μας δημιουργικά. Από την άλλη, μπορούμε απλά να προμηθευτούμε ένα βιβλίο το οποίο πιστεύουμε ότι έχει κάτι να μας προσφέρει και να χαλαρώσουμε διαβάζοντάς το.

Δημιουργικότητα. Η ζωγραφική, οι χειροτεχνίες και η μαγειρική είναι αγχολυτικές δραστηριότητες, εύκολα πραγματοποιήσιμες στο σπίτι. Ακόμη και αν νομίζουμε πως δεν έχουμε τα προσόντα για καμία από αυτές, είναι πιθανό να εκπλαγούμε. Δεν χρειαζόμαστε «ιδιαίτερα» υλικά για ζωγραφική και χειροτεχνίες∙ ένα φύλλο χαρτιού και ένα μολύβι ή υλικά που έχουμε για ανακύκλωση μπορούν να αποτελέσουν τον «καμβά» για δημιουργική ενασχόληση και διασκέδαση στο σπίτι. Εξάλλου, η μαγειρική, όταν δεν αποτελεί καθημερινή υποχρέωση, αλλά μάλλον μια δημιουργική διέξοδο, μπορεί επίσης να μας οδηγήσει σε μονοπάτια διασκέδασης, αλλά και σε «αυτοσχέδιες» και ενδιαφέρουσες συνταγές!
Αν, πάλι, προτιμάμε μια δραστηριότητα που δεν… λερώνει, μπορούμε κάλλιστα να ξεκινήσουμε ένα ημερολόγιο, κρατώντας ζωντανές αναμνήσεις και χαρούμενες ιστορίες από το παρελθόν ή καταγράφοντας σκέψεις για το παρόν και το μέλλον.

Προσωπική φροντίδα. Ο ελεύθερος χρόνος στο σπίτι μπορεί να αξιοποιηθεί και για τη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης. Ένα μισάωρο την ημέρα αφιερωμένο σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής της αρεσκείας μας, είναι μια καλή αρχή. Πέρα από αυτό, εφόσον έχουμε αρκετό χρόνο, είναι μια ωραία ιδέα να ασχοληθούμε και με τον καλλωπισμό μας. Μπορούμε να φτιάξουμε μια μάσκα για το πρόσωπό μας, για παράδειγμα, ακολουθώντας οδηγίες στο διαδίκτυο και χρησιμοποιώντας απλά υλικά από την κουζίνα μας.

Οργάνωση. Αν και δεν μπορούν να θεωρηθούν δημιουργικές ενασχολήσεις, ένα «ξεκαθάρισμα» στα ντουλάπια μας ή μια σχετική οργάνωση στις υποχρεώσεις μας ενδέχεται, υπό προϋποθέσεις να γίνουν διασκεδαστικές συνήθειες, να μας απαλλάξουν από το άγχος και να συνεισφέρουν έμμεσα στην καλή μας διάθεση.

Πηγές
https://www.psychologytoday.com/us/blog/high-octane-women/201201/6-reasons-you-should-spend-more-time-alone
https://www.aconsciousrethink.com/9323/home-alone-bored/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τελευταία Άρθρα
μαγνήσιο-μυοχαλαρωτικό

Μαγνήσιο: Το φυσικό μας μυοχαλαρωτικό

burn-out-Χριστουγέννων

«Burn-out» των Χριστουγέννων: Tips για ενέργεια που θα ζήλευε και… ο Άγιος Βασίλης !