Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εντάσσουν ένα δυναμικό πρόγραμμα άσκησης στην καθημερινότητά τους. TRX, ποδηλασία, μαραθώνιοι, τρίαθλο και τόσα άλλα είδη συστηματικής κι έντονης εκγύμνασης, ανάλογα με το τι ταιριάζει καλύτερα στον καθένα, αποτελούν τον ιδανικό δρόμο για ένα δυνατό οργανισμό και ένα υγιές σώμα, που αντιστέκονται στην καθιστική ρουτίνα της καθημερινότητας. Σταθερός υποστηρικτής όσων επιλέγουν την άθληση ως τρόπο ζωής είναι και το μαγνήσιο, ένα μέταλλο που επηρεάζει άμεσα τις αθλητικές επιδόσεις, καθώς η έλλειψή του αυξάνει τις απαιτήσεις σε οξυγόνο, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι ασκήσεις υψηλής έντασης.
Συνήθως, το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που μπορεί να παρουσιάζει έλλειψη στον οργανισμό, καθώς δεν το παράγει, αλλά χρειάζεται να το προσλαμβάνει κυρίως μέσω της διατροφής. Η έλλειψη αυτή δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, αφού, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, το ποσοστό των ανθρώπων που λαμβάνουν επαρκή ημερήσια ποσότητα μαγνησίου είναι αρκετά χαμηλό.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο μέτρησαν τα επίπεδα μαγνησίου αίματος σε 1.138 άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Παράλληλα, τους υπέβαλαν σε ορισμένες δοκιμασίες, οι οποίες αξιολογούσαν τη μυϊκή δύναμη και λειτουργικότητά τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με ψηλότερα επίπεδα μαγνησίου αίματος παρουσίαζαν μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη στα χέρια και στις κνήμες, ενώ και η έκταση των γονάτων και αστραγάλων τους ήταν ισχυρότερη. Τα στοιχεία αυτά τονίζουν ακόμα περισσότερο τη σημασία του μαγνησίου και στον αθλητισμό.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ιδιαίτερα όταν κάνει ζέστη, η εφίδρωση μπορεί να φτάσει και τα 2 λίτρα την ώρα. Οι μελέτες δείχνουν ότι, παρόλο που όσοι ακολουθούν ένα έντονο προπονητικό πρόγραμμα μπορούν να χάσουν 2-3 κιλά ιδρώτα στην προπόνησή τους, σπάνια πίνουν πάνω από μισό λίτρο υγρών, κάτι που προκαλεί αφυδάτωση. Βέβαια, εκτός από αφυδάτωση, η έντονη εφίδρωση προκαλεί και σημαντικές απώλειες ηλεκτρολυτών, άρα και μαγνησίου. Το γεγονός αυτό, εκτός των άλλων, σχετίζεται και με μυϊκές κράμπες.
Ενισχύοντας τα παραπάνω, έρευνες σε δρομείς υψηλού επιπέδου έδειξε ότι το μαγνήσιο ήταν ο ηλεκτρολύτης που εξαντλήθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα, και όχι το νάτριο ή το κάλιο. Τα χαμηλά αποθέματα μαγνησίου είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φλεγμονής στους δρομείς.
Τι εξασφαλίζει, λοιπόν, η επάρκεια μαγνησίου στους αθλούμενους;
• Έχοντας επαρκή ποσότητα μαγνησίου στον οργανισμό του ο αθλούμενος μπορεί να δώσει το μέγιστο της απόδοσής του. Η μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό παράγεται στο κύτταρο και συγκεκριμένα στα μιτοχόνδρια. Η έλλειψη μαγνησίου οδηγεί σε μειωμένη λειτουργικότητα των μιτοχονδρίων, σε παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου και πιθανώς σε δομική βλάβη και μειωμένη λειτουργικότητα των παραγόμενων πρωτεϊνών.
• Η λήψη επαρκούς ποσότητας μαγνησίου μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ανάκαμψης μετά από έναν τραυματισμό. Καταπολεμά τη φλεγμονή, αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και βοηθά στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας στους μυς. Ηρεμεί, επίσης, το κεντρικό νευρικό σύστημα, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό.
• Το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας τεστοστερόνης και κορτιζόλης, συμβάλλοντας στην απελευθέρωση της τεστοστερόνης, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά στο σώμα. Επιτρέπει, επίσης, τον μεταβολισμό της κορτιζόλης μετά από πολύ έντονες προπονήσεις, μειώνοντας την ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος.
• Το μαγνήσιο βοηθά το σώμα να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, επηρεάζοντας παράλληλα τη δραστηριότητα των ορμονών που ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, δημιουργεί ένα μεταβολικό περιβάλλον που συμβάλλει στην απόκτηση μεγαλύτερης μυϊκής ανάπτυξης και πιο άπαχης σωματικής σύνθεσης.
ΠΗΓΕΣ
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2669297/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622706/